Karaciğer Nakli Enstitüsü’nde düzenlenen programa, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Akpolat’ın yanı sıra Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Aslan, TÖTM Başhekimi Doç. Dr. Erol Karaaslan, Karaciğer Nakli Enstitüsü’nde görev yapan doktorlar katılım sağladı.
Karaciğer Nakil Enstitüsü’nün kuruluşundan bugüne süregelen çalışmaları sunumunda anlatan Prof. Dr. Sezai Yılmaz, 2005 yılında bir üniversite öğrencisine yapılan canlı vericili karaciğer naklinin Malatya’da ilk canlı vericili karaciğer nakli olma özelliği taşıdığını ve bu işlemin öncüsü olarak önemli bir yere sahip olduklarını ifade etti.
Malatya’da gerçekleştirilen karaciğer nakillerinin başlangıçta ayda bir, iki, üç kez yapıldığını ve bunların zamanla gelişim gösterdiğine dikkat çeken Yılmaz “Malatya'da gerçekleştirilen karaciğer nakilleri 2008 yılından itibaren ivme kazandı. 2010 yılından bugüne kadar Türkiye ve Avrupa'da en çok karaciğer nakli yapılan merkez olduk. 2016 yılında yeni hastane binamızın açılışı yapıldı. Bu hastane dünyada spesifik bir organa ait ilk organ nakli hastanesi olma özelliği taşıyor. Yıllar içinde karaciğer nakilleri konusunda birçok yenilik yaptık ve başarılar elde ettik.” dedi. Enstitü’nün Avrupa ve Türkiye’de ki başarısına dikkat çeken Prof. Dr. Sezai Yılmaz, Karaciğer Nakli Enstitüsü’nde 2024 yılı içerisinde 280 karaciğer nakli gerçekleştirdiklerini dile getirdi.
“Çapraz Karaciğer Nakillerinin Küresel Öncüsü Olduk”
Prof. Dr. Yılmaz, karaciğer nakillerinin yanında safra yolu komplikasyonları ve arteriyal problemler üzerine yapılan çalışmaların uluslararası dergilerde yayınlandığını işaret ederek “Malatya kriterleri olarak bilinen genişletilmiş kriterler, literatüre kazandırıldı. Ayrıca kanser cerrahisi ve organ nakli ile ilgili kitaplar yayınladık. 2019 yılında Enstitümüzde aynı anda gerçekleşen 5 canlı vericili karaciğer naklinin yapılmasıyla; hastanemizin alt yapısı, teçhizatı ve konusunda yetişmiş insan kaynağı ile aynı anda yapılması gereken çoklu çapraz karaciğer nakillerinin hastanemizde yapılabileceğini dünyaya duyurmuş olduk.” şeklinde konuştu.
Karaciğer nakilleriyle ilgili temel sorunlardan birinin canlı donörlerin uygunluk oranının düşük olması olduğunu kaydeden Yılmaz, gelen donörlerin yalnızca yüzde 30 veya 40’ının uygun bulunabildiğini dile getirdi. Uygunluğun düşük olmasına anatomik varyasyonlar ve donörün kalan karaciğer hacminin yetersiz olması gibi faktörlerin sebep olduğunu belirten Prof. Dr. Yılmaz “Bu sorunların üstesinden gelmek için çapraz nakil yöntemleri geliştirildi. ABD ve Japonya gibi ülkelerde uygulanan çapraz nakil yöntemleri Türkiye'de de başarılı şekilde uygulanmaktadır. Enstitümüzde bugüne kadar dünyada ilk defa yapılan 4’lü, 5’li, 6’lı ve 7’li çapraz karaciğer nakilleri başarıyla gerçekleştirilmiştir. Malatya'da şu ana kadar toplamda 27 kez çoklu çapraz karaciğer nakli yapılmıştır.” ifadelerini kullandı.
Yılmaz, Türkiye'de organ bağışı kültürünü yaygınlaştırmak ve organ nakli sayısını artırmak amacıyla uluslararası iş birlikleri yapıldığını ifade etti. Dünyada çapraz nakil konusunda da mutlaka hastanemize hasta çekilmesi gerektiğinin altını çizen Yılmaz “İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü olarak çapraz karaciğer nakillerinin küresel öncüsü olarak gururla çalışıyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.
Yılmaz’a yapmış olduğu toparlayıcı ve aydınlatıcı sunumu için teşekkür ederek konuşmasına başlayan Rektör Prof. Dr. Nusret Akpolat şunları söyledi: “Önümüzdeki yıllarda koyduğunuz hedeflerle alakalı biz her zaman yanınızdayız. Karaciğer Nakil Enstitüsü, İnönü Üniversitesi için bir marka anlamı taşıyor. Marka değerimizi arttırarak devam ettireceğiz. 15 yıldır beraber çalıştığınız ekibinizi burada tutabilmek ve çalışma kültürü anlamında büyük bir başarı. Bu da sizin liderliğinizle oldu. Hem tebrik ediyorum hem de başarılarınızın devamını diliyorum.”
Program soruların cevaplanmasıyla son buldu.
Haber: Burcu Ülkü – Ali Uygar Koca