ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

Yapıların analizi ve güçlendirilmesinde akıllı metodolojiler dönemi başlıyor

İnşaat teknolojilerinin öncü temsilcilerinden Hilti, mühendislik alanındaki güçlü yaklaşımı ve hizmet anlayışı ile güvenli kentlerin inşasında belirleyici bir rol üstleniyor. Sismik alanlarda kullanım için mevzuata uygun ankraj tespitleri ve modüler destek sistemleri sunan Hilti, özellikle de güçlendirme çalışmalarında öne çıkan ürün gamıyla Türkiye’deki projelere çözüm ortaklığı yapıyor. Hilti mühendislik ekibi ise yapı sistemlerinin depremlerde nasıl davrandığını analiz etmek için kapsamlı sismik araştırmalar gerçekleştiriyor. Tüm bu çalışmalarla ilgili önemli bilgiler paylaşmak üzere şirketin İstanbul ofisinde bir araya gelen Hilti Türkiye Mevzuat ve Mühendislik Müdürü Çağdaş Ilgaz Şenel ve İstanbul Teknik Üniversitesi Yapı ve Deprem Mühendisi Prof. Dr. Alper İlki, Kahramanmaraş depremlerinin analizi ve yapısal elemanlarla güçlendirme konularını düzenlenen webinar’da değerlendirdi. 

19 Mart 2024 12:59
Yapıların analizi ve güçlendirilmesinde akıllı metodolojiler dönemi başlıyor

Üstün performans ve dayanıklılığa sahip ürün ve sistemleriyle inşaat sektörüne yüksek katma değer sağlayan Hilti, aynı zamanda ileri mühendislik çözümleri ile ülkemizdeki yapıların depreme karşı güçlendirilmesi için çalışıyor. Gerek inovatif teknolojileri gerekse mühendislik gücü ışığında ortaya koyduğu sahadaki etkinliği ile birçok projede yer alan Hilti Türkiye; depremlere yönelik farkındalık çalışmaları, eğitimler ve bilgilendirici içeriklerle de geniş kapsamlı kamuoyu oluşturmaya devam ediyor. Son olarak Kahramanmaraş depremlerinin analizi ve yapısal elemanlarda güçlendirme konularını ele almak üzere İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Alper İlki ve Hilti Türkiye Mevzuat ve Mühendislik Müdürü Çağdaş Ilgaz Şenel tarafından düzenlenen webinar’da, güçlendirme projelerinde izlenmesi gereken adımlar sektör profesyonelleri ile paylaşıldı.

Mevcut yapıların acil olarak güçlendirilmesi şart

Kahramanmaraş depremlerinin karada oluşmuş en büyük depremlerden biri olduğunun altını çizen Prof. Dr. Alper İlki; “Yaşadığımız son deprem ile bölgedeki binaların yüzde 12’si tamamen kullanılamayacak duruma geldi. Oluşan tabloyu incelediğimizde, iyi tasarlanmış deprem yönetmeliklerine rağmen uygulamalarda yapılan hataların bu duruma yol açtığını görebiliyoruz. Dolayısıyla daha katı kurallara ihtiyacımız olduğu ortada. Acil olarak, öncelikle 2000 yılı öncesinde inşa edilmiş ve yeterli dayanım, rijitlik ve yerdeğiştirme yapabilme kapasitesine sahip olmayan binalara müdahale edilmesi gerekiyor. Bu noktada güçlendirme, ülkemiz için kritik önem taşıyan bir gündem başlığı. İleri mühendislik gerektiren bir konu olan güçlendirme ile ilgili tüm dünyada standartların yükseltilmesi adına kapsamlı çalışmalar yapılıyor. Güçlendirme projeleri, yapı, zemin ve bölgenin depremselliği ile ilgili pek çok parametre dikkate alınarak hazırlandığı için gerek tasarıma gerekse uygulamasına büyük özen gösterilmesi önem arz ediyor” dedi.

