ALTIN
 2.449,87
DOLAR
 32,8463
STERLİN
41,6020
EURO
 35,1808

Darende İlçesinde Ceviz'e Yöneliş Başladı

Darende ilçesinde Ataların yetiştirdiği ceviz, üzüm ve dutu terk ederek ya da keserek kayısıya yönelen üreticiler, iklimin değişmesiyle istediği verimi alamayınca yönünü atalarının tecrübesine dönüp ceviz yetiştirmeye başladı. 

09 Ekim 2024 17:28
Darende İlçesinde Ceviz'e Yöneliş Başladı

AHMET ÇAKIR/DARENDE

Darende’de ceviz hasadı devam ediyor. Bu yıl ceviz rekoltesinin yağışın az olması ve aşırı sıcaklar nedeniyle düşük olduğu öğrenilirken, kilosu 150-250 lira arasında değişiyor. Gökpınar Sulama Suyu Projesiyle Darende’de yetiştirilen ürün yelpazesi her geçen gün artıyor. Kayısı yetiştiriciliğine alternatif ürün olmayacağının altını çizen üreticiler, kayısının olmadığı bölgelerde ataların yetiştirdiği ve terk edilen ürünler yetiştiriyor. Atadan kalma ürünlere birçok alternatif ürün de ekleyen çiftçiler özellikle Günpınar, Palanga ve Yeniköy’de farklı ürünler yetiştiriyor. Darende çiftçilerinin diktiği binlerce dönüm; üzüm, badem, Antep fıstığı ve ceviz yüksek verim vermeye başladı.

DARENDE’NİN İKLİMİ UYGUN

Kayısıdan ceviz yetiştiriciliğine geçen Darende ilçesi Zaviye Mahallesi’nden İsmail Burhanettin Ateş, “Bahçemde cevizlerden önce kayısı ağaçları vardı. İlgili birimlerle yaptığım görüşmelerden sonra bahçemde ceviz yetişebileceğini öğrendim. Benim de cevize ilgim vardı. 20 yıl önce ceviz dikmeye başladım ve cevizlerim tek kalem ‘kaman’ cinsinden. Çetnırlara göre daha güzel, çetnırlar yanı oynanmış bir cins.  Bugün verim alabiliyorum. Cevizin kilosu kalitesine göre 150- 250 lira arasında alıcı buluyor. Bu yıl ceviz rekoltesi diğer yıllara göre baya düşük. Nedeni bu yıl yağışın az olması ve aşırı sıcaklar. Darende iklim bakımında cevize yetiştiriciliğine uygun. Bazı bölgelerde kayısı yetişmiyor. Bu bilinen bir şey. Üreticiler ceviz yetiştiriciliğine yönlendirilmeli ve üreticilerin desteklenmeli” şeklinde konuştu. 

CEVİZİN PAZAR SORUNU YOK!

Ceviz yetiştiriciliğin kolay olduğunu ve herkesin yapabileceğini söyleyen Ateş, “Yaklaşık 20 yıldır ceviz yetiştiriyorum. Ceviz yetiştiriciliği konusundan yetkililerden, ziraatçılardan bilgi alıyorum. İnternetten faydalanıyorum. Cevizin bakımı kolay; üründe pazar sorunu yok. Darende dışında Ankara, İstanbul ve Sivas’a gönderiyorum. Biz kabuklu olarak satıyoruz. Ceviz tatlı, yemek ve salatalar gibi çeşitli alanlarda kullanılabilen bir kuruyemiştir. Her yönüyle cazip. Daha önceleri sırıklarla çırpıyorduk elle topluyorduk. Bugün ise traktörle sallama yapıyoruz. Topladığımız cevizlerin pazarlanabilmesi için yeşil kabuğundan ayrılması ve kurutulması gerekiyor. Kabuk soyma makinasıyla cevizleri soyuyoruz. Önceleri günlerce süren çalışma bir günde bitiyor. Pazar sorunu yok. Ceviz üreticiliğini herkes kolayca yapabilir. Tavsiye ederim” ifadelerini kullandı.

CEVİZİN FAYDALARI

Ceviz çok sayıda element içerdiğinden iyi kolesterol seviyesini artırmakta, kötü kolesterol seviyesini azaltmaktadır. Kandaki pıhtılaşmayı önleme, damar esnekliğini artırma, vücut tarafından üretilemeyen omega 3 yağ asidi ve E vitamini ile kalp ve damar sağlığını korumaktadır. Kalp krizi riskini azaltır. Obezite sorunu olan kişilerde yemek yeme hissinin bastırılmasında etkili olmaktadır. Cilt hücrelerinin elastikiyetinin artmasına faydaları bulunmaktadır. Kabızlık, boşaltım sistemi sorunlarının rahatlatılmasında da etkili olmaktadır.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.