ALTIN
 2.449,87
DOLAR
 32,8463
STERLİN
41,6020
EURO
 35,1808

Onar Köyünden Tüm Dostlara Teşekkür Var

Arapgir Onar Köyü Kalkındırma Tabiat Varlıklarını ve Tarihi Eserlerini Koruma Derneği Başkanı Mehmet Ali Tanrıvermiş 7-8 Eylül 2024 tarihinde gerçekleştirilen “Kuruluşunun 800. Yılında Şeyh Hasan Onar Kültür ve Sanat Etkinlikleri”ne katılan ve destek verenlere teşekkür etti. 

14 Eylul 2024 19:08
Onar Köyünden Tüm Dostlara Teşekkür Var

Arapgir Onar Köyü Kalkındırma Tabiat Varlıklarını ve Tarihi Eserlerini Koruma Derneği Başkanı Mehmet Ali Tanrıvermiş yaptığı açıklamada "Sevgili dostlarımız, 7-8 Eylül 2024 tarihinde gerçekleştirmiş olduğumuz “Kuruluşunun 800. Yılında Şeyh Hasan Onar Kültür ve Sanat Etkinlikleri” nin kısa bir özetini sizlerle paylaşmak istiyoruz. Her şeyden önce böyle bir organizasyon büyük emek ve çaba gerektiriyor. Emeğini geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. Hakk sizlerden razı olsun. Panele ve kültür etkinliğine katılacak hocalarımız ve misafirlerimiz 6 Eylül den itibaren gelmeye başladılar. Etkinliğimiz Panelle başladı. Öncesinde Dernek başkanımızın Mehmet Ali Tanrıvermiş iki gin üst üste GAP Diyarbakır radyosu canlı yayınına katılarak Onar Köyü ve Etkinliğin amacı hakkında bilgi verdik" diyerek şunları belirtti:

 

1. Gün, 7 Eylül Cumartesi,

YER : Arapgir Samime Aydınlar Kültür Panel Panel, fotoğraf sanatçısıCelal Denizin hazırladığı Onar Köyü fotoğraflarından oluşan slayt gösterisi ile başladı.

Moderatör : Prof. Dr. Armağan Coşkun

Panelistler : Prof. Dr. Alemdar Yalçın, Prof. Dr. Ali Yaman, Doç. Dr. İlgar Baharlu.

Alemdar hocamız sunumunda, Türkiye de ilk ipek böcekçiliğinin Onar Köyünde Onar Dededimiz tarafından başlatıldığına dair yeni bir bilgiyi, geniş ve kapsamlı bilgileri dokümanları ile bizlerle paylaştı. İlk defa duyduğumuz bir konuda bizleri aydınlattı. Katkılarından dolayı kendisine çok teşekkür ediyoruz..

Ali Yaman hocamız da Onar Dede ve Alevilikte Ocakların önemi konusunda katılımcılara açıklayıcı bilgiler verdi. Abdal, baba, Ata kelimelerinin kökeninden bahsetti. Kendisine çok teşekkür ediyoruz.

Armağan Coşkun hocamız da Müziğin inançtaki yeri, yapısı hakkındaki derin bilgilerini bizlerle paylaştı. Şükranlarımızı sunuyoruz kendilerine.

İlgar Baharlu hocamızdan Dulkadiroğlu beyliğinin Ocak yapılanmasında ki öneminden, Alevi tarihinin ocak merkezli ele alınması gerektiği konusunda bizleri aydınlattı. Kendisine çok teşekkür ediyoruz.

Malatya Ali Kapısı Cemevi Dedesi Muhsin Topalcengiz Dede miz de etkinliğe katıldı. Cemevi zakirlerimiz Panel sonrası Alevilikte çalıp söylenen Değişlerden, Nefeslerden, Düvaz İmamlardan seslendirdiler. Kendilerine de teşekkür ediyoruz. Panelimize katılan Arguvan Belediye Başkanı Ersoy Eren’e, Yazıhan Belediye Başkanı Sn. Abdulvahap Göçer’e teşekkür ederiz.

