ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

Ecevit'in Köykent Projesi Gerçek Oluyor!

Depremden ağır hasar alan kırsal kesimde yapılan deprem konutları yükselmeye başlayınca 1970'li yıllarda Köykent projesi ile kırsal kalkınmayı başlatmayı hedefleyen Bülent Ecevit'in köykent projesi akla gelmeye başladı. Ancak köylerde yapılan konutların dışında bir sosyal tesis dahi yok. Tamda Köykentleri gerçekleştirme zamanı. 

01 Ekim 2024 21:37
Ecevit'in Köykent Projesi Gerçek Oluyor!

Doğanşehir'in Polat Kasabasında 6 Şubat depremleri Polat'ı yerle bir etti. AFAD ve TOKİ tarafından yeni belirlenen yerleşim alanlarında deprem konutlarını inşa etmeye başladılar. Konutlar yükselince muhteşem görüntü paylaşımlarla duyurulmaya başladı. Sağlam zemin üzerine kurulan planlı köyler villa tarzında yapılan konutlar  Bülent Eecevit'in Köykent projesini akla getirdi.

Bülent Ecevit, Köy kent’lerde köylerin değil, hizmetlerin, okulların ve sağlık ocaklarının birleştirileceğini, bir köyün kendi başına fabrika kuramayacağını ama birbirine yakın konumda olan ve emekleri, bilgileri ve maddi olanakları birleşen köykentler sayesinde, verimli tarım işletmelerinin yanı sıra, ortaklaşa sanayi işletmeleri de kurabileceklerini, kültür ve spor tesislerinden ortaklaşa yararlanabileceklerini, böylelikle kentlerin tüm olanaklarının köylere de ulaşmış olacağını öngörüyordu.

Malatya'da da Cumhuriyet Örnek köyü 5 köyün birleştirilerek kurulması da bir köykent projesidir. Ancak yarım kaldı.

Polat deprem konutları Köykent projesini yeniden akla getirirken, köylerde yapılan konutların dışında bir sosyal donatı olmaması da düşündürüyor. Bu nedenle modern konutların yanı sıra, okul, sağlık ocağı, ve tarım tesisileri kurulması gibi bir çalışma da gözlenmiyor. Muhteşem konutlar resimleri süslerken Rahmetli Ecevit'in hayalim dediği Köykentleri deprem bölgelerinde gerçekleştirmek şimdi daha da kolay olacak.

ADeta yeniden kurulan köylerde Köykent Projesini uygulamanın tam zamanıdır.

ECEVİT’İN “KÖY KENT” PROJESİ

Esas olarak Atatürk’e ait olan “Köy Kent” projesi 1960’lı yıllarda tasarlandı. Köykent projesi, ilk kez 1978 yılında iki farklı yörede uygulanmaya başlandı. Bunlardan birisi 13 köyü kapsayan Van’ın Özalap ilçesinde Dorutay köyü ve çevresidir. Diğeri ise 16 köyü kapsayan Bolu’nun Mudurnu İlçesinde Taşkesti köyü ve yöresidir.

Fakat bu uygulama 1979’da yarım kalmıştır. Yapılan araseçim sonucunda Ecevit’in iktidardan ayrılmasıyla yerine gelen hükümet projeden kamu desteğini çekildi.

Bir Cumhuriyet projesi olan; Köy kent projesinin ikinci kez uygulaması Ecevit’in yine iktidara gelmesiyle bu sefer de 2000 yılında, Ordu’nun Mesudiye İlçesinin Çavdar köyü ve yöresinde başlatıldı.

Toplam 9 köyü kapsayan uygulamada ulaşım, elektrik ve iletişim sistemleri yenilenir. Sağlık merkezi, ilköğretim okulu, ağaç işleme fabrikası kurulur. Köylüler kalkınma kooperatifi çatısı altında toplanır ve yörede yaşam değişmeye başlar.

Tam bu noktada proje bir kez daha yarım kalır ve nedeni de aynıdır.

2002 yılındaki erken genel seçim sonucunda Ecevit’in iktidardan ayrılması ve gelen iktidarın projeye soğuk bakması sebebiyle bir kez daha yarım kalır.

Dünya Bankası’nın projeye sağladığı 300 milyon dolar düzeyindeki destek nedense kullanılmaz ve kullanılmadığı için de geri çekilir.

Bülent Ecevit, Köy kent’lerde köylerin değil, hizmetlerin, okulların ve sağlık ocaklarının birleştirileceğini, bir köyün kendi başına fabrika kuramayacağını ama birbirine yakın konumda olan ve emekleri, bilgileri ve maddi olanakları birleşen köykentler sayesinde, verimli tarım işletmelerinin yanı sıra, ortaklaşa sanayi işletmeleri de kurabileceklerini, kültür ve spor tesislerinden ortaklaşa yararlanabileceklerini, böylelikle kentlerin tüm olanaklarının köylere de ulaşmış olacağını öngörüyordu.

Bülent Ecevit’in ‘Hayalim’ dediği ‘Köy-Kent Projesi’ Ordu’nun Mesudiye İlçesi’nde, merkezi Çavdar Köyü olmak üzere Esatlı, Türkköyü, Kışlacık, Çardaklı, Yuvalı, Dayılı, Göçbeyi ve Ilışar köylerinde uygulanır.

2000 yılındaki proje kapsamında Türk köyünde Köykent İlköğretim Okulu, Çavdar Köyü’nde Köykent Kültür ve Sanat Evi, Sağlık Ocağı, Köy kent Spor Sahası, Dayılı köyünde orman köylüleri için orman ürünleri entegre tesisi projeleri gerçekleştirilir.

Köylerde elektrik, su telefon sorunu giderilerek, meyve ve çam fidanlıkları hazırlanır. Her köye ‘Köykent’ adını taşıyan özel köy mezarlıkları, köy konakları, futbol ve basketbol sahaları, çocuk oyun alanları inşa edilir.

Orman köylüsüne gelir sağlamak ve göçü tersine çevirmek amacıyla devlet Köy-Kent köylerinde yaşayanlara krediyle Yap-İşlet-Devret modeliyle Dayılı köyünde kereste fabrikası kurulur.

Köy muhtarının da aralarında bulunduğu Köykent Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin kurucu üyeleri ve Kooperatife üye olan köylüler fabrikaya ortak edilir. Orman ve Köy İlişkileri (ORKÖY) Genel Müdürlüğü’nden sağlanan krediyle kurulan Köykent Orman Ürünleri İşletmesi ve Değerlendirme Tesisi 2001 yılında dönemin Başbakanı merhum Bülent Ecevit tarafından açılır.

Yüzde 75’i tamamlanan projenin 2002’deki iktidar değişimi sonrası yarıda bırakılmasıyla, yapılan çalışmaların büyük bölümü de atıl kalır. (Kaynak :Oda Tv.)

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.