Hekimhan’ın Şerif’idir o.
Madenlerin takipçisi ve sahibidir…
Proje insanıdır.
Bilgi ve tecrübe sahibidir.
Çok iyi bir belediyecidir.
O Hasançelebi’nin belde Belediye Başkanı, bugünün CHP Hekimhan Belediye Başkan adayı Mehmet Şerif Yıldırım’dır.
Hekimhan Demir Çelik İşletmeleri kapatılınca Hekimhan’ın can damarı kesilmişti. Göç başlamıştı Malatya’ya…
Hekimhan’ın Şerif’i Hasançelebi Kasabasında Hekimhan madenlerini kurtarmak için çalışmalar yapıyordu. Bir Maden Çalıştayı düzenledi, Hekimhan Madenlerini gündeme taşıdı. Maden Şirketlerini Hekimhan’a davet etti.
Gelen ilk şirkete de Hasançelebi Belediye binasını boşaltarak Maden Şirketine tahsis etti. Yatırım yapmaları için her kapıyı aşındırdı. Dönemin ANAP Malatya Milletvekili Miraç Akdoğan çok destek oldu, Hekimhan’da maden şirketlerinin yatırımlarına destek vererek yatırıma dönüştürdü.
Kolin ve Erdemir İlçede yatırım yaptı yaklaşık bin 500 kişi çalışıyor. İlçeye hareket geldi. Madenler iş kapısı oldu, aş kapısı oldu.
Yıllar gelip geçti. Maden Şirketleri Hekimhan’da bugün nerede ise ayda 20 bin tondan fazla maden cevherini, trenle Divriği’ndeki Demir Çelik İşletmelerine göndererek bu işletmenin üretim yapmasını sağlıyor.
Yüksek kaliteli demir madeni Hekimhan’da, Demir Çelik İşletmeleri 150 kilometre mesafede Sivas’ın Divriği ilçesinde. Divriği’nde maden kalmadığı için sırf İşletme açık tutulsun diye Hekimhan’dan maden taşınıyor.
Maden Şirketleri Hekimhan’da eleme tesisleri kurmuşlar, ayrıştırdıkları demir madenini İşletmeye gönderirken geriye toz toprak kalıyor.
Oysa Hekimhan’a Demir Çelik İşletmeleri kurulması gerekiyor. Nakliye masrafları düşecek maden yerinde işlenecek. Hem şirketler kazanacak hem de Hekimhan’da istihdam artacak.
Yıllar sonra CHP’den Hekimhan Belediye Başkan adayı olan Mehmet Şerif Yıldırım ile Radyo Fon’da bir söyleşi yaptık. Yine ezberleri bozdu Başkan, hedefini belirlemiş, kollarını sıvamış Hekimhan’a hizmet etmenin sayılı günlerinin geçmesini bekliyordu.
Hekimhan’ın Şerifi’ne sordum, Madenler ne oldu diye?
“Hekimhan’ı bir İskenderun, bir Ereğli yapmak hedefimiz olacak. Madenler Hekimhan’ın en büyük değeridir, ona sahip çıkacağız. İki Şirket Hekimhan’da yatırım yaparak madenlerimizi işliyor. Hedefimiz Şirketlerin Demir Çelik işletmelerini Hekimhan’da kurmalarıdır. Madenler 150 km. ilerideki Divriği’ne götürülüyor. Bu doğru değil. Hekimhan Madenleri Hekimhan’da işlenmelidir. Bu sağlanırsa ilk etapta vardiyalar halinde 5 bin kişi çalışacak. Kamyoncular ve yan sanayi ile birlikte istihdam sayısı 10 bini aşacak. İşte o zamanda Hekimhan, İskenderun olmak için yol alacak…”
Divriği işletmesinde çalışan emekçiler 2 asgari ücret tutarında maaş alıyormuş. Hekimhan’da çalışanlar ise sadece asgari ücret alıyorlarmış. Sebebi de Divriği İşletmesinde çalışanların sendikalı olmalarıymış.
Meğer Maden Şirketleri Hekimhan Belediyesine gelir aktarmak içinde önemli bir kaynak olduğunu da Hekimhan’ın Şerifi’nden öğrendik.
Maden Şirketleri ayda 20 bin tonun üzerinde madeni Divriği’ne gönderiyorlar. Yıllık baz da binlerce ton olan bu madenin değerinin binde 3’ünü Hekimhan Belediyesine vermek zorundaymışlar. Yasa koyucu, binde 3 payı zorunlu kılmış.
Peki bir yılda binde 3’lük maden payı ne kadar ediyormuş dersiniz…
Kaba bir hesapla tam 200 milyon lira…
Hekimhan Belediyesine aktarılması gereken kaynak rakamı en az bu kadarmış..
Hekimhan Belediyesi bu paydan haberdar mıdır?
Haberdarsa ne kadarını almıştır?
Almışsa bu payları nerelerde kullanmıştır?
Bu soruların cevabını sanırım seçimler sonrasında alacağız.
Yılda gelecek 200 milyonluk maden payıyla Hekimhan uçar…
Projeler gerçekleştirilir, istihdam kapısından girenlerin sayısı daha da artar.
Teşekkürler Mehmet Şerif Yıldırım…
Adaylığın sürecinde de hem öğretiyor hem de Hekimhan’ı sahipleniyorsun.
Başarılar senin olsun…