ALTIN
 2.449,87
DOLAR
 32,8463
STERLİN
41,6020
EURO
 35,1808

Tanberk: Fırtına Afettir, Üreticinin Zararları Karşılansın

Malatya Kayısı Üreticileri Derneği Başkanı İbrahim Tanberk, 20 Haziran 2024 tarihinde Malatya'da meydana gelen fırtınadan dolayı kayısı ağaçlarını zarar gördüğünü belirterek "Fırtına da bir afettir zarar gören kayısı bahçelerinde tespitler yapılmalıdır" dedi. 

24 Haziran 2024 06:37
Tanberk: Fırtına Afettir, Üreticinin Zararları Karşılansın

FIRTINA DA BİR AFETTİR

Malatya Kayısı Üreticileri Derneği Başkanı İbrahim Tanberk Malatya da Basın konteynırlarında basın toplantısı düzenledi. 20 Haziran 2024 Tarihinde  Malatya'nın bir bölümünde etkili olan fırtınanın kayısı ağaçlarına zarar verdiğini belirterek "SEL, YANGIN, DEPREM, FIRTINA, KAR, DOLU gibi afetler aynı yapıdadır SEL, YANGIN gibi afetlerde nasıl ki zararın tamamı zarar görenlere ödenebiliyor ise FIRTINA da aynı AFETTİR dolayısı ile zarar gören tüm kayısı bahçelerinin tespit edilecek ZARARIN AĞAÇ BAŞI 500 TL den az olmamak üzere üreticilerimize ödenmesini talep ediyoruz" dedi.

20 HAZİRAN GÜNÜ AFET YAŞADIK

Malatya Kayısı Üreticileri Derneği Başkanı İbrahim Tanberk "20 Haziran 2024 günü akşam üzeri büyük bir fırtına afeti yaşadık. Bu fırtına tarımsal alanda büyük hasara yol açmıştır. En büyük hasarı hasat mevsiminin başlangıcı olan KAYISI da olmuştur. Fırtınada kayısı ağaçları kökünden sökülmüş dalları kırılmış olgunlaşmış kayısılar yere serilmiştir. Kayısının olgunlaşma safhasına kadar bölgesel olarak 5-6 defa ilaçlama. En az 2 defa gübre atma masrafları kayısı maliyetini yükseltmiştir. Meydana gelen FIRTINA da dökülen kayısıların bir kısmı olgunlaşmamış dolayısı ile islime verilemez gün kurusu olmaz. Olgunlaşmış olanların da bir kısmı yere düştüğünde parçalanmış olup değerlendirilemeyecek durumdadır. Bu nedenle dökülmüş olan kayısıların ancak 3 de biri kurtarılacak durumdadır. Fırtına bölgesindeki kayısı bahçelerin bir kısmı sigortalı bir kısmı sigortasızdır. Sigortalı olan bahçelerde hafta sonu olması nedeni ile TARSİM ekipleri bölgede tespit yapamamış olup yere düşen kayısılar güneş altında bozulmuştur. Sigortalı bahçeler de zararın bir kısmı karşılansa da sigortasız bahçeler tüm zararı ile baş başa kalacaktır" diye konuştu.

AĞAÇ BAŞINA 500 LİRA ÖEDENMELİ

Kayısı Üreticileri Derneği Başkanı İbrahim Tanberk üreticilerin zararlarının karşılanmasını isteyerek şunları söyledi:

"SEL, YANGIN, DEPREM, FIRTINA, KAR, DOLU gibi afetler aynı yapıdadır SEL, YANGIN gibi afetlerde nasıl ki zararın tamamı zarar görenlere ödenebiliyor ise FIRTINA da aynı AFETTİR dolayısı ile zarar gören tüm kayısı bahçelerinin tespit edilecek ZARARIN AĞAÇ BAŞI 500 TL den az olmamak üzere üreticilerimize ödenmesini TALEP ediyoruz. Üreticilerimize destek sağlanamadığı takdirde Kayısı maliyeti İKİ KAT artacak olup tamamen zarar edeceklerdir.
Bu nedenle Tarsim tarafından tespiti yapılmayan bahçeler varsa acilen yapılması. TARIM İl Müdürlüğünce tüm alanda kısa sürede zarar tespitlerin yapılmasını talep ediyoruz. 6 ŞUBAT depreminden buyana her gün deprem yaşarken yok olan varlıklarımıza birde KAYISI depremi eklenirse ayakta kalamayacak hale geliriz. Kayısı üreticileri olarak her depreme dayanarak ayakta almaya köylerimizi terk etmemeye gayret ediyoruz Eğilen bedenlerimizin düşmemesi için DEVLETİMİZİN şefkatli kollarında ayakta durmaya ihtiyacımız var. Konunun tüm siyasi idari yetkililerce hassasiyetle karşılamasını hep birlikte gayret ederek Üreticilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesini arz ve talep ediyoruz."

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.