 

YER: Onar Köyü Büyük Ocak Cemevi:

Cemevi tıklım tıklım dolu, biz de bir yer bulup oturuyoruz. Muhsin Dede yönetiyor cemi. 12 hizmeti yapan canlar ve Ceme katılanlarla birlikte ibadetimizi yapıyoruz. Özümüzü Pak etmeye, ruhumuzu kötülüklerden arındırmaya çalışıyoruz. Dedeme, zakirlerimize ve hizmet sahiplerinden Hakk razı olsun.

2. Gün , 8 Eylül Pazar

YER: Onar Köyü,

Sabah 05.00’de başlayan hazırlıklar 11.00’de misafirler gelene kadar sürüyor. Yoğun katılımın olduğu, tören alanının tamamen dolmasından anlaşılıyor. Misafirler ise her yere görmek mümkün. Kimi Cemevinde , kimi türbede dua ediyor, kimi tarihi çeşmelerde soğuk su içiyor, kimi de kaya mezarlarına gitmiş acele acele törene yetişmeye çalışıyor. Sunuculuğunu köyümüzün bir evladı Özlem Özdemir yaptı.

Tören istiklal marşımız ile başlıyor, Köy muhtarı Ahmet Toraman misafirlere hoş geldiniz dedi.

Dernek Başkanı Mehmet Ali Tanrıvermiş konuşmasında köyün tarihsel, inançsal ve kültürel gelişiminden bahsetti. Bu sene 15.000 turistin köyü ziyaret ettiğini söyledi. Turizm konusunda devletin köye mutlaka yatırım yapması gerektiğini, buranın bir inanç merkezi olması yanında tarihsel açıdan da uluslararası tanıtımımızın yapılması gerektiğini söyledi. Arapgir Kültür Derneği Başkanı Sn.Turgay Akşahin Onar köyünde düzenlenen etkinliğin öneminden, sivil toplum kuruluşlarının köylerine karşı sorumluluklarında bahsetti.

Arapgir Belediye Başkanı Sn. Haluk Cömertoğlu Onar Köyünün son dönemlerde turizm alanında yol katettiğini, elimizden gelen olanakları seferber ederek Onar Köyüne her açıdan hizmet etmeye devam edeceklerini söyledi. Arpgir Kaymakamı Sn. Fikri Badioğlu Arapgir de bu tür etkinliklerin düzenlenmesinin öneminden Onar Köyünün tarihsel gelişiminden bahsederek köyün önemine vurgu yaptı. Malatya Vali Yardımcısı Sn.Talat Tabur da yaptığı konuşmada 1224 yılında kurulan Onar Köyünün Malatya’nın önemli köylerinin başında geldiğini, köyün gelişimi için çaba göstereceklerinden bahsetti. Malatya Milletvekili Sn. Mehmet Fendoğlu ise Onar Köyü hakkında Mecliste yapmış olduğu konuşmayı katılımcılara dinleterek Turizm yatırımlarının köye yapılması için elinden gelen gayreti göstereceğini söyledi. İnanç değerlerinin her türlü ayrımcılığın üstünde olması gerektiğini söyledi.

Malatya Ali kapısı cemevi Semah ekibi katılımcı canlara ibadetimizin bir parçası olan Semahlarımızı örnekleri ile icra ettiler. Daha sonra Sercan Direk ve Aygün Çam kardeşlerimiz Alevi-Bektaşi müziği çeşitleri olan Nefes, Deyiş, Semah ve Düvaz İmamlardan oluşan müzik dinletisi sundular. Kazanlarda Hakk Lokması olarak pişen lokmaların kazan duasını Muhsin.dedemiz yaptı, lokmalarımız misafirlere ikram edildi.

Köyün tarihi ve turistik yerleri ziyaretçiler tarafından gezildikten sonra katılımcılar huzurlu ve mutlu bir şekilde onar köyünden ayrıldılar.

Akşamında tarihi Büyük Ocak Cemevi nde yöremize ait Cem ibadetini Perişan Dede nezaretinde değerli canlarımızla birlikte yapıldı.

Hakk kendilerinden razı olsun.

Kültür Sanat Etkinliği Onar köyü’ndeki programına 40’a yakın fotoğraf sanatçısı katılarak etkinliği görüntüledi, kayıt altına aldı.

Teşekkür:

Bizleri hiç bir zaman yalnız bırakmayan Arapgir Kaymakamımız Sn. Fikri Badioğlu’na Teşekkür ediyoruz.

