ALTIN
 3.043,36
DOLAR
 35,4900
STERLİN
43,1978
EURO
 36,2820

'Deprem ve Yapı Teknolojileri Zirvesi' Üniversite de Yapıldı

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin 2’nci yıl dönümünde, Malatya Büyükşehir Belediyesi ve İnönü Üniversitesi himayelerinde Malatya Valiliği, Battalgazi Belediyesi, Yeşilyurt Belediyesi ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi destekleriyle “Deprem ve Yapı Teknolojileri Zirvesi 2025” gerçekleştirildi. 

10 Şubat 2025 20:37
'Deprem ve Yapı Teknolojileri Zirvesi' Üniversite de Yapıldı

“Güçlü Yapılar Güvenli Yarınlar” sloganıyla Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki düzenlenen zirve öncesi Yapı Teknolojileri ve Yapı Malzemeleri sergi stantlarının açılışı yapıldı.

Standın açılışına Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Akpolat, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, Vali Yardımcısı Reşit Özer Özdemir, Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcıları, Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileri, Mühendis ve Mimarlar Odası yetkilileri, firmaların temsilcileri ile akademik ve idari personel katıldı.

Protokol üyelerinin stantları gezmesinin ardından panele geçildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan panelde ilk olarak Zirvenin Komite Başkanı ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. İbrahim Türkmen konuştu.

Prof. Dr. İbrahim Türkmen konuşmasında yapı güvenliğinin önemine vurgu yaptı. Yapı güvenliğinin gerekliliğine işaret eden Türkmen, “Biz mühendisler, mimarlar, akademisyenler, sektördeki profesyoneller ve devletimizin ilgili tüm kurumları olarak bu sorunlara yenilikçi çözümler bulmak ve güvenli bir şehir kurmakla yükümlüyüz.” dedi.

“Deprem sonrası kampüsümüzü vatandaşlarımıza açtık”

Daha sonra konuşan Rektör Prof. Dr. Nusret Akpolat,  zirvenin önemine dikkat çekerek bilimsel verilerin uzmanlarla birlikte değerlendirilmesinin kıymetli olduğunu söyledi. Deprem sonrası İnönü Üniversitesinin yaptığı çalışmalara değinen Rektör Akpolat, şunları söyledi:

 “Afet anında üniversitemiz çok önemli bir rol üstlendi. Özellikle depremin ilk beş günü henüz şehrin daha toparlanmadığı, neyin ne olduğunun farkına varılmadığı ve neyin nasıl organize edileceğinin düşünüldüğü anlarda, biz üniversite olarak çok büyük bir organizasyon yeteneği ile saat 04.30’da çorba kazanımızı kaynatmaya başladık. Öncelikle personelimiz olmak üzere şehirdeki vatandaşlarımızı üniversitemiz kampüsünde misafir etmeye başladık. Bu anlamda üniversitelerin ne kadar önemli olduğunun vurgusunu yapmak istiyorum.” dedi.

Rektör Akpolat konuşmasının sonunda zirvede emeği geçen kurum kuruluş ve sponsor firmalara teşekkür etti.

“Malatya için çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz”

Rektör Prof. Dr. Akpolat’tan sonra konuşan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, depremde vefat eden vatandaşlara Allah’tan rahmet ve yaralılara acil şifa dileyerek sözlerine başladı.

Başkan Sami Er depremde dayanıklı şehirlerin gerekliliğine işaret etti. Deprem sonrası Malatya’da yürütülen çalışmaları anlatan Er “Alınması gereken önlemleri el birliğiyle alıyoruz. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere bakanlarımız Malatya’mız ve deprem bölgeleri için bütün gayreti göstermektedir. Malatya’nın yeniden ayağa kalkması için çok büyük çaba sarf ediyoruz. Malatya’nın en kısa zamanda kendini toparlayacağını inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Zirvenin Komite Başkanı ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. İbrahim Türkmen “Binalarda Yapım Kusurları ve Güçlendirme Çalışmaları”, Munzur Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Doç. Dr. Taylan Sançar “Malatya Fayı'nın Deprem Potansiyeli” ve İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Talha Sarıcı “Depreme Dirençli Yapılarda Zemin Etüdünün Önemi” başlıklı sunum gerçekleştirdiler.

Öğleden sonraki oturumda ise zirvenin teknoloji sponsorları tarafından “El Aletleri Ve Ölçüm Teknolojilerinde Yenilikler, İnovatif Duvar Kaplama Ve Dış Cephe Boya Teknolojileri, Su İletiminde İnovatif Teknolojiler, Deprem Sonrası İnşa Sürecinde Su Yalıtım Teknolojileri, Güçlendirme, Ankraj ve Montaj Teknolojileri, Hazır Beton, Makine İle Uygulanan Sıva ve Şap Teknolojileri” hakkında sunum yaptılar.

Muhabirler: Şerife Erva Yalçın- Bahar Baykan- Rojin Tufan

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.