Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi Sergi Salonu'nda düzenlenen açılışa, Rektör Prof. Dr. Nusret Akpolat, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Yılmaz, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Göğebakan, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Açılışta Prof. Dr. Akpolat, sergideki eserler hakkında bilgi aldı. Sergiyi gezen Akpolat, yapay zekâ ile hazırlanan video artları ve kısa belgeselleri izledi, sergi sonunda ise İskenderoğlu'nu verdiği emeklerden dolayı tebrik etti.
Sergiyi düzenleyen Öğr. Gör. Levent İskenderoğlu, serginin içeriğinin “Çizginin Arkeolojisi ve Levent Vadisi Mağaralarında Güncel Sanata Yönelik Sezgisel Algoritmalar Mağara 2.0” doktora tezine dayandığını ve bu çalışmanın tez danışmanı Prof. Dr. Yüksel Göğebakan ile birlikte hazırlandığını belirtti.
Levent Vadisi'nde 70 bin yıllık bir sanat serüveni bulunduğunu dile getiren İskenderoğlu, güncel sanatın imkanlarıyla, Levent Vadisi Mağaralarında Paleolitik Çağ sanatçılarıyla empati kurabilmenin yollarını araştırdıklarını ve düşünce deneyleri gerçekleştirdiklerini ifade etti. Levent Vadisi’nin bir dünya değeri olarak Paleolitik Çağ koşullarına en yakın koşulları sağladığı için çalışma alanı olarak seçildiğini belirtti.
Sergide, bağlamından koparılmış mağara taşlarına yapılan resimlere güncel sanat uygulamalarına, enstalasyon, çizim, heykel ve video art uygulamalarına yer verildi. Ayrıca sergi alanında ses ve koku enstalasyonlarının uygulanması da dikkat çekti.
Mağaralarda yapılan düşünce deneylerinde, Paleolitik Çağ insanıyla güçlü bir empati kurmak amacıyla bu çalışmaları gerçekleştirdiklerini söyleyen İskenderoğlu “Düşünce deneyleri esnasında çizilen desenler ve bu taşların 400 kat büyütülmüş mikroskobik görüntülerinin fotoğrafları da sanat eseri olarak sergileniyor. Ayrıca, yol tabelası formunda insanlık tarihini özetleyen bir koridorumuz ve video art çalışmalarımız da var. Başta Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Nusret Akpolat olmak üzere sergiye katılan ve bana destek veren tüm hocalarıma ve dostlarıma teşekkür ediyorum.” dedi.
Sanatın değişmeyen özünü temsil eden demir küp heykelinin de sergilendiğini belirten İskenderoğlu, YouTube videolarına erişim sağlanabilmesi için kare kodların kullanıldığı sergide izleyicilere sanatsal bir deneyim sundu.
Sergi, 29-31 Ocak tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.
Muhabir: Rümeysa Işık - Ayşe Herdili