Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba beraberinde Yeşilyurt İlçe Başkanı Hakkı Ayas, Önceki dönem Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, belediye meclis üyeleri ve parti yöneticileriyle birlikte Yeşilyurt İlçesi’ne bağlı İkizce Mahallesi’ni ziyaret ederek mahallenin sorunları hakkında bilgiler aldı.
İkizce Mahallesi Muhtarı Mehmet Tanrıverdi, yaptığı konuşmasında; “Cumhuriyet Halk Partisi'nin Malatya Milletvekili Sayın Veli Ağbaba bizi ziyaret etmiştir. Biz de soru ve taleplerimizi kendimize söylemiştik. Çok memnun kaldık. İnşallah dediklerimizi yerine getirir. Hepiniz teşekkür ederim. Sağ olun, var olun, iyi ki varsınız” ifadelerini kulandı.
MALATYA’NIN DEPREM BÖLGESİ OLDUĞUNU UNUTANLAR VAR
Daha sonra söz alan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise ; “Önceki günkü deprem nedeniyle hepinize tekrar geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Maalesef Malatya'nın bir deprem bölgesi olduğunu hala unutanlar var. Hakikaten son yaşanan depremle birlikte bu işin çok ciddiyetle yürütülmesi gerektiğini görüyoruz. Malatya'da depremden sonra farklı bölgelerde TOKİ'ler yapılıyor. Ancak yerinde dönüşümle ilgili bir arpa boyu yol alınabilmiş değil. Hemen yanı başımızda Adıyaman Belediyesi her gün yüzlerce ruhsat veriyor ve ciddi denetim de yapıyor. Ama maalesef bu yerinde dönüşüm Malatya'da başlayabilmiş değil. Şimdi biliyorsunuz, geçen yıl yerine dönüşümle ilgili miktarlar açıklanmıştı. Yedi yüz elli artı yedi yüz elli. Yüzde yüze yakın enflasyonun olduğu bir ortamda bu paralar hemen hemen yarı yarıya azalmış durumda. İnsanlar bu 750 ile evlerini yapmak isterken artan maliyetler neticesinde bu paranın yetmediğini ifade etmek istiyoruz” dedi.
TOKİ YAPILIYOR, ALTYAPI YAPILMIYOR
Ağbaba, konuşmasının devamında hem ilçe belediyelerinin, hem de büyükşehir belediyesinin bir an bu konuda inisiyatif alıp yerinde dönüşümü başlatılması gerektiğini söyleyerek ; “Malatya'da bir elin parmağını geçmeyecek kadar yerinde dönüşüm yapılmış durumda. Bütün insanları TOKİ'Ye sokmamak lazım. TOKİ'ye sıkıştırmamak lazım. TOKİ'nin de geçmiş örneklerinden gördüğümüz gibi, birçok sorunları hala 20 yıl önce yapılan TOKİ'lerde ekmek büfesi yok, sosyal tesisler yok, market yok. Buradaki yapılan TOKİ'lere de aynı problem devam ediyor. TOKİ yapılıyor, altyapı yapılmıyor. Marketi yok, camisi yok, okulu yok. Bu sorunlara devam ediyor. Yaklaşık 10 bin 600 civarında konutun teslim edildiği söyleniyor, ama oturulan konut sayısı bunun neredeyse yüzde 10’u, yüzde 20’si civarında” şeklinde sürdürdü.
ALLAH’IN SOPASI YOK
Ağbaba, deprem sonrası Malatya özelinde çalışmaların devam ettiğini hatırlatarak; “Malatya belediyeleri tabii ben şu anda çok belediyelere bir şey söylemiyorum ama, belediyenin inisiyatif alması lazım. Nasıl propaganda yapıyorlardı seçimden önce biliyorsunuz malum. Ben de büyükşehir Belediye Başkanı adayıydım. Ne diyorlardı? Veli Ağbaba gelince TOKİ'ler yapılmayacak. Veli Ağbaba gelince kentsel dönüşüm, yerinde dönüşüm yavaşlayacak diyorlardı. Ama Allah’ın sopası yok. Maalesef seçimi kazandılar. Ne yaptılar? Bir tane yerinde dönüşüm başlamamış. TOKİ'ler hala diğer illere göre az. Adıyaman'ı geçtik, Maraş'ı geçtik, Hatay'ı geçtik Antep'in bile gerisindeyiz. TOKİ konusunda bunu da söylemek lazım.” İfadelerini kullandı.
