ALTIN
 2.449,87
DOLAR
 32,8463
STERLİN
41,6020
EURO
 35,1808

Arapgir Artık Tandır Kebabı Yapamıyor

Arapgir ilçesinde Selçuklular'dan bu yana yapıldığı ifade edilen ve "yiyen şişman, yemeyen pişman" diye adlandırılan Tandır Kebabı bu yıl, yapılamıyor. 

10 Eylul 2024 04:29
Arapgir Artık Tandır Kebabı Yapamıyor

Malatya'da olduğu gibi Arapgir'de de hayvancılık eskisi gibi yapılamadığından Arapgir tandır kebabının etini oluşturan 1 yaşındaki iğdiş edilmiş keçilerin karkas etini bulmak da artık imkansız hale geldi.
Arapgir Tandır Kebabını yapmanın imkansız hale geldiğini kaydeden Arapgirli Tandır yapan Lokanta sahipleri "Arapgir tandır kebabı 1 yaşındaki iğdiş edilmiş keçilerin karkas etinden yapılıyor. Bu keçileri artık bulmak çok zor, bulsanızda fiyatı çok yüksek. Hayvancılığın bittiği yerde tandırında artık lafını edemiyoruz. Bugün yapsak dahi kilosu 2 bin lirayı bulur, nasıl bu fiyata satacaksınız" dediler.
Arapgir'de tandır ustası da kalmadığını anlatan Arapgirliler "Bağ bozumu yaklaşıyor, Köhnü üzümü satışa çıktı. Ama Arapgir tandırı bu yıl yok, yapacak tandır ustası da kalmadı. Keçi bulmak imkansız hale geldi. Nasıl yapacaksınız kebabı?" diye dert yandılar.
Arapgir Tandır Kebabı 26.04.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almasına rağmen İlçede tandır kebabı yapılamıyor. Bu yıl yaklaşık 500 bin ziyaretçi ağırlayan Arapgir'de Tandırı soranların sayısı bir hayli fazla olmasına rağmen "yapamıyoruz" yanıtı verildi. 


"YİYEN ŞİŞMAN YEMEYEN PİŞMAN"
Arapgir Tandır kebabı evde değil de çarşıda yapılır. Selçuklu döneminden beri yapıldığı bilinen bu yemek, Ülkemizin birçok yerinde benzer şekillerde ve benzer adlarla yapılsa da bu kebabın etleri tandırın içinde susuz ve yavaş yavaş pişer. Arapgir’ de çok lezzetli olan bu kebap için, “yiyen şişman, yemeyen pişman” derler. Bu yemeği beyler çarşıda yaptırıp su başlarına gider orada yerler ya da Çarşıda misafirlerine ikram ederlerdi. Siyah üzümle yenilmesi tercih edilirdi. 
Tandır kebabı çebiş etinden yapılır. Etler bir gün önce suya konarak kanı alınır. Sonra tuzlanır ve bir gün bekletilir. İçinde meşe odunu yanan  özel kuyu tandırlarda, asılarak yaklaşık yedi saat kadar, yavaş ateşte pişirilir.

Haber:Gazete Malatya

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.