ALTIN
 2.449,87
DOLAR
 32,8463
STERLİN
41,6020
EURO
 35,1808

Prof. Dr. Görür: Marmara çökerse, Türkiye diz çöker

Bodrum'da başlayan 40. Uluslararası Fizik Kongresi’nde, deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye’nin deprem direnci konusundaki eksikliklerine dikkat çekti. Özellikle Marmara Bölgesi'ndeki olası bir depremin ülke ekonomisi üzerindeki etkilerine değinen Görür, "Marmara bölgesi çökerse, Türkiye de diz üstü çöker, Türkiye'nin bağımsızlığı kalmaz" dedi. 

05 Eylul 2024 22:37
Prof. Dr. Görür:  Marmara çökerse, Türkiye diz çöker

Songül Karadeniz / Kapak Fotoğrafı: DepoPhotos

 

40. Uluslararası Fizik Kongresi Bodrum Herodot Kültür Merkezi’nde başladı. Türk Fizik Derneği’nin düzenlediği kongreye Türkiye ve dünyanın birçok bölgesinden fizikçiler katıldı. Kongrenin bu seneki konuşmacılarından biri de Bilim Akademisi üyesi ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür oldu.

 

Etkinliğin açılış oturumunda  Türk Fizik Derneği 9. Fizik Öğrencileri Kongresi ve Şenliği Düzenleme Kurulu Başkanı Büşra Gökçe Zolmaz, Uluslararası Fizik Kongresi’nin Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Değer Sofuoğlu, Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şener Oktik, Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Dimiter Balabanski konuşma yaptı. Oktik, konuşmasında temel bilimlere ilginin
azaldığını belirterek bu alanı güçlendirecek girişimlerde bulunulması gerektiğini vurguladı.

“Birçok ülkede 7’nin çok üzerinde depremler oluyor 5-10 kişi tesadüfen ölüyor”

Açılış oturumunda konuşan Prof Dr. Naci Görür, 6 Şubat depremlerine de atıf yaparak bir depremde 10 binden fazla kişinin ölmesinin olağan olmadığını söyledi. Görür, şöyle konuştu:

 

Uluslararası camia bize hiç iyi gözle bakmıyor. Nature Reviews gibi dergilerde söylenen şu, Türkiye’yi kastetmiyorlar ama diyorlar ki ‘Bir depremde bir seferde 20 bin, 50 binleri toprağa gömerseniz o toplumda bir kokuşmuşluk vardır.’ Tefessüh etmiş olursunuz, bunu yapamazsınız. Ben ülkemi, insanlarını seviyorum ama bizim bilgisiz ve vurdumduymaz olma hakkımız yok. Ne halk olarak, ne devlet olarak, ne de bu ülkeyi yöneten insanlar, siyasiler olarak. Dünyanın birçok ülkesinde bizimkinden büyük, 7’nin çok üzerinde depremler oluyor ve sadece 5-10 kişi tesadüfen ölüyor.”

 

Türkiye’nin depremle ilgili acil önlemler alması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Görür, ülkenin yüzbinlerce insanı depreme feda edemeyeceğini belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti bu topraklarda bağımsız, ekonomik olarak özgür ve sağlıklı nesillerini ilelebet sürdürecekse deprem problemini çözmelidir, bunu çözmeden hiçbir şey yapamazsınız” diye konuştu.

 

Türkiye’nin deprem sorununu çözmeden kimsenin “bir geleceği olamayacağını” da vurgulayan Prof Görür, “Bu ülkeden deprem sorununu çözmeden bizim geleceğimiz yok, isterseniz sizinle iddiaya girebilirim. Marmara bölgesinde bir deprem olması halinde Marmara bölgesini bırakın Türkiye’nin yüzde 60 gayri safi milli hasılasını neredeyse çıkartan bir yer, Türkiye diz üstü çöker. Bütün Türkiye’nin diz üstü çöktüğü yerde Türkiye’nin bağımsızlığı kalmaz. Bugün para bulmak için 50 bin takla atıyoruz. Marmara Bölgesi bütün Türkiye’ye diz üstü çökertir” diye konuştu.

 

Depremin ne zaman gerçekleşeceğini bilmenin mümkün olmadığını söyleyen Prof. Görür, “Deprem olacak mı, ne zaman olacak?” gibi soruların yerine, ülkenin depreme dirençli hale getirilmesine odaklanılması gerektiğini ve depreme dirençli kentler oluşturmanın mümkün olduğunu söyledi.

“Bodrum’un kuzeyinde de deprem mekanizması hazır”

Belediyelerin kendi sorumluluğundaki yolları depreme dirençli hale getirmesi ya da sorumluluğunda olmayan yollar için üst mercilere sesini duyurması gerektiğini belirten Prof. Dr. Görür, Bodrum üzerinden örnek vererek, şöyle konuştu:

 

Bodrum’da diyelim ki deprem olduğu zaman, hemen Bodrum’un kuzeyinde de deprem mekanizması hazır. Öyle kuzu kuzu oturduğuna, sesinin çıkmadığına bakmayın; zamanı geldiğinde sesi çıkarsa, zaten Bodrum’un hali hal. Çok sayıda insanımızı kaybederiz.

Bodrum’daki kongre 6 Eylül’e kadar sürecek.

Haber:9.Köy

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.