ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

Kenger Sakızının Kilosu 8 Bin Liraya Çıktı

Darende ilçesinin sembol ürünü olan Kenger sakızının kilosu 3 bin liradan 8 bin liraya kadar çıktı. 

11 Ağustos 2024 23:58
Kenger Sakızının Kilosu 8 Bin Liraya Çıktı

Darende Postası'nda Ahmet Çakır'ın haberine göre, Darende’nin sembolü olan kenger sakızı zamlardan nasibini aldı. Sakızın az kesilmesi ve talebin fazla olması fiyatları rekor seviyeye ulaştırdı. Kenger sakızının kilosu geçen sene 3 bin lirayken bu yıl kilosu 8 bin lira oldu. Tane ile sakız almak isterseniz bir adet sakız 25 lira.

Darende’de yüzlerce ailenin geçim kaynağı olan kenger sakızı tezgâhlardaki yerini almaya başlarken, Darende merkezde kenger sakızı satan İsmail Yılmaz, “Geçen yıl bin liraya satılan sakız talebin çokluğu ve kesimin azalmasından dolayı fiyat rekoru kırarak 8 bin liraya ulaştı. Kenger sakızı Darende’nin sembolü. Fiyatlar niye bu kadar yüksek derseniz? Birinci etken sakız kesen kişinin çok az olması. İkinci etken ise her geçen gün kengere talebin artması. Geçen yıl üç bin liraya sattığımız sakız, bu yıl 8 bin liraya alıcı buluyor. Önceki yıllarda yüzlerce kişi dağlara sakız kesmeye gidiyordu. Şimdilerde neden bilmiyorum, sakız kesen azaldı. Tembelliğe mi alıştık? Bu gelir kapısı unutulmak üzere. Vatandaşlarımız biraz emek harcayarak para kazanabilir. Birçok aile için ciddi gelir kapısı” dedi.

Kenger Satıcısı Yılmaz şunları söyledi:

"Bu yıl baharda yağışların çok olmasından dolayı kenger dağlarda çok fazla. Bu sezon kenger istenilen düzeyde. Bu sene bol yağışlar oldu dolayısıyla kenger istenilen şekilde filiz verdi ve Darende sakızı olarak bilinen kengerde iyi verim alınıyor. Ayrıca çevre il ve ilçelerden getirdikleri sakızları Darende sakızı diye ucuz fiyata satabilirler bu konuda vatandaşların dikkat etmelerini istiyoruz.

KENGER NASIL TOPLANIR?

Kenger sakızı satıcısı İsmail Yılmaz, birçok hastalığa iyi geldiğini belirttiği kenger sakızının toplanma kısmını şöyle anlattı: “Bol dikenli kenger bitkisinin toprak altında kalan kısmını çaprazlamasına bıçakla kesilir ve üzerini temiz bir taşla kapatılır. Kesme işlemi ustalık gerektirir. Bitkiden akan beyaz renkli sütü donduktan sonra da toplanarak bol su ile yıkanır ve elde edilen bu sakız çıkartılır. Bir kenger bitkisinden üç defa sakız elde ediliyor. Sabah erken saatlerde gövdesi kesilerek sütü akıtılan bitkinin akşam da sakızı toplanabiliyor. Özellikleri-Faydaları En önemli özelliği katkısız, doğal bir ürün olmasıdır. Piyasada bulunan diğer sakızlarda katkı maddesi olduğu için vücuda faydası yoktur. Kenger sakızını yumuşatmak sabır ister. İnsan sağlığı için bugüne kadar tespit edilmiş, bilinen hiçbir zararı yoktur. Bunun aksine çeşitli hastalıkların giderilmesi için faydalıdır. Doğal ilaç olarak bilinir.”

KENGERİN FAYDALARI

Kenger sakızının toplumda bilinen faydaları ise şöyle: “Çürük dişin üstüne kenger sakızı konulup ısıtılan demirin sakızın üzerinde gezdirilmesi suretiyle diş ağrısı giderici, patlayan kulak zarının düzelmesi, Safra kesesinden taş düşürme, kalp damarlarının gevşemesi, dişetlerini kuvvetlendirici, orta kulak iltihaplanması, mide ağrısı ve şişkinliği, aperatif / iştah açıcı, dişleri temizleyici, çene gevşemesi, hazımsızlık, tansiyon, yüz felci, şeker hastalığı.”

Ahmet ÇAKIR- Darende Postası

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.