ALTIN
 2.449,87
DOLAR
 32,8463
STERLİN
41,6020
EURO
 35,1808

Prof.Dr. Yalçın: 800 Yıl Önce Onar'da İpek Kozası Üretiliyordu

Arapgir'in Onar Köyünde 800 Yaşında olan Büyük Ocak Cemevi etkinliklerinde konuşan Prof.Dr. Alemdar Yalçın "Onar Köyü koruma altına alınmalıdır. Şeyh Hasan İpek üreticisiydi, burada :İpek Kozası üretimi yapılıyordu" dedi. 

08 Eylul 2024 01:15
Prof.Dr. Yalçın: 800 Yıl Önce Onar'da İpek Kozası Üretiliyordu

Arapgir ilçesinde Kuruluşunun 800. Yılında Şeyh Hasan Onar Kültür ve Sanat Etkinlikleri dolayısıyla düzenlenen panelde ilgin görüşlerde ortaya atıldı. 

Arapgir Samime Aydınlar Kültür Merkezi’nde, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Armağan COŞKUN’un moderatörlüğünü yaptığı, Gazi Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alemdar YALÇIN, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali YAMAN ve Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlgar BAHARLU’nun konuşmacı olarak yer aldığı “Onar Köyü ve Arapgir” konulu paneli,  Arapgir Kaymakamı Fikri BADİOĞLU, Kültür ve Turizm Bakanlığı Alevi - Bektaşi ve Cemevi Başkanlığı Cemevi Hizmetleri Daire Başkanı Ali NARİN, Arapgir Belediye Başkanı Haluk CÖMERTOĞLU, Arguvan Belediye Başkanı Ersoy EREN, Yazıhan Belediye Başkanı Abdulvahap GÖÇER, Arapgir Belediye Başkan Yardımcıları Gürbüz BULUT, Ramazan ERDEM, Arapgir Onar Köyü Kalkındırma Tabiat Varlıklarını ve Tarihi Eserlerini Koruma Derneği Başkanı Mehmet Ali TANRIVERMİŞ, Arapgir Kültür Derneği Başkanı Turgay AKŞAHİN, Ankara Arapgir Kalkındırma Derneği Başkanı Hüseyin ÖZDEMİR, Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner, Ali Kapısı Derneği Başkanı Muhsin TOPALCENGİZ ve kalabalık bir topluluk izledi. 

PROF.DR YALÇIN: "ELİMDEN GELSE ONAR KÖYÜNÜ BİR CAM FANUS İÇENE ALIR KORURDUM"

Panelde konuşan Gazi Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alemdar Yalçın, tarihsel konumuyla Onar Köyünün büyük bir önemi oldupğunu belirterek "Onar Köyü tüm değerleriyle birlikte koruma altına alınmalıdır. Hatta elimden gelse burayı bir cam fanus içine almak isterdim. Köyün kurucusu Şeyh Hasan Onar, buraya gelmeden önce Özbekistan'da ipek üreticisydi. Ahmet Yesevi Kaşık ustasıydı, kaşık yapardı. Somuncubaba ekmek yapardı, fırında pişirirdi. Anadolu Horasan Erenlerinin kendilerine has meziyetleri ve sanatları vardı. İşte Şehy Hasan İpek üreticisiydi. Burada dut ağaçları yetiştirdi, dutlardan ipak kozalarını üretti, ipek kumaş üretimini yapan kişidir. Hala şu anda Özbekistan'da ipek kumaşı artarak üretilmektedir. Usta kalfa ilişkisiyle ipek üreten Şeyh Hasan işte bu köyü kurmuştur. İki çeşit dut ağacı vardır, meyve veren ve vermeyen dut ağaçları. Meyve veren dutlardan pekmez yapılırken, meyve vermeyen dutlardan ise ipek kozası üretiliyordu. Sonra meyve vermeyen dutları aşılamışlar. İpek üretiminden bahseden de olmamış. Anadoluya ipek üretimini getiren Şehy Hasandır" dedi.

Şeyh Hasan'ın bölgenin kalkınması için çalıştığını kaydeden Prof.Dr. Yalçın "Tarihsel derinlikleriyle Onar köyü her bakımdan araştırmaya ve incelenmesi gerkmektedir. Burada ipek üretimi yapıldığı dahi çoktan unutulmuştur. Oysa burası Anadolu'ya ipek kumaşı üreten bir merkezdi. Bazı belgeleri burada paylaşmak istiyorum" diye konuştu. 

 

PROF.DR. ALİ YAMAN "BİLİMLER ARAŞTIRMALAR YAPACAK MERKEZLER KURULMALIDIR

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali YAMAN'da bölgede ve Anadolu'da bilimsel araştırmalar yapacak merkezler kurulması gerektiğini belirterek "Onar Köyü Anadolu'da örnek bir yerleşim bölgesidir. Tarihsel süreci iyi araştırılmalı ve tüm bilinmeyenlerde ortaya çıkarılmaldır. Türkmen köyü olan Onar'da çok yönli bilimsel araştırmalarda yapılmalıdır" dedi. 

 

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Armağan COŞKUN ve Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlgar BAHARLU’da yaptıkları konuşmalarda Onar Köyünün önemine ve tarihsel yapısına değindiler.

 

 

 

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.