ALTIN
 2.449,87
DOLAR
 32,8463
STERLİN
41,6020
EURO
 35,1808

Darende'de Başpehlivan Ali Rıza Yıldırım

3 gün devam eden Darende 71. Zengibar Karakucak Güreş ve Kültür Festivali, geç saatlere kadar süren güreş müsabakalarıyla tamamlandı. Müsabakalar sonucunda başpehlivan Ali Rıza Yıldırım oldu. AHMET ÇAKIR/DARENDE 

02 Eylul 2024 22:36
Darende'de Başpehlivan Ali Rıza Yıldırım

Darende 71. Zengibar Karakucak Güreş ve Kültür Festivali’nin üçüncü ve son gününde güreş müsabakaları Darende Güreş Sahası’nda yapıldı. Çok çekişmeli geçen müsabakalara Türkiye geneli 250 güreşçi katıldı. Finalde Samet Özaslan’ı yenen Ali Rıza Yıldırım, Karakucak Güreş ve Kültür Festivali birincisi oldu.

DARENDE EKONOMİYE YÖN VERİYOR

Darendeli iş insanların Türkiye ekonomisine yön verdiğini belirten Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, güreş müsabakaları başlamadan bir konuşma yaptı. Er, “Darende herkesin uğradığı yerdir. Bereketli bir yer. Darende maneviyatının yanı sıra Türkiye’mizin ekonomisine yön veren bir ilçe. İstanbul’da en önemli tüccarlar, iş insanları bizim Darendelidir. Gidin Adana’da Osmaniye’de Darende’nin nasıl temsil edildiğini biliyoruz. Bütün iş insanlarına bütün Darendeli kardeşlerimize burada Malatya’ya Türkiye’ye katma değer üreten bütün iş insanlarına selam ediyorum” dedi.

“İHALESİ YAPILMAYAN YER KALMADI”

Konuşmasında TOKİ konusuna da değinen Sami Er, “Kırsalda konutlarımız hızlı bir şekilde devam ediyor. Aynı şekilde merkezde TOKİ’nin yaptığı her işin kademesini takip eden kardeşinizim. Rezerv alanından tutun da projelendirme ve ihale aşamasına kadar hepsini tek tek takip ediyorum. Farkındaysanız son bir ay içerisinde neredeyse ihalesiz ya da ihaleye çıkılmadık yer kalmadı. Rezerv alanları birçoğuna ihale çıktık. Eylül ayı itibariyle ihalesi yapılmayan yer kalmamış oldu” dedi.

GÜREŞ BİR SİMGEDİR

Güreşin birlik, beraberlik ve dayanışma ruhunu harekete geçirdiğini belirten Darende Belediye Başkanı Alican Bozkurt, “Bu yıl 71.’sini düzenlediğimiz geleneksel Darende Karakucak Güreş ve Kültür Festivalimizin 3. gününde sizler ile bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Karakucak Güreşleri, Türk milletinin asaletini, yiğitliğini ve mücadeleci ruhunu yansıtan en kadim sporlarımızdandır. Ata sporumuz olan güreş, bizlere sadece bir spor dalı olmanın ötesinde birlik, beraberlik ve dayanışma ruhumuzu bir araya getiren geleneğimizdir. Türk milletinin her zaman mazlumu koruyan, zalime karşı direnen bir millet olmasının simgelerinden biridir. Bugün burada, ecdadımızın mirasını yaşatmak için toplandık” dedi.  

“KÜLTÜR ŞÖLENİNİ ORGANİZE ETMEKTEN BÜYÜK ONUR”

Güreşin sadece spor olmadığını vurgulayan Bozkurt, “Darende Belediyesi olarak bu geleneği sürdürmek ve gelecek nesillere aktarmak adına Darendemizin tüm birleşenleri ile ortak noktada buluştuğumuz bu kültür şölenini organize etmekten büyük onur duyuyoruz. Güreşin sadece fiziksel bir mücadele olmadığını, aynı zamanda bir ahlak ve karakter meselesi olduğunu bir kez daha hatırlatmak isterim. Güreş, mertliğin, dürüstlüğün ve mücadelenin simgesidir. Bizler, Türk Milleti olarak, her zaman bu değerlerin yılmaz savunucusu olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Ata sporumuzu yasatmak için toplanan herkese sonsuz şükranlarımı sunuyor” ifadelerini kullandı.

SAAT 19’A KADAR DEVAM ETTİ

Darende Kaymakamı Şeref Güryer, festivali düzenleyenlere ve festivale emeği geçenlere teşekkür eden bir konuşma yaptı. Konuşmalardan sonra güreş müsabakaları başladı. Akşam 19’a kadar devam eden yarışmalar sonucunda Samet Özaslan’ı yenen Ali Rıza Yıldırım, Zengibar Karakucak Güreş ve Kültür Festivali başpehlivanı oldu.

DİĞER KAZANAN PEHLİVANLAR

55 kiloda Batuhan Gökçe

60 kiloda Muhammer Kılıç

65 kiloda Resul Çelik

70 kiloda Hamza Sopalı

75 kiloda İsmet Çiftçi

80 kiloda Mehmet Karaca

85 kiloda Coşkun Keleş

90 kiloda M. Nuri Kotanoğlu

YEMEK VE TRAMP YARIŞMASI YAPILDI

Festival kapsamında yemek yarışması, tramp ve güreş yarışmaları da yapıldı. Birinci gün yapılan yemek yarışmasında, yüksük çorbası ile Ayşegül Yağan 1’inci, içli köfte ile Emine Apan 2’inci, cevizli kömbe ile Ayşe Kocamemik ise üçüncü oldu.

İkinci gün yapılan tramp yarışmaları sonucunda profesyonel dalda;1. Mehmet Fuat Özkan, 2. İbrahim Bozdemir, 3. Murat Yılmaz. Amatörlerde ise; 1.Kadir Çokyaşar, 2. Hasan Ali Tınaz, 3. Murat Gümüş, 4. Ramazan Yağan, 5. Ahmet Samur, 6. Alper Karaduman oldu.

Festivalin 2. Gecesi Darendeli sanatçılar Murat Kekilli ve Ahmet Satılmış çok sayıda kişiye konser verdi.

GÜREŞ MÜSABAKALARINA KATILANLAR

AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkçi, AK Parti Adana Milletvekili Tamer Dağlı, MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, MHP-MYK üyesi Nafiz Koray Nügü, Darende Kaymakamı Şeref Güryer, eski valilerden Ali Kolat, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Yeşilyurt Belediye Başkanı İlhan Geçit, Darende Belediye Başkanı Alican Bozkurt, Elbistan Belediye Başkanı Erkan Gürbüz, AK Parti Malatya il başkanı Namık Gören, MHP Malatya il başkanı Gökhan Gök, MHP Malatya il başkan yardımcısı Adem Çiçek, Sağlık İl Müdürü Erhan Berk, Güreş Ağası Mustafa Çokyaşar, Darende ilçe Emniyet Müdürü Muhammed Şahin, Ankara Darendeliler Dernek Başkanı Mehmet Gültekin, siyasi parti başkanları, sivil toplum örgütleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.