ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

Malatya'da Çevre Yolu Altında Yerinde Dönüşüm Başlıyor

Malatya Büyükşehir Genel Sekreteri Latif Oktay, Çevre Yolu altında bulunan tüm mahallelerde yerinde dönüşümün başlayacağını belirterek "Çevre yolu altında 8 mahallede yerinde dönüşüm başlayacak proje hazırlanıyor" dedi. Okyay, Bakanlıktan gelecek onayın ardından çevreyolu altına ilk neşterin vurulacağını bildirdi 

02 Kasım 2023 13:10
Malatya'da Çevre Yolu Altında Yerinde Dönüşüm Başlıyor

6 Şubat depremleri sonrası Malatya’da yeniden inşa ve yerinde dönüşüm süreci adım adım ilerliyor. Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin hamiliğinde gerçekleştirilen planlamalar ile kentin alt bölgelerinde dönüşüm atağı başlayacak.

Bir yandan depremin yaraları sarılırken, bir yandan da şehrin yeni yapısında imarda sorunlu bölgeler elden geçirilecek. Battalgazi ilçesine bağlı Taştepe, Şehit Fevzi, Hanımınçiftliği, Hidayet ve Beylerbaşı mahalleleri ile Yeşilyurt ilçesine bağlı Melekbaba, Kiltepe, Çarmuzu mahallerinin bulunduğu bölge Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin planlaması ile cazibe merkezine dönüşecek.

Kent merkezinde adeta makus talihi olan bu bölgede gerçekleştirilen çalışmalar ile ilgili bilgi veren Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Latif Okyay, çevreyolu altı tabirinin kökten kaldırılacağını söyledi.

4 İLÇEDE PLANLAMA ÇALIŞMASI YÜRÜTÜLÜYOR

6 Şubat depremleri sonra Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak depremden en çok etkilenen 4 ilçede planlama çalışmalarına hız verdiklerini kaydeden Okyay; ”Şehirde 6 Şubattan sonra deprem ile ilgili yeni bir süreç oluştu. Yıkım süreçleri, konteyner kentler, çadır kentler. Şua aşamada şuan şehir merkezinde vatandaşlarımızın karşılaştığı konu yıkım süreçleri. Şuan Malatya Valiliği YİKOB birimi tarafından yıkım süreçleri takip ediliyor. Şuan yüzde 50 aşamasında onlar takip ediyor. Yine şehir merkezinin çekirdek dediğimiz çarşının inşaat çalışmaları deva ediyor. Orada emlak konut süreçleri hızlandı. Ciddi bir çalışma var. Şehrin planlama süreci de devam ediyor. Depremden büyük bir hasar ile çıktık. Ama şehrin sıkıntılarını yeniden meydana getirmek istemiyoruz.  Hem Büyükşehir Belediyesindeki mimarlarımız ciddi bir çalışma yürütüyorlar. Hem de bu işi Çevre, Şehircilik adına yürüten mimari ve planlama ekibi de ciddi bir çalışma yürütüyor.  Şehir merkezinin yanı sıra Doğanşehir, Akçadağ, Yeşilyurt ve Battalgazi ilçelerimizdeki planlama çalışmalarımız da devam ediyor. Şehrin bu yıkım sonrası yeniden yapılması ile ilgili planlama çalışması da devam ediyor. Şehrin zemininden kaynaklı depremden daha az hasar alan bölgeler de oluyor. Bu bölgelerde İlçe Belediyelerimiz inşaat ruhsatlarını ve yeniden ruhsatlandırmaları başlattılar.” Dedi.

8 MAHALLENİN KADERİ DEĞİŞECEK

Kent merkezinde yeniden planlama çalışmalarına da başladıklarını belirten Okyay; ”Yeniden planlanacak alanlarda da yine çalışmalarımız devam ediyor. Çevreyolunun altında Taştepe, Şehit Fevzi, Hidayet ve Beylerbaşı mahallelerinin olduğu bölgelerde Hanımınçiftliği’nin bir kısmının yer aldığı bölgede planlama çalışması ve imar uygulaması yapıldı. Aynı sınırda Yeşilyurt ilçesin yer alan Melekbaba, Kiltepe, Çarmuzu bölgelerinde de paralel bir planlama süreci yürütülüyor. Bu planlamalar tamamlandı. Bakanlığa gönderildi bu hafta itibariyle. İnşallah Bakanlığımız inceleyip onayladıktan sonra uygulamaya alınacak.” diye konuştu.

