ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

İnönü Üniversitesi Kontrollü Bina Yıkımlarını Başarıyla Yaptı.

İnönü Üniversitesi Malatya Meslek Yüksekokulu Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Engin Özdemir, Malatya’daki 15 katlı 9 bloğu aynı anda kontrollü bina patlatma tekniğiyle yıkarak Avrupa’nın en büyük yıkımını gerçekleştirdi. Kontrollü bina yıkımıyla ilgili Doç. Dr. Engin Özdemir “İnönü Üniversitesi bu alanda artık söz sahibi.” dedi. 

20 Eylul 2023 21:28
İnönü Üniversitesi Kontrollü Bina Yıkımlarını Başarıyla Yaptı.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri sonrası Malatya’da ağır hasar almış yüksek katlı binaların patlayıcı madde kullanılarak yıkılması için görevlendirilen Doç. Dr. Engin Özdemir, özel bir firmayla birlikte patlatma yöntemiyle kontrollü yıkıma destek sağlamaya devam ediyor.

Sahada kontrollü patlatma tekniğiyle ilgili akademik danışmanlık hizmetini yerine getiren Engin Özdemir, Yeşilyurt ilçesine bağlı Yeşiltepe semtinde bulunan 9 bloğun eş zamanlı patlayıcı kullanılarak yıkımında etkin rol oynadı.

Konuyla ilgili İNÜHABER’e değerlendirmelerde bulunan Özdemir, 9 bloğu aynı anda kontrollü bir şekilde yıkmak için bir hafta boyunca çalışma yaptıklarını söyledi.

Statiği bozulmuş 9 farklı bloğu yıkmanın zorluğuna dikkat çeken Özdemir, şu ifadeleri kullandı:

“Kontrollü yıkılan yapılar betonarme karkas binalar gibi kolon, kiriş ve tavanın beton olduğu yapılardan farklı olarak tünel kalıp tekniği kullanılarak inşa edilmiş yapılardır. Bundan dolayı farklı bir yapıda çalıştığımız için 2 blok daha önce deneme amaçlı kontrollü bina patlatma tekniğiyle yıkımı gerçekleştirildi. Bu iki binada her bir blok için yaklaşık 4 bin gecikmeli kapsül ve 200 kilogram kapsüle duyarlı emülsiyon esaslı patlayıcı kullanıldı. Böylelikle binanın hem statik davranışı hem de kullandığımız patlayıcı miktarına bağlı patern yapısının değerlendirilmesi için bir altyapı oluşturuldu. Edinilen bu tecrübeler doğrultusunda çevresel etkiyi daha düşük seviyeye çekmek ve aynı zamanda kontrollü bina yıkımını gerçekleştirmek için dinamit ve kapsül sayıları optimum seviyeye çekildi. Daha sonra 9 bloğun yıkımında da toplamda bin 660 kilogram emülsiyon esaslı patlayıcı ve yaklaşık 30 bin gecikmeli kapsül kullanarak yıkımı gerçekleştirdik.”

“İnönü Üniversitesi Bu Alanda Artık Söz Sahibi”

Avrupa’nın en büyük kontrollü bina yıkımını gerçekleştirdiklerini anlatan Doç. Dr. Özdemir, İnönü Üniversitesinin bu alanda artık söz sahibi olmaya başladığını dile getirdi.

Özdemir, yönetmeliklere yön verecek türden kontrollü patlatma tekniği çalışmaları sürdürdüklerini belirterek sözlerine şu şekilde devam etti:

“Malatya’da patlatma tekniğiyle yapılan tüm kontrollü bina yıkımlarında gürültü ve titreşim değerleri alınmaktadır. Böylelikle, maksimum anlık patlayıcı miktarına bağlı olarak gürültü ve titreşim değerlerinin nasıl değiştiği tespit edilmektedir. Bu veriler, ülkemiz için patlatma tekniğiyle kontrollü bina yıkımı için oluşturulacak olan ‘Çevresel Gürültü ve Titreşimin Değerlendirilmesi ve Yönetimi’ ile ilgili yönetmeliğe yön verecek kapsamdadır. Ayrıca şuan ki yapılan çalışmalarda, beton ömrünü tamamlamış bir bina yıkımı değil ağır hasar almış yani statiği tamamen değişmiş bir binanın yıkımı gerçekleştirilmektedir. Yani yalnız statik projelerine bakarak değil aynı zamanda hasar almış kolon ve perdeler tespit edilerek yeniden her bir blok için statik denge kurularak patern oluşturulmaktadır. Bu da çalışmaların ne kadar kapsamlı ve önemli olduğunu bir kez daha öne çıkarmaktadır.”

Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden gelen araştırmacılara da yaptıkları çalışmalarla ilgili  bilgiler sunduklarını belirten Özdemir, Patlatma Mühendisliği’ne de katkı vermek istediklerini sözlerine ekledi.

Haber: Adem Hanbay

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.