CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, Malatya'da eğitimcilerle bir araya geldi. Özçağdaş, partisinin il başkanlığı binasında, eğitim alanında çalışan sivil toplum örgütleri, sendikaların temsilcileri ile öğrenci ve öğretmenlerle bir araya geldi. Deprem bölgesindeki eğitim yatırımlarının yetersiz olduğunu savunan Özçağdaş, Malatya'da depremde hasar alan toplam 101 okulun yıkılmış ya da yıkılacak olduğunu, projelendirilen 105 okuldan 60'ının ihale edildiğini, diğer okulların ihalesinin dahi yapılmadığını söyledi.
Milli Eğitim Müdürlüğü’nün açıklamalarına göre, yıkılması gereken 101 okulun olduğunu, 60 okulun ihale edildiğini ancak 18 ayın sonunda sadece 60 okulun ihale edildiğini ve 40 okulun daha ihalesinin yapılmadığını vurgulayan Özçağdaş, “İhale edilen 60 okulun kaç tanesinin inşaatı başladığını da henüz bilemiyoruz” şeklinde konuştu.
MALATYA’DA 94 ADET BİRLEŞTİRİLMİŞ OKUL VAR
CHP'nin Milli Eğitim Bakanlığı'ndan sorumlu genel başkan yardımcısı Suat Özçağdaş birleştirilmiş okulklar sorununa da değinerek “Bu okulları zamanında ihale edip bitirmezseniz, eğitim sorunu büyür. Malatya'da bana verilen verilere göre 94 tane birleştirilmiş okul var. Bu birleştirilmiş okullar, yani bir okul binasının iki ayrı okul olarak kullanılmasını ifade ediyor; birinin sabahçı, diğerinin öğlenci olması anlamına geliyor. Bu 94 okulun, umuyorum ki Eylül ayında hiçbirinin birleştirilmiş okul olarak devam etmemesidir. Birleştirilmiş okul uygulamasına son verilmelidir" ifadelerini kullandı.
"EĞİTİM ALANLARINI KORUMALIYIZ”
Malatya’nın eğitim ve altyapı ihtiyaçlarına dikkat çeken Özçağdaş, şehirdeki eğitim alanlarının korunması gerektiğini vurgulayarak "Malatya’nın eğitim alanlarına ihtiyacı var, imar planlarında eğitim alanı olarak ayrılmış bölgeleri korumalıyız. Üniversite öğrencilerinin yurt ve barınma sorunları var, çözüm bulmalıyız. Yüzyüze öğretim başlamalıdır, Eğitim alanlarını başka amaçlarla kullanmayınız" dedi.
“ÖĞRENCİLERE SEÇMELİ DERS BASKISI YAPMAYIN"
Özçağdaş, Malatya'da öğrencilerle yaptığı toplantıda seçmeli dersler hakkında şikayetler aldığını belirterek, Malatya İl Milli Eğitim Müdürü’ne yönelik eleştirilerde bulundu. Öğrencilerin belirli derslere zoraki yönlendirilmesinin ve idarecilerin baskısının engellenmesini isteyen Özçağdaş, “Seçmeli ders adı üzerinde seçmeli, zorunlu ders değildir. Öğrencilere alternatifler sunulmalı ve idareciler bu konuda baskı yapmamalıdır. Malatya'da bu konuyu öğrenci velileriyle birlikte takip ediyoruz” şeklinde konuştu.
MALATYA'DA HALA 25 BİN KONUT İHALE EDİLMEMİŞ
Malatya'da yaptığı ziyaretlerde edindiği konular hakkında da bilgi veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş şunları söyledi:
“Daha önce gittiğimiz illerde Malatya’ya geldiğimizde hemen hemen benzer sorunların olduğunu görüyoruz. Malatya’da 73 bin konuta ihtiyaç var. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve aynı zamanda Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu ülke seçmenlerine 14 Mayıs seçimlerinden önce verdiği bir söz var. ‘Bir yılda herkes evine yerleşecek. Depremden buyana 18 ay geçti. 18 ay geçti. Bugün Malatya’da ihtiyaç olan 73 bin konuttan 8 bin küsürünün vatandaşlara anahtarları teslim edildi. Onlardan da yerleşmeyenleri var ama sonuç itibariyle devletimiz 8 bin konutu verdi. 33 bin konutun ihalesi yapıldı, henüz teslim edilmedi. 25 bine yakın konutun ise ihalesi bile yapılmadı. Ben buradan Sayın Cumhurbaşkanına sesleniyorum, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a sesleniyorum. Bir yılda biteceği söylenen konutlar nerede? Daha 25 bin tanesinin ihalesini yapmamışsınız. Her ilde aynı, Hatay’da aynı, Kahramanmaraş’ta aynı, Gaziantep’de aynı, Malatya’da aynı, Adıyaman’da aynı. Ancak yüzde 10’na erişebilmişsiniz. Bu anlaşılabilir ama en azında Türkiye’den bu başarısızlığınız için özür dilemelisiniz. ‘Başaramadık’ demelisiniz.”