Malatyalı Keşşaf Hoca (1862-1938) Milli Mücadeleye verdiği Desteklerle tanınır.
Cumhuriyetin kuruluşu ile birlikte il olan Malatya'ya 5 Yıl sonra ilk trenin gelişi.
Malatya'da çöpler ve karlar atların taşıdığı çöp arabalarıyla yapılırdı.
Malatya İş Bankası Binası mimari özelliği olan bir binaydı
1953 Yılında Malatya Karması Sivas Stadında Karşılaşma öncesinde görülüyor
Malatya Şehir Merkezinde 1950 Yılında Kumbaralı bir saat yer alırdı.
Darende Günpınar Şelalesi her yıl binlerce kişiyi ağırlar.
Malatya Tren Garı projesiyle ve mimarisiyle örnek bir yapıdır.
1930 Yılında Malatya'da bulunan Kaynak Sularının adları
1949 Yılında Fransız "L'ILLUSTRATION DE E'ORIENT" adlı yayın organı Malatya için Türkçe ve Fransızca olmak üzere özel bir sayı yayınladı. O sayıda doğal, kültür ve turizm değerleriyle anlatılan Malatya'dan Zümrüt Malatya diye bahsediliyor.
1936 Yılında Malatya Hükümet Meydanının görünüşü
Cumhuriyetin Kuruluşu ile il olan Malatya'da ilk Belediye Başkanı Hasan Derinkök'tür. İl olmadan öncede Malatya'da Belediye başkanlığı yapan isimler vardı. İşte Malatya'nın ilk Belediye Başkanı olarak Azizlerin Mustafa Ağa gösteriliyor. İşin tuhafı Mustafa Ağa baltayla öldürülüyor.
1942 Yılına ait bu resimde 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları yapılıyor. Öğrenciler gösterilerini yaparken, vatandaşlar öğrencileri kenardan izliyor.
1970 Yılında Malatya Şehir merkezinde çekilen bu resim değişimi gösteriyor
Hasan Bey Malatya'nın il olmasının ardından ilk Belediye Başkanıdır. Mezarı halen Kuyulu mezarlığındadır. Ancak Hasan Beyin torunu Emre Derinkök, aile bağlarının Osmanlı dönemine dayandığını ve Napolyon Ordularına karşı verilen savaş nedeniyle Hasan Beyin Ataları Osman Paşa'ya İstanbul Hükümetince “sulayabildiğin, işleyebildiğin kadar Malatya toprağı senindir” fermanı verildiğini, ayrıca Malatya Hükümet Binası ile eski Belediye binası yerinin Hasan Bey tarafından bağışlandığını açıkladı. Sosyal Medya da "İnleyen Konak" adlı şiirle birlikte Hasan Bey Konağının yıkılmadan önceki resmini yayınlanınca yine eskilere döndük.
1953 Yılında İstanbul'da Malatya Öğrenci Yurdu olduğunu yazıyor Sami Fenercioğlu...
Malatya Türk Ocağı Binası olarak inşa edildi. Sonra Halkevi olarak hizmet verdi, şimdi de Atatürk evi müzesi olarak hizmet veriyor. 93 Yıldır ayakta olan bu bina meydana gelen depremlerden hiç etkilenmedi.
Malatya'nın ilk ortaokul ve Lisesi olan Okul 23 Nisan 1944 tarihinde çıkan yangınla tamamen yanmıştır. Yanarak kullanılmaz hale gelen Malatya Lisesi yerine bu gün Milli Eğitim Müdürlüğü olarak kullanılan bina yapılmıştır. Tescilli olan bina bu kez de Milli Eğitim Müdürlüğüne bina yapma karşılığında yıkılması gündemdedir. Korunması gereken binaları yıkarak nereye varılacak?
Malatya'da Cumhuriyet her zaman coşkuyla kutlanırdı. İşte o kutlamalardan günümüze kadar resimlerle Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları.
1960 Yılında Havadan çekilen bu resimde Malatya Şehir merkezi görülüyor
Tarih 1930'lu Yıllar, Malatya'ya Tren Seferleri başlıyor.
Yıl 1930 Malatya'da İsmet Paşa Caddesi açılıyor