ALTIN
 3.043,36
DOLAR
 35,4900
STERLİN
43,1978
EURO
 36,2820

TÖTM Çocuk Kemik İliği Nakli Merkezi Şifa Dağıtıyor

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi (TÖTM) Çocuk Kemik İliği Nakli Merkezi kurulduğu 2017 yılından bu yana 101 çocuk hastaya şifa oldu. 

18 Kasım 2024 04:59
TÖTM Çocuk Kemik İliği Nakli Merkezi Şifa Dağıtıyor

Türkiye’nin birçok ilinden gelen hastalara hizmet veren Çocuk Kemik İliği Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Arzu Akyay, İNÜHABER’e açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Arzu Akyay şu ana kadar 101 çocuğun nakil yolu ile sağlığına kavuştuğunu ifade ederek kemik iliği naklinin önemine vurgu yaptı.

“Birçok Hasta Şifa İçin Merkezimizi Tercih Ediyor”

Kemik iliği hakkında bilgi veren Arzu Akyay, şunları söyledi: “Kemik iliği nakli gerçekten de birçok hastalık için mucizevi bir tedavi yöntemi. Hastalıklı kemik iliğinin yerini sağlıklı kemik iliği alıyor ve sağlıklı hücreler üretilerek hastalar şifa buluyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde merkezimiz dışında çocukta aktif kemik iliği nakli yapan başka merkez yok. Bu açıdan bu nakilleri başarılı bir şekilde gerçekleştiren merkezimizin bilinirliğinin artması çok önemli.”

Nakil merkezine başta Malatya olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden birçok hastanın geldiğini dile getiren Akyay “Yüksek riskli lösemiler, tekrarlayan lenfomalar, Akdeniz anemisi, nöroblastom gibi bazı solid tümörlerde, doğuştan immün yetmezliklerde, bazı nörolojik ve metabolik hastalıklarda kemik iliği nakli hayat kurtarıyor. Yelpaze çok geniş ve merkezimizde bu tür hastalıklara da nakil yapıyoruz.” dedi.

Kayseri'nin doğusundaki tek merkez olduklarını belirten Akyay,  hastalara şifa oldukları için mutlu olduklarını ifade etti.

“Sağlıklı Bireyler Donör Olabiliyor”

Kemik iliği nakli sürecinden de bahseden Akyay “Öncelikle hastaya kemoterapi vererek kemik iliğini baskılıyoruz. Daha sonra donörden yani vericiden kemik iliği (kök hücre) topluyoruz. İki yöntemle kök hücre toplanabiliyor. Birinci yöntemde ameliyathanede genel anestezi altında kalça arka kemiklerinden, ikinci yöntemde ise kök hücrelerin çoğalmasını ve periferik kana çıkmasını sağlayan uyarıcı ilaç verildikten sonra aferez cihazıyla koldan toplayabiliyoruz. Daha sonra ürünü kan torbalarına alıyoruz ve alıcıya aynı kan verir gibi infüze ediyoruz. Üç dört hafta sonra bu kök hücreler kemik iliğine yerleşiyor ve oradan normal hücreleri üretmeye başlıyor. Toplam süreç yaklaşık bir ay sürüyor. Daha sonra hasta kemik iliği tutmuş ve sağlıklı olarak hayatına devam ediyor.” şeklinde konuştu.

Kemik iliği naklinde yaş sınırlamasının olduğu bilgisini de paylaşan Akyay  “55 yaş üstü kişiler ve Hepatit taşıyıcıları, hematolojik herhangi bir hastalığı olan kişiler donör olamıyor. Daha çok 35 yaş ve altı kişiler tercih ediliyor. Donör ne kadar genç olursa, kök hücreleri de o kadar genç olur. Onun dışında donör olmak açısından ciddi bir problem yok. Sağlıklı bir bireyseniz, gençseniz donör olabiliyorsunuz.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Çocuk Kemik İliği Nakli Merkezi’nde nakil yoluyla sağlığına kavuşan 101’inci hasta Ersin Albayrak ve annesi Halime Albayrak’ta bu süreçte kendilerine destek olan TÖTM doktor ve sağlık çalışanlarına teşekkür etti.

Haber: Yağmur Sayın

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.