ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

Malatya Yıkılmaya Devam Ederken...

Vahap GÜNER Yazdı 

23 Ekim 2023 10:13
Malatya Yıkılmaya Devam Ederken...

6 Şubat Feleketinin üzerinden günler hızla gelip geçti.

Nerede ise 9 ay'ı geride bırakıyoruz.

Malatya'da yıkımlar son sürat devam ediyor.

Hafta sonunda BİLSAM'ın toplantısı için Kışla Caddesine doğru çıktım.

Eski Şehir Sinemasının yerine yapılan Semercioğlu Apartmanı iş makinalarıyla yıkılıyordu.

Saat Kulesinin yanı Küçük Hüseyin Bey köprüsünün yanı başında yıkımla birlikte elektrikler kesilmiş, tanker su sıkarak yıkım yapılıyor, yandaki bina sağlam insanlar balkona çıkmış yıkım çalışmalarını izliyor.

Sivas Caddesinde sağlı sollu nerede ise bina kalmamış, Şehir pasajıda yıkılıyor, Tekke Camii az hasarlıymış. BİLSAM binası da sağlam eğitim çalışmaları yeniden başlamış. Çay ocakları göze çarpıyor.

Kışa Caddesinde tanıdık esnaf kalmamış. Eczacı Hasan Demez işyerini kapatmış, gözlükçüler adres değiştirmiş, Melita yıkılıyor, Sinan Oteli beklemede, Foto Moda İsmail yerli yerinde ama görüşemedim. Kışla Caddesi sağlı sollu parklar nedeniyle tam bir park sorunu yaşıyor, araçlar karşılıklı güçlükle yol alıyor.

Saray mahallesinde tam bir yıkım var, hala yıkılacak binalar bekliyor.  Mahkeme kararlarının beklediğini söylediler. Saray mahallesi tam bir tarlaya dönmüş, enkazlar düzleme yapılmış ne olacağını bekliyor. Sonsöz Binası ile Aksaç otel dışında nerede ise sağlam bina kalmamış.

Sinema Caddesinden Beş Konaklara doğru yol aldım. Beşkonaklar aldığı hasar nedeniyle restore ediliyor. Tam bitişiğindeki betonarme bina yıkılmış, konaklar ayakta. Çok sayıda bina yıkılmış, yıkılacaklar da sırasını bekliyor.

Fuzuli Caddesine baktım yıkılan binaların yerinde enkazlar var. Ferhadiye, İstiklal, Tekmezar mahalleleri nerede ise yok olmuş. Hala yıkılacak o kadar bina var ki, camı çercevesi sökülmüş o kadar bina var ki yıkılacak günü bekliyor.

Emeksiz Caddesine yöneldim, Cengiz Topel Caddesi ve arkasında çok sayıda bina yıkılıyor, yollar kapatılmış, ara yollara dalıyoruz, sağımızda solumuzda tüm binalar yıkılmış enkazların kaldırılması bekleniyor.

Kamyonlar, kamyonlar enkaz taşıyor.

Malatya'da hala yıkılmayı bekleyen 27 bin 500 adet bina olduğunu söylediler.

Yıkmak zor bir iş, binayı yıktınız enkazı kaldırmak daha zor. Günleri alıyor bir binanın enkazını kaldırmak.

O nedenle Malatya'da Vali olmak çok zor bir işmiş be...

Büyükşehir Belediye Başkanı, İlçe Belediye Başkanı olmakda oldukça zor işmiş de haberimiz yok.

O nedenle büyük bir özveriyle Malatya'nın enkazını kaldıranlara lütfen kızmayalım, onları suçlamayalım.

Malatya mahvolmuş, yıkılmış, bitmiş, viran olmuş.

Yıkmakla bitirilemeyen binaları yapmak daha da zor olacak ama dayanmalıyız.

Malatya'yı ayağa kaldırmak zorundayız...

Ama bu Malatya'nın imkanlarıyla, Hükümetin verdiği kaynaklarla 3-5 yılda hemen yapılacak bir iş de değildir.

Malatya'yı hızla ayağa kaldırmak için Türkiye genelinde bir seferberlik ilan edilmelidir, Yasal düzenlemeler yapılmaldıır.

Örneğin Emeksiz Caddesini kısa sürede yapacak bir Büyükşehir Belediyesine, Fuzuli Caddesini yapacak bir diğer Büyükşehir Belediyesine, İnönü Caddesini yapacak bir diğerine olmak üzere Büyükşehir Belediyelerine, İl Belediyelerine yapılacak cadde ve sokaklar teslim edilmelidir. Belediyeler ve özel kurumlar tarafından yapılacak yerlere süratle el atılmalıdır.

O zaman Malatya'da hızla bir ayağa kalkış olabilir. Türkiye'deki tüm Belediyeler, Valilikler, Özel İdareler, Holdinler, Özel Kuruluşlar, Dünya Bankasından sağlanacak desteklerle Malatya ve diğer 3 il o zaman hızla ayağa kaldırabilir.

Yoksa Malatya'nın imkanlarıyla ne yıkım biter, ne de yıkılacak yerlere binaları yapmak yılları alacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Malatya'da tam "130 bin 419 bağımsız bölüm yapacağız" diyerek detayları vermiş:

"Malatya'da; 77 bin 717 afet konutu, 25 bin 302 köy evi, 27 bin 400 depo-ahır ve iş yeri olmak üzere toplam 130 bin 419 bağımsız bölüm yapacağız. 23 bin 861 afet konutu ve köy evimizin yapımını hız kesmeden sürdürüyoruz.Yerinde Dönüşüm projesine Malatya'da şu ana kadar başvuru sayısı 30 bin 215 oldu, ev ve iş yerlerimizi yerinde dönüştürmek için el birliğiyle çalışmaya devam ediyoruz."

Daha orta hasarların durumu ne olacak belli değilken 130 bin 419 Bağımsız bölüm yapılacak.

Bu daha zor bir iş.

Bu nedenle Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Hatay'ı ayağa kaldırmak için topyekün bir hareket lazım.

Zor da olsa, güç de olsa yapılacak.

Aman bir hayli zaman alacak gibi görünüyor.

Malatya toz duman altında viran olmuş, bitmiş tükenmiş.

Toparlanmak lazım, ayağa kalkmak lazım.

Başka çaresi yok bunun.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.