ŞEHİT FEVZİ TOKİ REZERV OLACAK

Yeni açılan ulaşım aksları üzerinde yaklaşık 120 konutun bulunduğunu ve bu vatandaşların mağdur olmamaları için Şehit Fevzi’deki TOKİ konutlarının rezerv olarak kullanılacağını da ekleyen Okyay; ”Deprem öncesi de bu bölgeler gecekonduların olduğu, yolların dar olduğu ve ulaşım aksının sıkıntılı olduğu bölgelerdi. Deprem sürecinde yine bu bölgelerde planlama süreci kaçınılmaz oldu. O bölgenin yine bir avantajı Çevre, Şehircilik Bakanlığımız tarafından Şehit Fevzi’de yapılan konutlarımız vardı. Burada yeni açtığımız ulaşım akslarında kalan konutların yerine buradaki evlerimizden vereceğiz. Yaklaşık 115 ila 120 ev yeni açtığımız yollarda kalıyor. Buradaki vatandaşlarımızın mağdur olmaması adına şuan tamamlanan konutları vereceğiz.” İfadelerine yer verdi.

ÇEVREYOLU ALTI SÖZÜ TARİHE KARIŞIYOR

Uygulanacak plan ile çevreyolunun altı tabirinin ortadan kalkacağını söyleyen Okyay; ”Şehrimiz doğu – Batı eksenin büyüyen bir şehir. Kuzeye ve Güneye daha göre büyüyor.  Bu çalışmalarımızın ardından inşallah bu çevreyolu altı gelişmiyor sözü ortadan kalkmış olacak. Bu alt bölgelerdeki çalışmalar ile ilgili şuan Bakanlığımız aldığı TOKİ veya Emlak Konut yapacak gibi bir karar yok. Bu süreçleri de yönetiyoruz. Bakanlığımız ile bu bölgelerde de sürecin ilerlemesini istiyoruz.” Sözlerini kullandı.

YERİNDE DÖNÜŞÜM ÖNCELİKLİ OLACAK

Planlamanın yapıldığı 8 mahalle için yerinde dönüşümden yana olduklarını belirten Okyay; ”Bizim önceliğimiz kendi evini yapmak isteyen, yerinde dönüşüm metodunu uygulamak isteyen vatandaşlarımızın da bu durumunu yerine getirebilsinler. Öncelikle biz bu süreci yönetelim, imar arsaları oluşsun ve vatandaşlarımız kendi arsalarına yapılarını yapabilsinler diye düşünüyoruz. O bölgelerde zemin+4 kat planladık. O bölgelerin eski planları zemin+3 ve zemin 4’tü. Biz eşdeğer bir planla bunu zemin +4’de getirdik. Dar yollara zemin +2 ve zemin +1 verilmişti. Biz yolları genişleterek, orada yeni sosyal donatı alanları koyarak karakol, okul, park gibi aklınıza gelebilecek vatandaşın ihtiyacını karşılayacak bütün altyapıları ekleyerek yeni planlama sürecini tamamladık. İnşallah vatandaşlarımız kendi arsalarına yapmak isterlerse diye bu kararı aldık.” Dedi.

KORUMACI DEĞİL YENİLİKÇİ PLAN YAPILDI

8 mahallenin bulunduğu alanda korumacı plandan ziyade yenilikçi plan uyguladıklarını kaydeden Okyay; ”Şehrin batıya doğru gelişmesinin nedeni o bölgelerde geniş arsaların olması, sitelerin olması ve altyapının uygun olmasıydı. Bu bölgeleri de dezavantajlı durumdan kurtarmış olduk. İnşallah vatandaşlarımız artık orada da bu standartlara ulaşmış olacak. Korumacı bir plan yapmadık o bölgeler için. Çoğu depremden ağır hasar aldı. Bu durumu avantaja çevirerek geniş yollar ve geniş akslar açarak eski durumu ortadan kaldırdık.” İfadelerine yer verdi.

FİNANSAL ÇÖZÜMLER DE ÜRETİLİYOR

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın talimatıyla yerinde dönüşüm sürecinin yanında finans kuruluşları ile de görüşmeler yürütüldüğünü ve vatandaşa konutlarını yapma sürecinde kolaylık sağlamak amacıyla görüşmelerin devam ettiğini de ekleyen Okyay; ”Başkan beyin bu konuda ciddi bir çabası var. Yerinde Dönüşüm ve Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığımızı kurduk. Daire Başkanlığı şu süreçleri yönetecek. Birincisi finansa ulaşamayan vatandaşlarımız için yöntemler geliştirecek. Biz hem bu finans kuruluşları ile görüşüyoruz. Gelen kuruluşlarımız da var.  Devletin yerinde dönüşüm metodu ile Emlak Konut aracılığı ile nasıl bir süreç yönetiyorsa bizler de böyle bir süreç yönetelim.  Vatandaş bizlere borçlansın. Finansal erişim noktasında zor bir süreç var. Bu tarz kuruluşlar ile ilgili süreçleri yönetiyoruz.  Tam neticelenmediği için ciddi çalışmalar. Büyük oranda konuştuğumuz ve çok düşük faizlerle kredi verecek kuruluşlar var. Vatandaşımızın lehine oluşturacak durumlar oluşturuyoruz. Daire Başkanlığımız bu süreci yönetecek. Vatandaşların lehine durumları konuşup vatandaşlar ve müteahhitleri bu kuruluşlar ile buluşturacağız.” Dedi.

Haber: Yeni Malatya Gazetesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.