ALTIN
 2.449,87
DOLAR
 32,8463
STERLİN
41,6020
EURO
 35,1808

Gazeteciler Cemiyeti Genel Kurula Gidiyor

Merkezi Ankara'da bulunan ve 1946 Yılında kurulan Gazeteciler Cemiyeti Genel kurul kararı aldı ve kurulacak Gazeteciler Vakfı konusunda da kamuoyunu bilgilendirdi. Gazeteciler Cemiyetine, Malatya Gazeteciler Cemiyeti de üye olarak bulunuyor. 

05 Eylul 2024 22:45
Gazeteciler Cemiyeti Genel Kurula Gidiyor

Gazeteciler Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada genekl kurul ve kurulacak Vakıf konusunda şu bilgiler verildi:

Genel Kurul Kararı

Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu tüzüğün ve Dernekler Yasası’nın hükümleri uyarınca Cemiyetimizin Olağan Genel Kurulu’nun 29 Eylül 2024, Pazar günü, saat 11:00’de Üsküp Caddesi No 35’te toplanmasına, çoğunluk sağlanmaması durumunda 6 Ekim 2024, Pazar günü, saat 11:00’de çoğunluk aranmaksızın Oğuzlar Mahallesi Ilhami Soysal Sokak No: 3, Balgat, Ankara adresindeki Türkiye Barolar Birliği (TBB) Konuk Evi Konferans Salonunda toplanmasına oy birliği ile karar vermiştir. Genel Kurul gündemi ektedir.(*)

Genel Kurulumuzun Bakanlar Kurulu kararıyla Kamu Yararına Dernek statüsündeki Cemiyetimizin 80 yıla yaklaşan geçmişine uygun bir şekilde geçeceğine inanıyoruz.

Son 10 yılda giderek artan ve güçlenen bir şekilde Cemiyetimiz medya sektöründeki en etkin sivil toplum kuruluşlarından birisi haline gelmiştir. Meslek örgütlerinin bir araya gelebildikleri, dayanışma içinde meslek konularını tartışıp çözüm önerileri ve ortak savunuculuk faaliyetleri geliştirdikleri ağlarda Cemiyetimiz etkin rol oynamıştır. Nitekim 19-20 Eylül tarihlerinde de TBB Konuk Evi’nde Medya Dayanışma Grubu paydaşlarımızla beraber meslek sorunları ve çözüm önerileri konulu çalıştay ve panellere ev sahipliği yapacağız. 20 Eylül günü konferansımıza ve onu takiben resepsiyonumuza onur vermenizi dileriz.

Cemiyet Projeleri ve Denetim

Cemiyetimizin Yönetim Kurulu’nda oy birliğiyle alınan kararlarla ve yine Yönetim Kurulu tarafından atanan personelle yürüttüğü çeşitli projeler, sadece üyelerimize değil, aynı zamanda Türkiye’deki basın özgürlüğü iklimine, tüm gazetecilere eşitlik temelinde ve şeffaf şekilde katkıda bulunmaktadır.

Cemiyetimiz hem mali şeffaflık hem de ifade ve basın özgürlüğünün korunması kararlılığını sürdürmekte olup, bu yöndeki tüm çalışmalarını büyük bir titizlik ve sorumluluk bilinciyle yürütmeye devam edecektir. Çeşitli finans imkanlarıyla destekli Basın Evi ve Cemiyet faaliyetleri ile diğer tüm projeler Yönetim Kurulu’nun oybirliğiyle aldığı kararlarla, şeffaflık ve tarafsızlık ilkeleriyle yürütülmüştür. Bu projelerin finansmanına Avrupa Birliği gibi uluslararası finansörler de katkı sağlamakta, bu nedenle hem bu kuruluşlar hem de ulusal ve uluslararası diğer bağımsız denetim mercileri tarafından çalışmalar düzenli olarak denetlenmektedir.

Kamu Yararına Dernek statüsü nedeniyle Cemiyetimiz her yıl defalarca denetimden geçer ve yönetim kurulu üyeleri mal beyanında bulunurlar. Cemiyetimiz, İçişleri Bakanlığı denetimi, Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü dernekler masası denetimi, Avrupa Komisyonu denetimi ve dış mali müşavir ile özel denetim gibi yerli/yabancı en etkin, en sıkı denetimlerden her zaman başarıyla çıkmıştır.

Cemiyetimiz ile ilgili tüm konular, merak edilenler Genel Kurulumuzda üyelerimizle en geniş ve açık şekilde ele alınacaktır. Bu konuların sosyal medya üzerinde gerçek dışı iddialarla polemik konusu yapılması Cemiyetimiz tüzel kişiliğine, basın özgürlüğü mücadelesine ve mesleğimize zarar vermektedir.

 

Herkes Aday Olabilir

Gazeteciler Cemiyeti’nin her bir üyesi başkan ya da yönetim kurulu üyesi adaylığı hakkına sahiptir. Ancak, yine tüzüğümüzün 7’nci maddesi gereği hiçbir üye Cemiyetimizin itibarını zedeleyen, üyeler arası dayanışmaya zarar veren davranışlarda bulunamaz. Bu nedenle yalana ve iftiraya dayalı kampanya yürütülmesi Cemiyeti küçük düşürme çabasından başka anlama gelmez. Tartışma zeminimiz Genel Kurulumuzdur.

