ALTIN
 2.449,87
DOLAR
 32,8463
STERLİN
41,6020
EURO
 35,1808

Alzheimer Hastalığı İçin Umut Verici Gelişme

İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yetkin Gök’ün öncülüğünde yapılan bilimsel çalışmalarda Alzheimer hastalığını yavaşlatacak önemli sonuçlara ulaşıldı. 

16 Ekim 2024 11:36
Alzheimer Hastalığı İçin Umut Verici Gelişme

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu laboratuvarında Doç. Dr. Aydın Aktaş ile birlikte 2017 yılından bu yana bilimsel çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Yetkin Gök, alzheimer hastalığının neden olduğu enzimin inhibisyonu amacıyla deneyler gerçekleştirdi.

Farklı üniversitelerden bilim insanlarının desteğini de alan Doç. Dr. Aktaş ve Prof. Dr. Gök, yaptıkları deneyler sonucu bazı moleküllerin Alzheimer hastalığına neden olan asetilkolinesteraz enziminin etkinliğini azalttığını belirledi.

Bilimsel yayına dönüşen çalışma 2018 ve 2019 yıllarında yılda 150 civarında uluslararası atıf aldı.

İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhan Ateş, Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhami Gülçin, Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuğba Taşkın Tok, Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Muhittin Aygün, Doç. Dr. Duygu Barut Cebeci ve Doç. Dr. Resul Sevinçek,  Çukurova Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Bilgehan Güzel ile Dr. Öğr. Üyesi Burcu Tezcan, Ardahan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yeliz Demir, Bartın Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Parham Taslimi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Selma Bal ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülkü Yılmaz da çalışmaya destek verdi.   

Alzheimer hastalığını yavaşlatacak bilimsel çalışmada olumlu sonuçlar alan Prof. Dr. Yetkin Gök ve Doç. Dr. Aydın Aktaş, bir sonraki aşamada ise hayvanlar üzerinde bu deneyi gerçekleştirmeyi planlıyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.