ALTIN
 2.449,87
DOLAR
 32,8463
STERLİN
41,6020
EURO
 35,1808

Malatya'da Tarihi Sanat Okulunu Geri Alma Mücadelesi

Millet Bahçesine katma gerekçesiyle Kanalboyu'ndaki Şehit Kemal Endüstri Meslek Lisesini boşaltarak araziyi alan Malatya Büyükşehir Belediyesi okulun tekrar yerine taşınması için 2 yıl önce aldığı araziyi okula geri verme kararı aldı. Yeşiltepe'de bir okula taşınan ŞKÖ. Endüstri Meslek Lisesi şimdi eski yerine taşınmayı bekliyor. Malatya Milli Eğitim Müdürlüğü 2 yıl önce adeta zorla alınan Okul yerini geri almanın mücadelesini veriyor. Vahap GÜNER Yazdı. 

16 Temmuz 2024 04:35
Malatya'da Tarihi Sanat Okulunu Geri Alma Mücadelesi

Malatya Eski Başkanı Selahattin Gürkan, kim akıl verdi, kimler yol gösterdi bilmem ama Şehrin Merkezindeki Okullara bir takıntısı vardı.

Binlerce mezun vermiş Ticaret Lisesini yıkıp yerine Kuyumculara bir çarşı üzerine de meydan yaptı.

Atatürk Kız Lisesi Binasını yıkarak okulu yok ettiği gibi yerine de Kütüphane binası yaptırdı. Atatürk lisesi de tarih oldu.

Eski Başkanın diğer takıntısı ise Şehit Kemal Özalper Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin yerinden kaldırmaktı.

Okulu yıkıp yerini de Millet Bahçesine dahil edecekti.

Ancak okul için bir yer bulmadan ve okulu atölyeleriyle taşımadan, yerini Büyükşehir Meclis kararıyla Millet Bahçesi kapsamına aldırdı.

RESİM:Burhan Karaduman-Yenises

26 Haziran 2022 Tarihinde basında bir haber yer aldı:

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi'nin geçtiğimiz ayki toplantı gündemine alınan Şehit Kemal Özalper Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin bulunduğu 44 bin 541 metrekare büyüklüğündeki tapuda “Sanat Okulu İdare Binası Atölye ve Müştemilatı” olarak kayıtlı bulunan alan, son İmar Planı Değişikliği ile "Millet Bahçesi" olarak değiştirildi.”

Başkan kararını vermişti. Uyarılara kulak asmadı, yapma diyenleri duymadı, açıklama yapan Sendika yöneticilerini, eleştiren basın mensuplarının eleştirilerini görmezden geldi.

1942 Yılından beri eğitim veren ve binlerce mezunu üst düzeylerde görev yapan ŞKÖ’nün toplam 50 tane derslik bulunan, onlarca atölyeye sahip olan, birçok binası Cumhuriyet döneminin ilk yapı özelliklerini taşımasına rağmen Millet Bahçesi uğruna okul göz göre göre yok ediliyordu.

Bakanlıklar düzeyindeki görüşmeler nedeniyle Malatya Milli Eğitim Müdürlüğü okul alanını vermek istemese de, Büyükşehir Belediye Başkanının isteği karşısında tepki de koyamıyordu.

Milli Eğitim Müdürleri boyun eğince ŞKÖ arazisi elden çıktı. Okul nereye taşınacaktı belli değildi, atölyeler ne olacaktı bilen yoktu.

6 Şubat depremlerinde ŞKÖ’nün bazı binaları da hasar almıştı. Derhal yıkın okulu taşıyın talimatları verilmeye başlandı. Sözde Almanlar tarafından yaptırılan Atölyelerin bulunduğu taş binalar kalacak diğerleri yıkılacaktı. Bir bölümü yıkıldı.

 Okulda 28 Ağustos 2023’de Yeşiltepe’deki Hasan Akbudak Borsa İstanbul Teknik ve Mesleki Anadolu Lisesi binasına taşındı. Eğitim teorik veriliyordu, atölyeler yoktu. ŞKÖ arazisiyle Millet Bahçesi olma yolunda ilerliyordu.

