Malatya’da düzenlenen 12’nci Ulusal Gastroenteroloji Cerrahisi Kongresi ve 2’nci Ulusal Karaciğer Nakli Kongresi sona erdi.
Programın açılış konuşmasını Gastroenteroloji Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Erdal Birol Bostancı yaptı. Gastroenteroloji Derneği hakkında bilgiler veren Bostancı şunları söyledi: “Derneğimiz; Gastroenteroloji Cerrahisi ile ilgili tüm gelişmeleri takip etmek, ülkemiz ve dünyada Gastroenteroloji Cerrahisi yan dalının yaygınlaşması ve gelişmesini desteklemek amacıyla kurulmuştur. Şu anda ülkemizde 10 yerde Gastroenteroloji Cerrahisi yan dalı eğitimi verilmektedir, bunlardan biri de İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki Gastroenteroloji Bilim Dalı’dır.”
“Yüksek Başarıların Mimarı Sezai Yılmaz’dır”
Bostancı, çapraz karaciğer naklinde Turgut Özal Tıp Merkezi’nin dünyada duyulduğunu ve bunun başkahramanının Prof. Dr. Sezai Yılmaz olduğunu ifade ederek şöyle devam etti: “Depremden sonra Malatya'da 2'nci çapraz 4'lü karaciğer nakli yapıldı. Ardından, 5'li, 6’lı ve 3 ay sonra 7'li çapraz karaciğer nakli yapıldı. Bu nakiller ile 14 masada 14 ameliyat aynı anda yapıldı. Özellikle depremden sonra Malatya’da böylesi bir başarının yakalanmasına vesile olan kişi, bu ekibin başındaki Malatya sevdalısı Prof. Dr. Sezai Yılmaz hocamızdır.” Bostancı, Malatya’nın bu alanda başarılarının daha da yükselmesini dileyerek sözlerini noktaladı.
Bostancı’nın ardından söz alan Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü ve Karaciğer Nakli Dernek Başkanı Prof. Dr. Sezai Yılmaz şu şekilde konuştu: “Ülkemizde her yıl 3 ile 9 Kasım tarihleri arasında Organ Bağışı Haftası kutlanmaktadır. Aslında bu kongrenin organ bağışı haftasına gelmesini planlamamıştık. Ancak 6 Şubat 2023 tarihinde Malatya'da ve birçok ilimizde yıkıcı depremler yaşadık. Bu sebeple Birol Bostancı hocamızla bu kongreyi depremde kaybettiklerimizin anısına Malatya’da yapmaya karar verdik. Aynı zamanda Karaciğer Nakli Derneği olarak Malatya'da bir kongre planımız vardı. Böylece ikisini birlikte gerçekleştirmiş olduk.”
Yılmaz, Malatya’da bu tür bir bilimsel toplantının düzenlenmesinden büyük memnuniyet duyduğunu ve böylesi kongrelerin artması dileklerinde bulunup konuşmasını sonlandırdı.
“Çapraz Karaciğer Nakilleri Ciddi Bir Ekip İşidir”
Prof. Dr. Sezai Yılmaz’ın ardından İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Akpolat konuşma yaptı. Rektör Akpolat bu tarz kongrelerin Malatya’nın bilimsel faaliyetlerini sürdürdüğünü göstermesi açısından büyük önem taşıdığını ifade ederek konuşmasına şöyle devam etti:
“Bu tür bilimsel faaliyetler özellikle depremden sonra şehir olarak fiziksel anlamda ayağa kalkmamıza yardımcı olurken psikolojik olarak da güçlenmemizi sağlıyor. Yaşadığımız büyük afet sonrası da Sezai hoca önderliğinde Malatya olarak çok büyük başarılara imza attık ve atmaya da devam ediyoruz. Çapraz karaciğer nakillerini büyük bir sağlık ordusuyla gerçekleştiriyoruz ve bu ciddi bir ekip işi. Verdiğimiz hizmet artık ülkemiz sınırlarını da aştı. Türkiye’nin yanı sıra Orta Doğu, Asya ve Balkanlar'dan birçok hastaya da bu hizmeti vermekteyiz.”
Akpolat, nakillerin büyük bir bilgi birikimi ve emekle gerçekleştiğini ifade etti ve uyumlu canlı donör bulmakta zorlanan yurt içi ve dünya vatandaşlarının Malatya’da bu imkândan faydalanıyor olmasının büyük bir gurur olduğunu vurgulayarak sözlerine son verdi.
“Depremde Malatya İçin Büyük Bir Dayanışma Gücü Oluşturduk”
Rektör Akpolat’ın ardından konuşan Malatya Valisi Seddar Yavuz şunlara değindi: “Hepinizin bildiği gibi Malatya, büyük bir yıkım yaşadı. Böylesine büyük afetlerde, ancak büyük milletlerin dayanışmaları öne çıkar. Bu tür afetler karşısında her toplumun ve kurumun direnç seviyesi ölçülür. Büyüklüğün ölçüsü, böyle felaketler karşısında yüksek reflekslere sahip olmaktır. Bizim de bu zor dönemde, Malatya için en üst düzeyde bir dayanışma verdiğimize inanıyorum.”
Yavuz, depremden sonra Malatya’yı terk etmeyip yapmış olduğu çalışmalarla umutları tekrar yeşerttiğini belirterek Sezai Yılmaz’a teşekkürlerini sundu.
“İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakilleriyle Tüm Dünyada Çığır Açan İşlere İmza Atmaktadır”
Vali Seddar Yavuz’un ardından kongreye video mesaj gönderen Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu mesajında kadavradan organ bağışının artması için çalıştıklarını dile getirdi. Memişoğlu, İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsünün en çok karaciğer nakli yapan merkez olduğunu aktararak şöyle devam etti:
“Türkiye'de bugün itibarıyla organ nakli bekleme listesinde karaciğer nakli bekleyen 2 bin 651 hastamız bulunuyor. Bu hastalarımızın tedavisinin yalnızca karaciğer nakliyle mümkün olduğunu biliyoruz. Öte yandan organ nakli cerrahisinde yapılan çapraz nakiller sayesinde verici havuzu artmakta ve daha çok hastamız sağlığına kavuşmaktadır. İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü, yapmış olduğu çoklu karaciğer nakilleriyle tüm dünyada çığır açan işlere imza atmaktadır.”
Memişoğlu, üreten sağlık modeliyle üniversitelerdeki sağlık bilim insanlarının Ar-Ge çalışmalarıyla sanayinin üretim gücünü ve devletin teşvik eden rolünü bir araya getirdiklerini belirtti ve Ar-Ge çalışmaları yürüten bilim insanlarına her zaman destek vereceklerini vurguladı.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er ise çapraz karaciğer nakilleriyle büyük başarı sağlayan üniversitedeki hocaları kutladı.
3 gün süren kongrenin açılış konuşması, gönderilen video mesajlar ve telgrafların iletilmesiyle sona erdi.
Haber: Ayşegül Aşantoğrul- Nihan Doğan- Özkan Koç