ALTIN
 2.449,87
DOLAR
 32,8463
STERLİN
41,6020
EURO
 35,1808

İnönü'den Tarihi Başarı... Kırgızistan'da Karaciğer Nakli Yaptılar

Haberi İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ahmet Kızılay verdi. İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Ekibi Bişkek'te Kırgızistan tarihinde ilk kez canlı vericili karaciğer nakli gerçekleştirdi. 

15 Haziran 2024 06:39
İnönü'den Tarihi Başarı... Kırgızistan'da Karaciğer Nakli Yaptılar

Sosyal Medya hesabından haberi duyuran İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ahmet Kızılay "İnönü Üniversitesinden Tarihi Başarı: Kırgızistan'da ilk karaciğer nakli yapıldı. Heyetimiz 10 Haziran'da, Bişkek’te Kırgızistan tarihinde ilk kez canlı vericili karaciğer nakli gerçekleştirdi. 11 Haziran'da ikinci canlı vericili karaciğer naklini başarıyla tamamladı" dedi.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi (TÖTM) Karaciğer Nakil Enstitüsü ekibi, Kırgızistan’da tarihinde ilk kez canlı vericili karaciğer nakillerini gerçekleştirerek büyük bir başarıya imza attı.

Çapraz karaciğer nakilleriyle Türkiye’de adından sıkça söz ettiren Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakil Enstitüsü, Prof. Dr. Sezai Yılmaz’ın başkanlığındaki   10 kişilik ekiple birlikte Bişkek’teki Kırgız Türk Dostluk Hastanesinde iki ayrı karaciğer nakli operasyonunu başarıyla tamamladı.

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay sosyal medya hesaplarından paylaşımlarda bulunarak ilklere imza atmaya devam eden Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakil Enstitüsü’nden övgüyle bahsetti.

YÖK Başkanı: ‘‘Türkiye, Sağlık Alanında Yetkin ve Lider Konumdadır’’

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar sosyal medya hesabı X üzerinden yaptığı paylaşımda İnönü Üniversitesinin karaciğer ve kök hücre naklinde dünyaca ünlü bir marka olarak ön plana çıktığını vurgulayarak Turgut Özal Tıp Merkezi sağlık ekibinin Kırgızistan’da büyük bir başarıya imza attığına dikkat çekti.

Özvar, Turgut Özal Tıp Merkezi ekibinin Kırgızistan tarihinde ilk kez canlı vericili karaciğer nakilleri gerçekleştirdiğini belirterek paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, TÖTM Başhekimi Adil Başkıran ile birlikte toplam 10 kişiden oluşan sağlık heyeti Bişkek’teki Kırgız Türk Dostluk Hastanesinde iki ayrı karaciğer nakli operasyonunu başarıyla tamamladı. Karaciğer ve kök hücre nakillerinin Kırgızistan’da yapılabilmesi için iki ülke arasında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan riyasetinde yürütülen iş birliği kapsamında 74 Kırgız doktor ve sağlık personeli iki yıl İnönü Üniversitesinde eğitim aldı. Geçen yıl Turgut Özal Tıp Merkezi'ni ziyaretimizde burada eğitim alan Kırgızistanlı doktorlarla bir araya gelerek sohbet etmiştik. Bişkek'teki karaciğer nakillerinde onlardan bir bölümü de hazır bulundu. Bu önemli başarı, sadece üniversite hastanemizin değil aynı zamanda Türkiye'nin sağlık alanındaki yetkinliğini ve liderliğini de bir kez daha gözler önüne serdi. Tüm hocalarımızla ve sağlık ekibimizle iftihar ediyoruz.’’

Özvar, son olarak Yükseköğretim Kurulu olarak başarılarıyla Türkiye sınırlarını aşan üniversite hastanelerinin tüm dünyaya hizmet sunması için desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

“Başarılarımızı Sürdürmeyi Hedefliyoruz”

Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay ise paylaşımında İnönü Üniversitesinin tarihi başarısının önemini vurguladı. Karaciğer Nakli ekibinin fedakarca çalıştığını söyleyen Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay ‘‘Heyetimiz 10 Haziran'da, Bişkek’te Kırgızistan tarihinde ilk kez canlı vericili karaciğer nakli gerçekleştirdi. 11 Haziran'da ikinci canlı vericili karaciğer naklini başarıyla tamamladı. Bu tarihi operasyonlar, İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli ekibinin üstün beceri ve özverisi sayesinde gerçekleşmiştir. Ayrıca, son iki yıl içinde İnönü Üniversitesinde eğitim alan 74 Kırgız doktor ve sağlık personelinden Bişkek’te olanlar da nakil ameliyatlarında hazır bulundu. Ameliyatlar, İnönü Üniversitesi, Kırgızistan Sağlık Bakanlığı ve Bişkek Büyükelçiliğimiz ile yaptığımız iş birliği çerçevesinde ülkemizin Bişkek’te hizmet veren Kırgız Türk Dostluk Hastanesinde gerçekleştirilmiştir. Kırgız halkı için büyük bir dönüm noktasıdır. Heyetimizde yer alan Prof. Dr. Sezai Yılmaz, Prof. Dr. Adil Başkıran, Prof. Dr. Volkan İnce, Doç. Dr. Barış Sarıcı, Doç. Dr. Duygu Demiröz, nakil hemşireleri Emine Erik ve Ece Taştan olmak üzere tüm ekip arkadaşlarıma ve ev sahibi Kırgızistan Sağlık Bakanlığına teşekkür ederim.’’ dedi.

Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay son olarak paylaşımında gelecekte de bu tür başarıları artırarak devam ettirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Daha önce 3’lü, 4’lü, 5’li ve 6’lı çapraz karaciğer nakillerini başarıyla gerçekleştiren İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakil Enstitüsü ekibi, Kırgızistan’daki bu başarısıyla hastalara büyük bir umut olacak.

İNÜHABER MERKEZİ

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.