Moderatörlüğünü Aksaray Üniversitesi Ortaköy Meslek Yüksekokulu Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammed Hadin Öner’in yaptığı programa konuşmacı olarak İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İslam İktisadı ve Finans Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeyneb Hafsa Orhan katıldı.
Etkinlik moderatör Doç. Dr. Muhammed Hadin Öner’in konuşmacı Doç. Dr. Zeyneb Hafsa Orhan’ın öz geçmişiyle ilgili bilgi vermesiyle başladı.
Doç. Dr. Zeyneb Hafsa Orhan, günümüzde bankacılık sektöründe önemli bir yer tutan finans kurumlarından biri olan katılım bankacılığından bahsetti.
Geleneksel bankacılıktan farklı olarak, katılım bankacılığının faizsiz finansman ilkelerine dayandığını vurgulayan Zeyneb Hafsa Orhan, bankacılık sisteminin köklerinin antik tapınaklara kadar uzandığını ifade etti. Doç. Dr. Orhan, eski zamanlarda insanların kıymetli eşyalarını koruyacak güvenli bir yer bulmakta zorlandıklarını, bu sebeple dini kurum olarak güvenilen tapınaklara altın, tahıl ve hayvan gibi mallarını emanet ettiklerini aktardı.
Modern anlamda bankacılığın İtalya’da başladığını aktaran Orhan, Müslümanların tarihinde “ribâ” (faiz) yasağı nedeniyle 19. yüzyıla kadar bankacılık sisteminin ortaya çıkmadığını belirtti. Orhan, 20. yüzyıla kadar Müslümanların sarraflık, cehbezlik gibi her zaman bir alternatif kurumları olduğunun da altını çizdi. Zeyneb Hafsa Orhan, Birinci Dünya Savaşı sonrası Müslüman ülkelerin Batı'nın hegemonyasına girmesiyle birlikte 1930-1940’larda bağımsızlıklarını kazanan toplumların, kendi ekonomik yapılarına uygun alternatif finansman kurumlarına ihtiyaç duymaya başladığını vurguladı.
Doç. Dr. Orhan, İslami banka olarak da bilinen katılım bankacılığının ortaya çıkış sürecine değinerek dünyadaki toplam İslami finansın yaklaşık %70 kadarını İslami bankacılığın oluşturduğunu söyledi. Zeyneb Hafsa Orhan, son olarak katılım bankacılığının çalışma biçimini varlıklar ve yükümlülükler üzerinden açıklayarak katılım hesabı, cari hesap, kredi, ortaklıklar ve sukuk (kira sertifikaları) ürünlerini detaylandırdı.
Online oturumun devamında Doç. Dr. Zeyneb Hafsa Orhan katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.
Haber: Sümeyya Şahin