Açılışa; İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Akpolat, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Aslan, TÖTM Başhekimi Doç. Dr. Erol Karaaslan, Karaciğer Nakil Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, Radyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Veysel Burulday, hastane idaresi ve akademik personel katıldı.
Karaciğer Nakli Enstitüsü’nde hizmete giren yeni MR cihazı ve ünitesinin açılışı gerçekleştirildi. Açılış töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Nusret Akpolat, aynı gün iki mutluluğu bir arada yaşadıklarını ifade etti. Geleceğe dair umutlarının arttığını belirten Akpolat “Sabah saatlerinde Üniversitemizin merkezi derslik binasının temel atma törenini gerçekleştirdik. Öğleden sonra ise Üniversitemize değer katacak yeni MR cihazımızın açılışını yapıyoruz. Bir günde iki açılış yapmak bizleri mutlu ediyor. Özellikle yapay zekâ destekli olan bu MR cihazı, yüksek çekim kapasitesiyle mevcut iş yükümüzü önemli ölçüde azaltacak. MR çekim sayımızı yüzde 40 oranında artırması ile birlikte, hastalarımıza sunduğumuz hizmet kalitesini de önemli ölçüde yükseltecek.” şeklinde konuştu.
Rektör Akpolat, yeni MR cihazının hizmete girmesinde emeği geçen Radyoloji Ana Bilim Dalı’na, Başhekimliğe ve Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz’a teşekkürlerini ileterek, cihazın hayırlı olmasını temenni ettiğini ifade etti.
MR cihazının alım, kurulum ve açılış sürecinde emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Veysel Burulday ise MR cihazı hakkında şunları aktardı:
“Görmüş olduğunuz MR cihazı her türlü donanıma sahip son teknoloji bir cihaz. Özellikle günümüzdeki teknolojiyi takip ederek yapay zekâyı bulundurması, cihazın önemli özelliklerinden biri. Yapay zekâ teknolojisi MR çekimlerini hızlandırma noktasında önemli ölçüde zaman tasarrufu yapmamızı sağlayacak. Hastalar daha az içeride kalacak. Hasta konforunu önemli ölçüde arttıracak. Yapay zekâ ek olarak görüntü kalitesini yükseltecek. Ayrıca çekim yapan teknisyen arkadaşlarımıza rehberlik ve kılavuzluk görevi görecek. Bildiğim kadarıyla bölgemizdeki ilk yapay zekâlı MR cihazı.”
Yapay zekâ destekli MR cihazlarının giderek daha fazla tercih edildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Veysel Burulday, yeni cihazın elastografi (vücuttaki çeşitli organların esnekliğini kontrol etmek için kullanılan test) donanımına da sahip olduğunu belirtti. Bu donanım sayesinde karaciğer sertliğinin ölçülebileceğini ve böylece hastalara daha iyi hizmet sunacaklarını ifade eden Burulday, 70 cm’lik geniş açıklığının hasta konforunu büyük ölçüde artıracağını vurguladı. Ayrıca cihazın tünel bölümünün diğer MR cihazlarına kıyasla daha kısa olduğunu belirterek klostrofobi (kişinin kapalı alanda kaldığında yaşadığı yoğun korku) sorunu yaşayan hastaların bu cihazda daha rahat hissedebileceklerini dile getirdi.
MR cihazının 7 gün 24 saat esasına göre hizmet vereceğini belirten Prof. Dr. Veysel Burulday “Şu anda 3 adet MR cihazımız var. Bu yeni cihazla birlikte toplamda 4 MR cihazına sahip olacağız. Bildiğim kadarıyla bölgede 4 MR cihazı bulunan başka bir hastane yok, sadece Hacettepe’de bu sayıda cihaz mevcut. Özellikle gelişmiş hastanelerde 4 MR cihazı bulunuyor. Günlük ortalama 45 hastaya hizmet vermeyi planlıyoruz. Ancak burada daha çok özellikli çekimler yapıyoruz. Örneğin, bir karaciğer nakli için MR çekimi ortalama 45 dakika sürüyor. Yeni cihaz sayesinde bu sürenin yaklaşık 30 dakikaya düşeceğini öngörüyoruz.” ifadelerini kullandı.
Açılış, kurdele kesimi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
Haber: Sümeyya Şahin- Bahar Baykan- Zeynep Alakaya