ALTIN
 2.449,87
DOLAR
 32,8463
STERLİN
41,6020
EURO
 35,1808

Doğanşehir'de böğürtlen bahçesi kurdu, taleplere yetişemiyor

İstanbul'da uzun yıllar yaşayan üretici Hüseyin Dulkadir, 5 yıl önce eşiyle döndüğü memleketi Malatya'nın Doğanşehir ilçesi Sürgü Mahallesi'nde kayısıya alternatif olarak böğürtlen yetiştirmeye başladı. 

11 Ağustos 2024 01:33
Doğanşehir'de böğürtlen bahçesi kurdu, taleplere yetişemiyor

5 yıl önce 7 dönüm araziye 5 bin böğürtlen fidesiyle başlayan Dulkadir çifti, şimdilerde 20 bin fideye ulaştı. Çift, bahçelerinde böğürtlenin yanı sıra böğürtlen pekmezi, böğürtlen pestili, böğürtlen cevizli sucuğu, böğürtlen sosu ve böğürtlen reçelini de yapıyor.

Yalkın böğürtlene çok yoğun ilgi gösterdiğini belirten üretici Hüseyin Dulkadir, "Burada böğürtlen bahçesini kurmaya karar verdiğimizde bölgede böyle bir şey olmadığı için bana çok farklı baktılar. Ama biz kararlıydık ve bahçemizi kurduk. Hamdolsun başardık ve 5 yıldır devam ediyoruz. İlk sene diktiğim meyveler bile meyve verdi. Daha sonra her yıl çoğaldı şu an beşinci yılındayız. Tabi bunu burada çeşitlendirdik. Birçok ürün yapıyoruz. Çok faydalı bir ürün. Bölgeye ve insanlarımıza çok ciddi anlamda katkı sağlayacağını düşünüyorum. Herkesin böyle bir gayret içerisinde olmasını temenni ediyorum. Çünkü buralarda bunun yetiştirilebileceğini gösterdik. Bir farkındalık olsun istedik ve hamdolsun bunu da başardık. Daha çok bahçemizde sıcak satış yapıyoruz. Yoğun bir ilgi var. Yaşlılar, kadınlar, çocuklar, hastalar gelenler memnuniyetle dönüyorlar" şeklinde konuştu.

7 dönüm üzerine 5 yıl önce 5 bin fideyle başladıkları böğürtlen bahçesinde şimdi yaklaşık 20 bin fideye ulaştıklarını söyleyen Emine Sibel Dulkadir ise, "Biz İstanbul'da yaşıyoruz. Beş yıl önce İstanbul'dan Malatya'ya gelerek burayı bir böğürtlen bahçesi yapmak istedik. Bölgede ilk böğürtlen bahçesini biz kurduk. Şu an da 7 dönüm üzerinde böğürtlen bahçemiz var. Burada sıcak satışlarımız oluyor. İnsanlar adeta akın ediyor. Burada sıcak böğürtlen satışının yanı sıra böğürtlen pekmezi, böğürtlen pestili, böğürtlen cevizli sucuğu, böğürtlen sosu ve böğürtlen reçeli yapıyoruz. İnşallah bu sene 7 ila 8 ton ürün elde etmeyi düşünüyoruz. Her yıl hasat zamanından önce geliyoruz bakımını ve budamasını yapıyoruz. Hasadımızı yaptıktan sonra tekrar İstanbul'a dönüyoruz." dedi.

Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar ise, "Sayın Hüseyin Dulkadiroğlu eşi Emine Hanım'la birlikte, 2020 yılında İstanbul'dan memleketi Malatya'mıza dönerek, babasından kalan araziye kayısıya alternatif olarak böğürtlen yetiştirmeye karar verdi. Bölgenin en büyük böğürtlen bahçesi olan bu proje, tarım sektöründe sürdürülebilirlik ve yenilikçilik açısından da önemli bir örnek teşkil ediyor. Hüseyin Dulkadir gibi üreticilerimizin çabaları, bölgenin tarım potansiyelini ve çeşitliliğini artırırken, aynı zamanda yerel halk içinde istihdam olanakları yaratmakta ve ilimiz ekonomisinin güçlenmesine katkıda bulunmaktadır. Bu tür başarılı projeler, diğer çiftçilerimize ilham olması, bölgedeki tarımsal yeniliklerin ve verimliliğin artmasına öncülük etmektedir. Değerli üreticimize bol ve bereketli kazançlar diliyorum" dedi.

Doğanşehir Kaymakamı Mehmet Kılıç, böğürtlen yetiştiriciliğinin yöremizde başarılı bir şekilde gerçekleştiriliyor olmasının sevindirici olduğunu, hem üreticimizi destekleme hem de bu girişimlerin artması için Doğanşehir Kaymakamlığı ve paydaşlarımızla çalışmaları sürdüreceklerini belirtti.

Haber: Önder Akbıyık- Doğanşehir Aktüel

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.