ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

Hekimhan'da Üreticiler Kayısı İçin Yürüdü

Cumhuriyet Halk Partisi Hekimhan ilçesinde Kayısı mitingi düzenledi. Kayısı üreticileri ve çiftçiler traktörlerle Miting alanına yürüdü. Kayısıya taban fiyat verilerek TMO'nun alım yapmasını isteyen üreticiler "Kayısıya 80 lira veriyorlar, duyun sesimizi" diyeren miting alanına kayısı döktüler. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise “Geçtiğimiz yıl kuru kayısı 200 ila 280 TL arasında satılırken bu yıl 110 ila 120 TL arasında satılıyor. Maliyetler arttı, korkmayın kalkın ayağa" dedi. 

23 Ağustos 2024 21:27
Hekimhan'da Üreticiler Kayısı İçin Yürüdü

Hekimhan Belediyesi ytarafından düzenlenen Büyük Kayısı Mitingine CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, CHP İl Başkanı BarışYıldız, Hekimhan Belediye Başkanı Mehmet Şerif Yıldırım, Yazıhan Belediye Başkanı Abdulvahap Göçer, Arguvan Belediye Başkanı ERsoy Eren, Arapgir Belediye Başkanı Halük Cömertoğlu, İzmir Güzelbahçe Beleidye Başkanı Mustafa Günay ve binlerce kayısı üreticisi katıldı. Hekimhan ilçe girişinde bir araya gelen üreticiler traktörlerle Miting alanına giderken, Milletvekili Veli Ağbaba ve Belediye Başkanı Mehmet Şerif Yıldırım 'da traktörlerle mitig alanına giriş yaptı. Miting alanında pankartlarla karşılanan Veli Ağbaba üreticiler ile sohbet etti.

YILDIZ: “MALATYA’YI KADERİNE TERK ETTİLER”

CHP Malatya İl Başkanı Barış Yıldız, mitingde yaptığı konuşmada,  kayısı üreticisinin derdine çare bulamayan iktidarı liyakatsiz olmakla eleştirerek “AKP yönetimi liyakatsizdir, beceriksizdir. Bu şehrin kayısısına sahip çıkmadılar. Bu şehirde iktidar partisinin milletvekilleri Tarım ve Orman Bakanı’na, Cumhurbaşkanına ulaşıp, Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) kayısıyı aldıramadılar. Malatya’yı sahipsiz bıraktılar. Malatya sahipsiz ise sebebi Malatya’da iktidar partisini yönetenlerdir, özellikle AKP milletvekilleridir” dedi. 

YILDIRIM: KAYISIYA DEVLET SAHİP ÇIKMALIDIR

Hekimhan Belediye Başkanı Mehmet Şerif Yıldırım, Hekimhan olarak kayısıya sahip çıkmak isediklerini belirterek “Toplumun her kesimini etkisi altına alan ekonomik ve sosyal baskıların yaşandığı güzel ülkemde hükûmet edenlerin sorun çözme yerine günübirlik, sorun yokmuş gibi plansız, programsız yaklaşımları tarımı bitirdiği gibi ülkenin en önemli ihracat kaynağı olan Malatya kayısısı ve üreticisini de sahipsiz, değersiz kılmıştır. Kayısı olmadan Malatya, Malatya olmadan kayısı olmaz. Malatya’da tarım, ekonomi, sosyal hayat ve gelecek hayalleri kayısıyla şekil bulur. Pazarda kayısı değerinde alınmıyor. Üretici elindeki urunu çıkartmak zorunda. Çiftçi örgütleri, ziraat odası, ticaret odası, ticaret borsası, yerel yönetimler ve yöneticileri sorunu görmezden geliyorlar. Etkin rol almıyorlar. Meslek odaları ilgisiz. Her konuda eylem yapan sivil toplum kuruluşları, üreticinin yanında olmak yerine arka bahçesi oldukları hükûmete yalakalık yapıyorlar. Kayısı stratejik bir üründür, Devletin yasalarla desteklemesi gerekir, Kayısı bu memleketin geçim kaynağıdır” diye komnuştu.

