ALTIN
 2.449,87
DOLAR
 32,8463
STERLİN
41,6020
EURO
 35,1808

Yine vahşi madencilik, yine mağdur köylü: Taş ocağı, köyü susuz bıraktı

Elazığ’ın Kovancılar ilçesine bağlı Ekinözü köyünde taş ocağı çalışmaları nedeniyle içme suyu kaynakları tükendi. Susuz kalan köyde, köylüler mecbur kaldıkları için İl Sağlık Müdürlüğü tarafından "içilemez" diye rapor verilen ve insan sağlığını tehdit eden suyu tüketiyorlar. Duruma tepkili olan köylüler, taş ocağının bir an önce kapatılmasını talep ediyor. 

15 Ekim 2024 13:20
Yine vahşi madencilik, yine mağdur köylü: Taş ocağı, köyü susuz bıraktı

Funda Canpolat

Elazığ’da 200 haneli Ekinözü köyündeki taş ocağının patlattığı dinamitler içme suyu kaynaklarını kuruttu. İçme suyu kaynakları yer değiştirdiği için susuz kalan köylüler tarım arazilerini sulamada kullandıkları dere suyunu tüketmeye başladılar. Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan incelemede bu suyun sağlığa zararlı olduğu belirlendi.

Şu anda köyde başka içme suyu kaynağı olmadığı için köylüler bu suyu tüketmeye devam ediyorlar. Köy halkının sağlığı tehlikede.

Köydeki yeraltı su kaynaklarının taş ocağı çalışmalarından kaynaklı yer değiştirdiğinin Elazığ İl Özel İdaresi’nin verdiği raporda açıkça beyan edildiğini belirten Habap Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hayati Sinem, 9. Köy’e konuştu.

“Su kaynaklarımız tükendiği için dereden akan suyu köylüye içirmek zorunda kaldık”

Köyün içme suyu ihtiyacını karşılayan 3 kaynağın taş ocağı çalışmaları nedeniyle kuruduğunu belirten Başkan Sinem, köy halkının sağlığının tehdit altında olduğunu ve köyün su problemi nedeniyle göç verdiğini söyledi. Sinem açıklamalarının devamında şöyle konuştu:

Bir köyün içme suyu kaynaklarına dahi tasallut edildi. Şöyle ki, köyün içme sularının yüzde 80’ini karşılayan köyün tarih boyunca  içme suyu olarak kullandığı kaynak artık yok. 3 ayrı kaynağımızdan bahsediyoruz. Bu sular kesildikten sonra köyün su ihtiyacını karşılamak için tarım arazilerinde sulama için kullandığımız dereden akan bir suyu köylüye içirmek zorunda kaldık. O su hakkında da Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü’nün olumsuz raporları mevcuttur.

İl Sağlık Müdürlüğü’nün raporları hakkında ayrıntılı bilgi veren Hayati Sinem şunları söyledi:

Rapor açıkça ‘Sağlıklı su temini sağlanıncaya kadar söz konusu köyün mevcut suyunun içilmesinin ve kullanılmasının engellenmesi gerekmektedir’ diyor. Yani bu su içilemez diyen bir rapordur ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenmiştir. Bunun nedeni taş ocağından kaynaklı. Orda yapılan patlatmalar nedeniyle suyun yer değişmesi ve tamamen kurumasına sebep olmuştur.  Elazığ İl Özel İdaresi yetkililerinin sahada yaptığı çalışma raporlarında belirttiği neden budur. Köyümüz su problemi nedeniyle göç veriyor.”

 

“Bu suyu kullanmaya mecburuz”

Yıllardır köyün su probleminin çözülmediğini belirten Sinem, hukuksal olarak mücadele verdiklerini ancak henüz bir sonuç alamadıklarını belirterek “Köylülerin talebi taş ocağının kapatılmasıdır” diye konuştu.

Yöre halkının 4 yıldır içilemez raporu verilen suyu tükettiğini, açılan davaların hala sonuçlanmadığını söyleyen Sinem, yetkililerden taş ocağının kapatılmasını isterken şu ifadeleri kullandı:

Burada kamu çıkarının gözetildiğine inanmıyorum, burada birey çıkarları söz konusu. Torpiller söz konusu olmuştur. Köyün suyu şu an bir derenin içinde kaynağı olan tarım sulama için kullanılan tuzlu bir sudur. Yani normalde içildiğinde de hissedilecek derecede tuzlu bir sudur. Biz onu tarım sulamada kullanırdık. Kaynaklarımızın kuruması sebebiyle koca bir köy susuz kalmasın diye o suyu getirmek zorunda kaldık. Artık kullanırlar mı? İçerler mi?  Yıkanırlar mı? Onlar bilir. Başka bir şebekeden başka bir yerden gelen suyumuz da yok dolayısıyla bu suyu kullanıyoruz. Biz köylülerin talebi bir an önce taş ocağının kapatılmasıdır. Sadece su kaynaklarımızı kurutmakla kalmayıp çok aşırı derecede toz çıkardığı için etrafındaki yeşil alanları, bahçeleri de kurutmaya başlamıştır.”

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.