ALTIN
 2.449,87
DOLAR
 32,8463
STERLİN
41,6020
EURO
 35,1808

Türkiye’nin en eski cemevi 800 Yaşında

Türkiye'nin en eski cemevi konumundaki Büyükocak Cemevi, 800. yılını doldurdu. Malatya’nın Arapgir ilçesine bağlı Onar Köyü’ndeki cemevi, Kahramanmaraş depremlerine dayandı ama tadilat bekliyor. 

27 Mayıs 2024 06:20
Türkiye’nin en eski cemevi 800 Yaşında

Kamber Yıldız 

Şeyh Hasan Onar tarafından 1224’te yapılan Onar Cemevi, 800. yaşını doldurdu. Malatya’nın Arapgir İlçesine bağlı Onar Köyü’nde bulunan Türkiye’nin en eski cemevi, Aleviler için önemli bir yere sahip. Cemevi, Kahramanmaraş depremlerinden yıkılmadan çıkmayı başardı ancak tadilat bekliyor. 7 kat göğü temsil eden mingi sistemi diye adlandırılan bir yapı tekniğiyle kiraz ağacından yapılmış olan cemevinde Şeriat, Tarikat, Marifet ve Hakikat kapıları bulunuyor.

Türkiye’nin en eski cemevi

Eşini kaybettikten sonra cemevi ile ilgilenen, halen cemevinin “emanetçisi” konumundaki Perihan Kaya, 9. Köy’e yaptığı açıklamada Onar Cemevi’ni şöyle anlattı: “Burası 1224 yılında yapılan Anadolu ve Türkiye’nin en eski cemevlerinden biridir. Burada 4 kapı 40 makam vardır. Her kapının 10 basamağı vardır. Bu basamakları birer birer çıkarak en son kapıya varırsın. Şeriat Kapısı, Tarikat Kapısı, Marifet Kapısı ve Hakikat Kapısı. Hak ile Hak olmanın kapısı. Bu kapılar 10 basamaklı. Bu basamakları çıkıp en son Hakikat Kapısı’na varıyorsun.

 

Depremde hasar görmedi

Depremin etkili olduğu Malatya’da cemevinin yıkılmadığını ifade eden Perihan Kaya, “Çok korktuk ama birşey olmadı. Burası Türkiye’nin en eski cemevi, tarihi bir önemi var” dedi. Tadilat için ödenek ödenmesine rağmen yeterli çalışma yapılmadığını ifade eden Kaya, “O kadar para alınmış neden direkleri değiştirmemişler. 180 bin TL para almışlar ne yapmışlar böyle?” diye sordu.

 

“Elektriğini biz ödüyoruz”

Perihan Kaya, cemevinin giderlerini kendilerinin karşıladığını da söyleyerek, “Elektriğini biz ödüyoruz, temizliğini biz yapıyoruz. Cemevi kayınpederimin üzerine olduğu için biz ödemek zorunda kalıyoruz. Devletin elinde olsaydı burayı şimdiye kadar elimizden çoktan alırdı” dedi. Turistlerin cemevini sık sık  ziyaret ettiğini de kaydeden Kaya, daha geçen hafta 40 kişilik bir turist kafilesinin cemevine geldiğini belirtti.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.