Umut Kervanı İnsani Yardım Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Erdal Elibüyük, Malatya’da düzenlenen basın toplantısında vakfın yürüttüğü insani yardım projeleri ve gelecekte hayata geçirmeyi planladıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Yurt Dışındaki Yardım Projeleri
Erdal Elibüyük vakıf olarak özellikle Asya ve Afrika’da insani yardım çalışmaları yürüttüklerini belirterek "Vakıf olarak son yıllarda sürdürülebilir projelere ağırlık veriyoruz. Afrika’da hayata geçirilen süt keçisi projesiyle ailelere keçi dağıtılarak hayvancılıkla kendi geçimlerini sağlamaları destekleniyor. Bu proje sayesinde aileler hem keçi sütünden faydalanabiliyor hem de fazlasını satarak ekonomik kazanç elde edebiliyor. Afganistan’da ise tarım alanında sürdürülebilir projeler geliştiren vakıf, Türkiye’den ziraat mühendisleri götürerek toprak analizleri yapıyor ve uygun tarım yöntemleri ile tohum desteği sağlıyor. Bölgedeki tarım potansiyelinin değerlendirilebilmesi için eğitim ve teknik destek de sunuluyor." dedi.
Ayrıca Afrika’da kadınlara yönelik meslek edindirme kursları düzenleyen vakıf, dikiş-nakış ve el işi üretimi gibi alanlarda eğitim vererek kadınların ekonomik bağımsızlık kazanmalarına yardımcı oluyor.
Gazze’deki Yardım Çalışmaları
Gazze’de uzun süredir insani yardım çalışmaları yürüten vakıf, İsrail saldırılarının ardından yardım faaliyetlerini yoğunlaştırdı.
Erdal Elibüyük Gazze'de yapılan dört proje ile ilgili şu ifadelere yer verdi:
"Umut Kervanı Vakfı, Gazze'deki insani yardım çalışmalarını dört büyük proje ile sürdürüyor. Diyaliz Ünitesi Projesi kapsamında, Hamyunus’taki bir hastanenin diyaliz bölümü için tadilat ve teknik ekipman desteği sağlanırken, bu proje için 615 bin dolarlık bütçe ayrıldı. Aşevi Projesi ile günlük 2.100 kişiye sıcak yemek ulaştıran vakıf, şu anda dört aşeviyle hizmet verirken, bu sayının sekize çıkarılması hedefleniyor. Barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılan Çadır Mahalleleri Projesi kapsamında, her biri 140 çadırdan oluşan geçici yaşam alanları oluşturuluyor. Sahra Hastanesi Projesi ise bölgede sağlık hizmetlerine olan acil ihtiyacı karşılamak amacıyla geçici sahra hastaneleri kurulmasını içeriyor ve bu doğrultuda çalışmalar hızla devam ediyor."
Deprem Bölgesi ve Türkiye’deki Çalışmalar
Erdal Elibüyük, Malatya’da gerçekleştirilen projelere ilgili de açıklama yaptı. Elibüyük, "Malatya’da belediye başkanları, AFAD yetkilileri, sivil toplum kuruluşları ve iş insanlarıyla görüşmeler gerçekleştiren vakıf, depremzedelerin ihtiyaçlarını tespit ederek kalıcı çözümler üretmeyi hedefliyor. Bu kapsamda hayata geçirilen Sosyal Market Projesi, geleneksel yardım dağıtım yöntemlerinden farklı olarak, ihtiyaç sahibi ailelere belirli bir bütçe tanımlayarak marketlerden istedikleri ürünleri seçme imkânı sunuyor. Antep, Urfa ve Van’da uygulanan bu model, yardımların daha onurlu bir şekilde ulaştırılmasını sağlıyor. Çeyiz Desteği Projesi ise maddi imkânsızlıklar nedeniyle evlenemeyen genç çiftlere destek olmayı amaçlıyor. Bu proje kapsamında beyaz eşya, mobilya ve temel ev eşyalarından oluşan çeyiz setleri temin ediliyor." diye konuştu.
Erdal Elibüyük, 6 Şubat depremlerinin ardından vakıf, arama-kurtarma çalışmalarına da ağırlık vererek AFAD iş birliğiyle 20 ilde arama-kurtarma ekipleri oluşturulduğunu eğitim süreçlerini tamamlayan ekipler sertifikalandırılırken, orta ve ağır düzey arama-kurtarma eğitimlerinin de devam ettiğini söyledi.