ODACIYA KADAR YER DEĞİŞTİRİYORLAR
Ağbaba konuşmasının devamında “Ne diyorlardı Veli Ağbaba geldiği zaman belediyede işten adam çıkaracak. Kadroları değiştirecek diyorlardı. Sanki Veli Ağbaba değil de sanki bir başka ülkeden birisi kazanmış gibi belediyede bir tane nitelikli adam bırakmadılar. Adeta belediye personelini yerle bir ettiler. Yani duyuyoruz ki odacıya kadar yer değiştiriyorlar. Duyuyoruz ki çeşitli birimlerle şoförlük yapan, temizlik görevlisi yapan insanlar bile yer değiştirdiler. Sanki başka bir partiden seçimi almış gibi davranıyorlar. Bunu da ifade etmek istiyorum.” dedi.
O ZAMAN TEDBİR ALINSAYDI
“Biz tabii hem depremde, hem pandemide, hem bu süreç boyunca Malatyalıların yanında yer aldık” diyen Ağbaba, “ Geçtiğimiz günkü depremde de Malatya'yı dolaştık. Çok şükür bir hasar yok. Bir ölüm yok , ama bu deprem bir gerçeği bize bir daha hatırlattı. Bu hasar tespiti yapılırken mutlaka ciddiyetle yapılması lazım. 2020 depreminden ders çıkarmadık. İnşallah bu depremden ders çıkarırız. Hepiniz biliyorsunuz ki Malatya’daki ölümlerin büyük oranda geçtiğimiz 2020 depreminde ağır hasarlı binaların hafif hasara çevrilmesi, yeterli kontrolün yapılmaması neticesinde Malatya büyük bir yıkım yaşandı. O zaman tedbir alınsaydı Elazığ gibi böyle bir yıkımı yaşamazdık. Bunun da sorumlusu kim? Bunun da sorumlusu şehri yöneten hem yerel yöneticiler, hem genel iktidar olduğunu söylemek lazım”dedi.
BAKAN KURUM’LA GÖRÜŞECEĞİM
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba konuşmasının devamında “Şimdi sorunlarınız çok dertleriniz çok. Biraz önce gelirken hakikaten bu yollarda gitmek mümkün değil. Sizler onlarca kez Belediyeye gittiniz. Maalesef sizin sesinizi duyan yok. Büyükşehir belediye meclis üyelerimiz bu işin takipçisi. Yarından itibaren yol yapılacak diye söz verilmiş. Onu sürecin takipçisi olacağız. Kanalizasyon problemimiz var. Başka Tahtacık yolu dediğimiz ara yol problemlerimiz var. Onları da belediye meclisinde takip edeceğiz. Ben de bu konuya yapılmazsa Çevre Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum'la da konuşacağım. Şimdi bir telefonla bir görüşme talebimizi ilettik. Bu konuyu ona da ileteceğimizi ifade etmek istiyorum. Her zaman yanınızdayız. Canınızı sıkmayın. Yani sanmayın ki biz burada yerelde iktidar değil ama güçlü bir kadromuz var. Güçlü bir meclis üyelerimiz var. Büyükşehir belediye meclis üyelerimiz her an ulaşılabileceğiniz insanlar. Muhtarımıza da söylüyoruz. Sizlere de söylüyoruz. İlçe örgütümüz de burada. İl örgütümüz de burada. Her zaman sizin olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Sizin dertleriniz bizim dertlerimiz.” İfadelerini kullandı.
BOSTANBAŞI’NDA BİNALAR ADETA TOPRAĞA GÖMÜLDÜ
Ağbaba, “Burası tabii aslında artık bir köy değil şehrin bir merkez mahallesi gibi olmuş durumda. Eskiden hep söylüyorduk. İl başkanımız Enver Kiraz da söylüyordu. Bu Haçova yazısı ile ilgili. Maalesef Bostanbaşı’nı imara açtılar. Buraya o zaman imar açmamışlardı. Burada hemen TOKİ'nin yapıldığı özellikle çevre yoluna doğru kısımlarında bir tarım arazisi niteliği yoktu. Ama gittiler Bostanbaşı’nı açtılar. Burayı çeşitli sebeplerden açmadılar. Bostanbaşı tarım arazisi binalar adeta toprağın içine gömüldü. Sorularınızı takip edeceğim. Hiç merak etmeyin.” Dedi.