ALTIN
 2.449,87
DOLAR
 32,8463
STERLİN
41,6020
EURO
 35,1808

Malatya'da 1 Mayıs Kutlandı

Malatya’da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü coşku ve yoğun katılımla kutlandı. 

01 Mayıs 2024 11:22
Malatya'da 1 Mayıs Kutlandı

1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla Malatya'da  Emeksiz alt kavşağında başlayan yürüyüş,Emeksiz üst kavşağında sona erdi.  Yoğun güvenlik önlemi altında alana gelen ve aramadan geçen gruplar, ellerindeki bayraklarla ‘Yaşasın 1 Mayıs’ sloganını attı.

EMEKSİZ MEYDANI DOLDU

10 Ekim Aileleri, KESK, SES, BTS, Büro Emekçileri Sendikası, Eğitim_İş, DİSK, Türkiye Mimar ve Mühendisler Odası Birliği, ADD, İHD, Çağdaş Hukukçular Derneği, Malatya Çevre Platformu, Pir Sultan Abdal Derneği, DEM Partisi, Emek Partisi, Türkiye Komünist Partisi, Sol Parti, Türkiye İşçi Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi katılım sağladı.

Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, Arguvan Belediye Başkanı Ersoy Eren, Doğanşehir Belediye Başkanı Mehmet Bayram, Hekimhan Belediye Başkanı Mehmet Şerif Yıldırım ve Yazıhan Belediye Başkanı Abdulvahap Göçer de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına katıldı.

Malatya’da sakin geçen yürüyüş, Emeksiz Meydanı’nda sona erdi. Gruplar, kendileri için ayrılan yerlere geçerken davul-zurna eşliğinde halay çekildi.

KESK Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen Malatya Şube Başkanı Nevzat Millioğulları, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla yaptığı konuşmada,

“Rant sevdasının neden olduğu 6 Şubat depreminin ardından 1 Mayıs’ı karşılıyoruz. Üzerinden geçen bir seneyi aşkın süreye rağmen depremin yarattığı enkaz öylece dururken işçiler, emekçiler dayanışmayla yaralarını sarmaya çalışıyor. Bu depremle yıkılan sadece kentler olmadı bilimsel liyakatten uzak devletin kurumları da çöktü. Bizi ayağa kaldıran ilk eli uzatan ise dayanışmamız, birliğimiz, örgütlülüğümüz oldu. Bir kere daha gördük ki bir toplumun en büyük gücü bizlerin örgütlü gücüdür” ifadelerini kullandı.

“1 MAYIS, ZULME KARŞI DİRENME GÜNÜDÜR”

Millioğulları, konuşmasının devamında şunları kaydetti:

“1 Mayıs Emekle sermayenin yüzyıllardır süren çatışmasından doğan,  dünya emekçi halklarının dayanışma ile haklarını haykırdığı gündür. Bu mücadele sürecinde birçok arkadaşımız baskı ve işkencelere maruz kalmış, şehit olmuştur. Onların yazdığı şanlı mücadele tarihi bizlerin rehberidir. 1 Mayıslar sadece emekçi günü değil dünya halkları ile dayanışma ve zulme karşı direnme günüdür. Kapitalizim her zaman olduğu gibi kendi krizlerini bölgesel küçük ölçekli çatışma ve savaşlarla kapatmakta, farklılık gösteren yönetim ve halklara gözdağı vermektedir. Ukrayna ve Ortadoğu’da da yapılan budur. Savaş cinayettir.  Soykırım seviyesine gelen bu savaşta en çok kadın ve çocuklar ölmekte ve acı çekmektedir. 1 Mayıs Meydanından Filistin’de yaşanan soykırımı lanetliyoruz.”

Malatya’da 1 Mayıs coşkusu!

“YÜKSEK ENFLASYON YÜZÜNDEN HER GÜN YOKSULLAŞIYORUZ”

“Türkiye ekonomisi son 20 yılda bir arpa boyu yol alamadı, üstelik masallar ve ninnilerle uyutulmaya çalışılan emekçi halkın artık açlık sınırının çok altındaki alım gücüyle uyumaya bile mecali kalmadı” diyen Millioğulları, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yüksek enflasyon yüzünden her gün ama her gün yoksullaşıyoruz. Tüm dünyada gıda fiyatları düşerken Türkiye gıda enflasyonunda açık ara birinci. Bankalar, holdingler, şirketler karlılık rekorları açıklarken bizler yoksullaşıyoruz. Çalışanlar açlık sınırının bile altındaki asgari ücrete mahkûm ediliyor. Emeklilere bir asgari ücret bile çok görülüyor. Bu da yetmezmiş gibi vergi yükü hep işçinin, emekçinin, emeklinin sırtında. Sermaye ise keyfine göre vergi veriyor bir gecede vergileri sıfırlanıyor, affediliyor. Oysa biz çok çalışıyoruz, çok üretiyoruz. Dünyanın en uzun çalışma saatleri Türkiye’de. Üstelik iş cinayetleriyle, meslek hastalıklarıyla cebelleşiyoruz. Türkiye dünyada işçi haklarının en kötü olduğu 10 ülke arasında.  Üstelik devlet MESEM uygulaması ile çocuk işçiliğinin önünü açtı. Bu uygulamada 8 çocuk hayatını kaybetti.”

“1 MAYIS’TA BARIŞ VE LAİK SOSYAL HUKUK DEVLETİ İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ”

Millioğulları,

 

“Halkın bütçesi ile kendine sermayedar yaratan AKP, ekonomik ve sosyal alandaki başarısızlığını kapatmak için insanların inançları üzerinden söylemler geliştirmekte. Hatta 5. müfredat değişikliğiyle bilimsellikten uzak, sadece kendi ideolojik hedefleri doğrultusunda biat kültürünü yerleştirmek için tarikat ve cemaatlerle işbirliğine gidiyor, laik eğitimi baltalıyor. Ancak bu böyle gitmez çünkü mücadelemiz sadece ekmek mücadelesi değil. Demokrasi emekçilerin ekmeğidir, hukuk ve adalet emekçilerin güvencesidir.  1 Mayıs’ta hukuk ve adalet için mücadele ediyoruz. Adaletin olmadığı yerde hak yiyenden, yolsuzluk yapandan, suçlulardan hesap sorulmaz. Gelirde, vergide ve ülkede adalet olmadığı içindir ki ülkemizde yoksul her gün yoksullaşırken, zengin servetine servet katmaktadır. O yüzden 1 Mayıs 2024’te savaşa karşı barış için, baskılara karşı demokratik laik sosyal hukuk devleti için mücadele ediyoruz. Ezilen sessiz çoğunluğun sesi oluyoruz. Bu dava özgür yurttaşlık davasıdır”

ifadelerini kullandı.

Yağmur yağışına rağmen 1 Mayıs’ın kutlandığı Emeksiz Meydanı’nda halaylar çekildi. Kutlama programı, Dil Tengi konseriyle sona erdi.

Haber: Malatya SÖZ-Yusuf Durdu

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.