Bir ay önceden Onar köyü içinde çeşitli çalışmalar başlatan, etkinlik öncesinde ve etkinlik günü personeliyle bizleri destekleyen, yalnız bırakmayan Arapgir Bld. Başkanı Haluk Cömertoğlu’na, değerli kadrosuna ve çalışma ekibine çok teşekkür ediyoruz.

Bir çok katkıyı sunarak etkinliğin daha kaliteli ve rahat geçmesini sağlamaya öncülük eden Alevi, Bektaşi Cemevi Daire Başkanlığıdan Sn. Ali Narin beye, Sn. Hasan Çelik beye, Malatya İl Kültür Müdürü Sn. Yener Oba beye, il kültür müdür yardımcısı Sn. Ali Cengiz beye,

Etkinliğimize katılarak bizleri onurlandıran Cem Vakfı Malatya Şube Başkanı ve Dedemiz Eşref Doğan Dedemize,

Canlı yayınların gerçekleştirilmesinde katkıları olan çok değerli hemşehrimiz

TRT prodüktörü Lalifer Balibeyoğlu’na,

Çalışmalarında Onar Köyünü odak alan Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet THM koro Şef. Yrd. Sn. Seher Çelik hanımefendiye,

Milliyet gazetesi yazarı Sn. Abbas Güçlü’ye,

Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sn. Vahap Güner’e

Malatya Zeynel Abidin vakfı başkanı Sn. Ergün Tuluk’a ve yönetimine,

Arapgir Cemevi Başkanı değerli Yılmaz kardeşime (Perişan Dede’ye)

Arapgir Hacı Bektaş Derneği Başkanı Sn. Sadık Boztepe’ye, Arapgir Muhtarlar Derneği Başkanı Sn. Özgür Çataltaşa,

Onar köyünde kitabını imzalayarak okurlarla buluşan Yesevi’ye İkrar Verenler Kitabının yazarı Sn. Hasan Kudret Yesevi’ye,

Tüzük kurultayı olduğu için etkinliğimize katılamayan, Mesajları ile Etkinliğimizi kutlayan, CHP Genel Başkanı, Sn. Özgür Özel’e,

CHP Malatya Milletvekili Sn. Veli Ağbaba’ya,

Değerli hemşehrimiz, Ankara Güven Hastanesi Başhekimi Sn. Prof. Dr. Yaşar Bayınıdır’a, Arguvan Eski Belediye Başkanı Sn. Mehmet Kızıldaş’a,

Arapgir Kütür Derneği Başkanı Sn.Turgay Akşahin’e, Malatya’daki Arapgir Derneği Başkanı Ve Arapgir Postası Gazetesi sahibi Sn. Kamuran Sezer’e,

Ankara Arapgir Kalkındırma Derneği Başkanı Sn. Hüseyin Özdemir’e ve yönetimine, Erikli Baba Vakıf Başkanı Sn. Dursun Aydoğdu’ya, Taşdelen köyü Dernek Başkanı Sn. Yusuf Özdemir’e, Suceyin köyü Dernek Başkanı Sn. Talip Özbek’e, Sipahiuşağı Köyü Dernek Başkanı Sn. Mehmet Koçdağ’a, Yeşilyayla Köyü Eski dernek başkanı Sn. Hüseyin Mert’e, etkinliğimize katılmak için eşi ile birlikte Ankaradan gelen Sn. Mehmet Özer hocama, Arapgir’in fotoğraf sanatçısı Sn. Celal Deniz’e,

Kuruluşunun 800. Yılında Kültür ve sanat ve Etkinliğine katılmak için, İstanbuldan, Malatya’dan, Arapgir’den, köylerimizden yurt içinden, yurt dışından katılarak bizleri yalnız bırakmayan, gerek telefonla, gerek mesaj gönderen dostlarımıza, ayrıca ismini unuttuğumuz dostlarımız varsa affına sığınarak, bütün misafirlerimize çok çok teşekkür ediyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.

Hakk birliğimizi, dirliğimizi bozmasın."

 

Arapgir Onar Köyü Kalkındırma

Tabiat Varlıklarını ve Tarihi Eserlerini

Koruma Derneği Başkanı

Mehmet Ali Tanrıvermiş

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.