AĞBABA: ÇİTFÇİLER 50 YILDIR BÖYLE ZORLUK GÖRMEDİ

Sevgi gösterileri arasında kürsüye gelen Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya’nın tarımsal anlamda en zor ve en kötü günlerini yaşadığını kaydederek "Mitinge gelirken bir çitfçimiz 50 yıllık çiftçiyim hiç bu kadar zor günleri görmedik. Hiç bu kadar ürünümüzün ve çiftçinin değersizleştiği bir dönemi yaşamadık” dedi. Maliyetler arttı, Geçtiğimiz yıl 10 kilo kayısı ile 100 litre mazot alınırken, bu yıl 20 litre mazot alınıyor. Yani çiftçinin 80 litre mazotu çalınmış durumda. 2023 yılında 10 kilo kayısı ile 5 ton çiçek ilacı alınırken bugün 1 ton çiçek ilacı alınıyor. Geçtiğimiz yıl 10 kilo kayısıyla 5 torba gübre alınırken bu yıl 1 torba gübre alınabiliyor. Niye? Çiftçi az mı çalıştı, az mı emek verdi? Bu yıllardan beri izlenen politikaların sonucudur. Bu tablo kayısının ne hale geldiğini gösteriyor. Geçtiğimiz yıl kuru kayısı 200 ila 280 TL arasında satılırken bu yıl 110 ila 120 TL arasında satılıyor. Gübre geçtiğimi yıl 500 TL’ydi, bu yıl 1100 TL, mazot geçen yıl 19 TL’ydi, bu yıl 46 TL. Mevsimlik işçi yevmiyesi geçen yıl 450 TL’ydi, bu yıl 950 TL. İlaç geçtiğimiz yıl 450 TL’ydi, bu yıl bin TL. Bu tablo çiftçinin nasıl yoksullaştığının, yoksullaştırıldığının kanıtıdır. Bu sadece kayısı ile sınırlı değil arpa ve buğday eken çiftçinin durumu daha perişan. Toprak Mahsulleri Ofisi buğdayda 9 lira fiyat açıkladı ama çiftçi 6,5-7 liraya buğday satıyor. Taban fiyatın daha altında arpa ve buğdayını satıyor. Tütünü, sebzesi, kayısısı, cevizi öyle maalesef çiftçi ektiğinin karşılığını alamıyor. Kayısı sadece Malatya'nın tarımsal ürünü değil yüzbinlerce insanın ekmek parası. Gelinin gelinlik parası, çocuğumuzun ayakkabı, kalem, defter parası dolayısıyla kayısı bizim namusumuz ve şerefimizdir. Hiçbir ülkeye böyle bir ürün nasip olmaz ama yerlerde sürünmeye devam ediyor. Ulusal ve yerel siyasetçiler maalesef Malatya’nın sesini duymuyor”” diye belirtti.

"MALATYALILAR KALKIN AYAĞA”

Malatya’nın bir deprem felaketini yaşadığını ve 19 aydır kentte bir çivi çakılmadığını kaydeden Ağbaba, tüm Malatyalılaraı ayağa kalkmaya davet ederek "“2015 yılında Kuluncak’ta, Hekimhan’da deprem yaşandı, hala evler teslim edilmiş değil. Buradan depremde mağdur olmuş Malatyalılara sesleniyorum; kalkın ayağa, kalkın ayağa, kalkın ayağa… Kalk ayağa, birlik ol. Kalk ayağa, sesini duyur. Malatya’daki çiftçilere söylüyorum; hep birlikte kalın ayağa, kalkın ayağa, kalkın ayağa… Hiç korkmayın seni idam edemezler, sana bir şey yapamazlar. Sana bir şey yapar, eziyet ederlerse o önünde duracak bir vekilin, partin, biz varız. Sen sesini çıkarmadığın, ayağa kalkmadığın sürece bunları yaşamaya ve ezilmeye devam edersin.” diye konuştu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.