Koronavirüs nedeniyle vefat edenler bulaşıcı hastalıklar Hıfzıssıhha Kurulu kararına göre önlem alınarak ve bütün dini vecibeler yerine getirilerek gömülüyor
Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan yetkililer, bu konuda cenaze sahiplerinin herhangi bir endişe duymamalarını isteyerek, Korona virüs nedeniyle vefat edenlerin cenazelerinin Diyanet İşleri Başkanlığının vermiş olduğu fetva doğrultusunda yıkanarak kefenlenip sıralı mezar sistemine göre bütün dini vecibelerin yerine getirilerek defin edildiğini söyledi.
Korona Virüs nedeniyle hastanede vefat eden vatandaşlar mezarlıklar müdürlüğüne getirildiği andan itibaren çalışanlar açısından bütün güvenlik önlemleri alınarak ve Diyanet İşleri Başkanlığının Fetvası gereği bütün dini vecibelerin yerine getirilerek cenazelerin işlemi usullere göre yıkanıp kefenlendiği belirtildi. Ardından göreliler tarafından cenaze namazı kılınan vefat eden şahsın mezarlıklar müdürlüğü kayıtlarına yer alan sıralı sisteme göre defin işlemi gerçekleştiriliyor. Bu esnada görevli hocalar tarafından Kur’an-ı Kerim okunması, talkın verilmesi gibi bütün dini vecibelerin eksiksiz olarak yerine getirildiği belirtilerek, cenaze sahiplerinin bu konuda endişe taşımamaları ve içlerinin rahat olması istendi.
PEKİ NASIL GÖMÜLÜYORLAR?
Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından konu ile ilgili yayınlanan görüşler şu şekilde; “Müslümanların, ‘Vefat eden din kardeşlerine karşı yerine getirmeleri gereken dini vecibelerinin başında cenazelerinin yıkanması, kefenlenmesi ve namazlarının kılınması gelmektedir. Yıkanıp kefenlendikten sonra cenaze namazının kılınması farz-ı kifayedir (Kasani, Bedai’, I, 300, 306 318; Mevsıli, el-İhtiyar, I, 303, 310). Bu görev bazı Müslümanlar tarafından yerine getirildiği takdirde diğerleri sorumluluktan kurtulur. Cenaze namazının kılınması için belirli bir vakit yoktur. Hazırlanmış olan bir cenazenin bekletilmeden namazının kılınıp defnedilmesi esastır. (Tirmizi, Cenaiz, 30).
Salgın hastalık riskinin bulunduğu durumlarda cenaze namazının, olabildiğince az sayıda kişiyle kılınması tercih edilmelidir. Ayrıca hastalığın bulaşmaması için cenaze namazına iştirak edenler arasında yeterince mesafe bırakılmalıdır. Her bir cenazenin namazını ayrı ayrı kılmak efdal ise de hepsi için tek bir namaz kılınması yeterlidir.
Hastalığın bulaşma riskine karşı uzmanların tavsiyeleri doğrultusunda gerekli koruyucu tedbirler alındıktan sonra cenazenin usulüne uygun bir şekilde yıkanıp kefenlenmesi ve defnedilmesi gerekir. İhtiyaca göre cenazelerin tabutla defnedilmesi de caizdir. Bunun ötesinde cenaze ile ilgili daha özel durumların ortaya çıkması durumunda yetkili dini mercilerle istişare edilerek hareket edilmelidir.”
MORG VE GASİLHANE ÇALIŞANLARI İÇİN ÖNELEM ALINDI MI?
Defin İşlemleri için yayınlanan genelgede defin işlemlerinde çalışanlar için alınan tedbirler sıralandı. Morg görevlileri ve cenaze sorumlusu ölen kişinin olası veya kesin Kovıd-19 tanısı konusunda bilgilendiriliyor. Gasilhane çalışanları eldiven, N95 veya FFP2 maske, gözlük veya yüz koruyucu ve sıvı geçirmez önlük kullanıyor.
Enfeksiyondan korunma ve kontrol önlemleri ve solunum sekresyonları ile temas önlemleri konusunda eğitimler veriliyor. El hijyeni gibi kişisel hijyenin önemi sürekli bildiriliyor. Birimde kullanılacak olan, maske, eldiven, koruyucu giysi, gözlük, alkol bazlı el antiseptiği ihtiyacı hastane yönetimi tarafından karşılanıyor.