Vakıf Konusu

Gazeteciler Cemiyeti, uzun yıllardır gündeminde olan vakıf kurma kararını, 2018 ve 2021 yıllarında yapılan genel kurullarda oy birliği ile almıştır. Dernekler Kanunu uyarınca; Genel Kurul tarafından alınan kararları uygulamak Yönetim Kurulunun asli görevidir. Nitekim bu yasal görevin yerine getirilmesi için hukuki süreç Yönetim Kurulu’nun oy birliği ile verdiği karar uyarınca başlatılmıştır. Hukukçular ve Cemiyet yönetimi tarafından hazırlanan vakfı senedi, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onaylanmıştır.

Yasal olarak görevlendirilmesi gereken vakıf Kurucular Kurulu oluşturulurken, özellikle Genel Kuruldan güven almış kişilerin yer alması uygun görülmüş ve Kurul şu isimlerden oluşmuştur:

  • Gazeteciler Cemiyeti Tüzel Kişiliği,
  • Nazmi Bilgin, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı,
  • Savaş Kıratlı, Yönetim Kurulu’nu temsilen, Başkanvekili,
  • Doğan Bulgun, Gazeteciler Cemiyeti Denetim Kurulu Başkanı,
  • Fethi Akkoç, Gazeteciler Cemiyeti Onur Kurulu Başkanı,
  • Seva Ülman, Gazeteciler Cemiyeti Seçici Kurul Başkanı,
  • Yaşar Aysev, Gazeteciler Cemiyeti Basın Meclisi’ni temsilen,
  • Yekta Güngör Özden, Gazeteciler Cemiyeti Onursal üyelerini temsilen,
  • Abdülrezzak Altun, Kurucusu olduğumuz Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi (dönemin) Dekanı, Gazeteciler Cemiyeti üyesi,
  • Mustafa Yoldaş, Gazeteciler Cemiyeti önceki mali sekreteri,
  • Hikmet Kandemir, Gazeteciler Cemiyeti Avukatı,
  • Ertürk Yöndem, Başkan Yardımcısı, Gazeteciler Cemiyeti İcra Kurulu üyesi,
  • Ayhan Aydemir, Başkan Yardımcısı, Gazeteciler Cemiyeti İcra Kurulu üyesi,
  • Yusuf Kanlı, Başkan Yardımcısı, Gazeteciler Cemiyeti İcra Kurulu üyesi,
  • Kenan Şener, Genel Sekreter, Gazeteciler Cemiyeti İcra Kurulu üyesi,
  • Ali Topçu, Mali Sekreter, Gazeteciler Cemiyeti İcra Kurulu üyesi.

İcra Kurulu üyeleri Vakıflar Yasası gereği hukuki işlemlerin sürdürülebilmesi amacıyla Kurucular Kurulu’nda yer almak zorundadır. Avukatın dışındaki tüm Kurucular Kurulu üyeleri Gazeteciler Cemiyeti üyesidir.

Mütevelli Heyet sadece Cemiyet ve bu 15 üyeden oluşmaz. Vakıf senedimizin 8’inci maddesine göre; Cemiyet Genel Kurulunda seçilecek Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu (14 kişi) ve Denetim Kurulu (11 kişi) ile yine Genel Kurulumuzda seçilecek 4 kişi de görev dönemleri boyunca Vakıf Mütevelli Heyeti’nin doğal üyesi olacaktır.

Kurucular Kurulu hariç her dönem en az 30 üye Gazeteciler Cemiyeti Genel Kurulu’nca seçilecek ve bu seçilmiş üyeler, Vakıf Mütevelli Heyetinde her zaman çoğunlukta olacaktır.

Kurucular Kurulu üyeliği istifa veya ölüm halinde düşer ve kimseye devredilemez. Ayrıca vakıf bir aile ya da şahıs vakfı değil, Gazeteciler Cemiyeti adına tüzel kişilik vakfı olduğu için hiçbir mal varlığı miras yoluyla devredilemez. Bunlar noter ve Vakıflar Genel Müdürlüğü onaylı vakıf senedimizin 8’inci maddesinde tartışmaya yer bırakmayacak şekilde yazılıdır.

Vakıf tüzel kişiliği, yönetim heyetindeki üye sayısı ve genel kurullardaki seçimle gelen çoğunluk üyeler nedeniyle, çok daha demokratik ve kamusal denetime tabi güvenli bir yapıdır. Bu kamusal denetim Vakıflar Genel Müdürlüğü eliyle yürütülür.

Üyelere Destek

Vakfın amacı üyelerimize destek sağlayabilmektir. Dernekler Kanunu’na göre; ihtiyacı olan üyelerimize özel maddi destek verilememektedir. Bu nedenle pek çok destek talebi karşılanamamaktadır. Vakıf kurulması yoluyla ihtiyacı olanlara ayni ve nakdi yardımın yanı sıra eğitim bursu gibi daha pek çok destek sağlanabilecektir. Genç yaşta hayatını kaybeden veya işsiz kalan üyelerimizin çocuklarının eğitim masrafına destek olunabilecektir.

Cemiyetimizin sahip olduğu taşınmazlardan bir kısmının vakfa devredilmesi ileride Cemiyet üyelerine hizmet sağlayıcı tesislerin yapılması hedefini taşır. Bu hedefler arasında Cemiyet üyelerinin ihtiyaç duyduğu, “Sağlıklı Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi” projesi de bulunmaktadır.  Böylece, emekli maaşıyla geçinemeyen, bakıma muhtaç üyelerimizin faydalanması sağlanacaktır.

Bu amaçlar; vakıf senedinin 3., 4., ve 5’inci maddelerinde açıkça dile getirilmiştir. Dileyen üyelerimiz Cemiyetimiz lokalinde orijinal vakıf senedini inceleyebilir.

Saygı ve sevgilerimizle,

02.09.2024

Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.