 

Filiz ekimi konusunda ürünler ve eğitimlerle sahada profesyonellerin yanında yer alıyor

Hilti Türkiye mühendislik ekibi olarak Kahramanmaraş depremlerinin ardından bölgede aktif bir şekilde çalıştıklarını ve hasar tespit çalışmalarında bulunduklarını belirten Hilti Mevzuat ve Mühendislik Müdürü Çağdaş Ilgaz Şenel; “İleri mühendislik gücü ile öne çıkan bir şirket olarak binaların güçlendirilmesi konusunda yapılan çalışmalarda önemli bir rolümüz bulunuyor. Güçlendirme uygulamalarının başında filiz ekimi geliyor. Bu noktada, art-montajlı yeni donatılar mevcut yapıya eklenirken kullanılan kimyasal ankraj detayının yeterliliği hesaplarla kontrol edilmeli. Art-montajlı donatılar, gelen yükü betonarme içerisindeki mevcut donatıya bindirme ve kenetlenme vasıtasıyla aktarıyorsa TS EN 1992-4, mevcut betonarme içerisinde yük aktarımı yapacağı donatı yoksa EOTA TR069’a göre tasarlanmalı. Kesit tesirlerinin elde edildiği yük kombinasyonu depremli duruma göreyse sismik onayı olan kimyasal ankraj kullanılmalı. Biz Hilti mühendislik ekibi olarak hem beton-beton bağlantı sistem detaylarının hesaplanması hem de sahada sağladığımız filiz ekimi uygulayıcı eğitimleri ile güçlendirme uygulamalarına katma değer sunuyoruz” diye konuştu.

Güçlendirme projelerinde mühendislik yazılımları ve tarama teknolojileri ile öne çıkıyor

Hilti’nin ankrajlama ve tarama teknolojileri hakkında da bilgi veren Çağdaş Ilgaz Şenel; “Güçlendirme projelerinde yapı sistemine yeni bileşenler eklendiği durumlarda, yeni eleman ile mevcuttaki elemanların bağlantısının sağlanması için yapılan uygulamaya ankrajlama adı veriliyor. Bu noktada Hilti Profis Engineering yazılımı ankraj hesap detaylarının kolaylıkla raporlanabilmesini sağlıyor. Sınırlı bilgi düzeyindeki yapılarda binaya hasar vermeden donatı planlarının çıkarılması içinse donatı tarama cihazı kullanımı gerekiyor. Donatı sıklıklarının, yerlerinin ve çaplarının belirlenmesinde kolaylık sağlayan PS300 Donatı Tarama Cihazı, Hilti’nin güçlendirme projelerinin bilgi toplama aşamasını hızlandıran ürün ve hizmetlerinin başında geliyor” dedi.

Hilti ve Hilti Türkiye Hakkında

Lihtenştayn Prensliği’nde 1941 yılında bir aile şirketi olarak kurulan Hilti, bugün dünya genelinde yaklaşık 33 bin çalışanı, Avrupa, Güney Amerika ve Asya’da üretim tesisleri ve Ar-Ge yatırımları ile 6 kıtada 120’den fazla ülkede faaliyet gösteriyor. Türkiye pazarına ilk olarak 1982 yılında giriş yapan Hilti, 1997 yılından bu yana ise Türkiye’de yüzde 100 yabancı sermayeli bir şirket olarak ‘İnşaatı Daha İyi Hale Getirme’ amacıyla faaliyetlerini sürdürüyor. Hilti Türkiye bugün yaklaşık 300 kişilik kadrosu, İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana’da olmak üzere 4 mağazası, bir eğitim merkezi, teknik servis kuruluşu ile inşaat, enerji ve endüstri sektörlerine hizmet veriyor. Yazılım, servis ve ürünlerinin yanı sıra mühendislik çözümleriyle bütüncül bir hizmet modelini benimseyen şirket, sektör profesyonellerinin çözüm ortağı oluyor. Yenilikçi yaklaşımı ile inşaat sektörünün dijital adaptasyon sürecine katkıda bulunan şirket, Türkiye’de bulunan mevcut yapıların deprem analizinin yapılması, güçlendirme projelerinin hazırlanması ve güçlendirme uygulamaları esnasında mühendislik bilgisi ve teknik ekipman çözümleri ile projelere katkı sağlıyor. Kusursuz bir çalışan deneyimi sunmayı hedefleyen Hilti Türkiye, Great Place to Work ve Happy Place to Work listelerinde her sene yerini alıyor. “Senin için ben, herkes için Hilti” mottosu ile insan kaynakları alanındaki çalışmalarıyla da sektörde fark yaratıyor.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.