Derken Başkan Gürkan aday gösterilmeyince ŞKÖ arazilerinin yeniden Milli Eğitime devri için girişimler başladı.

Malatya Milli Eğitim Müdürü Behçet Bakır, istemeyerek de olsa alınan ŞKÖ. Binası ve arazilerini yeniden Milli Eğitime kazandırmak için çaba sarf ediyor.

Geçenler de Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum’un Malatya’da Sivil Toplum Kuruluşlarıyla toplantısında ŞKÖ’nün durumunu ben gündeme getirdim, Bakan olur mu öyle şey diyerek orada talimatı verdi.

ŞKÖ Arazileriyle yeniden Milli Eğitime devredilecekti. Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er’de okulun eski yerinde yenilenecek binalarında eğitim vermesinden yana tavır koydu.

Milli Eğitim Müdürlüğü 2022 yılında elinden alınan arazisini şimdi yeniden almak için bir mücadele veriyor.

Depremlerin ardından Sanat okullarına ne kadar ihtiyaç duyulduğu ortada iken Eski Başkanın Millet Bahçesi yapacağım dediği ŞKÖ. Yeniden okul olarak eğitime başlaması için adeta gün sayılıyor.

Malatya Şehir merkezindeki tarihi özellikleri bulunan okulu yıkma zihniyeti artık kabul görmüyor.

ŞKÖ. Atölyeleriyle, Derslikleriyle kendi yerinde eğitimine devam etmelidir.

Okul arazisini başka bir amaçla değerlendirmek Malatya’ya yapılacak en büyük kötülüktür…

Açıkçası Malatya’ya ihanettir…

ŞKÖ. Yeni eğitim döneminde kendi yerinde eğitime başlamalıdır.

GELİN BU OKULU YAKINDAN TANIYALIM…

Şimdiki adıyla "Şehit Kemal Özalper Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi" Malatya'da açılan ilk sanat okuludur.

4 Kasım 1942 tarihinde zamanın Malatya Valisi Fahri ÖZEN tarafından "Bölge Sanat Okulu" olarak öğretime açılan okulun bünyesinde yalnızca Tesviye, Marangozluk ve Demircilik bölümleri bulunuyordu.

Okulun ilk müdürü Süreyya ÜLGÜRAY 'dır.

Okulun adı, aynı okulda öğretmen iken Başbakanlığın emriyle 1963 yılında Kıbrıs/Lefke Sanat Okulu'na Tesviye Öğretmeni olarak atanan Kemal Özalper'in 1964 yılında Şehadeti üzerine Malatya Vilayetinin teklifi Millî Eğitim Bakanlığı'nın onayı ile Malatya Erkek Sanat Enstitüsü "Şehit Kemal Özalper Endüstri Meslek Lisesi" olarak değiştirildi.

 

Yıllara göre alan/bölümlerin açılması;

Eğitim-Öğretim Yılı

Okul Türü

Alan/Bölüm

1943-1944

 

Tesviye, Marangozluk ve Demircilik Bölümü

1963-1964

EML

Elektrik Bölümü

1964-1965

EML

Motor Bölümü

1967 yılında okul bünyesinde Teknik Lise açılmıştır.

1967-1968

TL

Teknik Lise Makina Bölümü

1968-1969

EML

Makina Ressamlığı Bölümü

1971-1972

EML

Elektronik Bölümü

1976-1977

EML

Döküm Bölümü

1980-1981

EML

Makina Model Bölümü

1986-1987

TL

Teknik Lise Motor Bölümü

1987 yılında okul bünyesinde Anadolu Teknik Lise açılmıştır.

1987-1988

ATL

ATL Elektronik Bölümü (İngilizce)

1987-1988

EML

İş Makinaları Bölümü

1988-1989

TL

Teknik Lise Bilgisayar Bölümü

1991-1992

TL

Teknik Lise CNC Bölümü

   

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.