Programa Vali Seddar Yavuz’un yanısıra Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, 7. Ana Jet Üssü Komutanı Hv. Plt. Tuğg. Hüseyin Sabri Akyol, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Akpolat, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, Baro Başkanı Av. Onur Demez, Battalgazi Kaymakamı Erkan Savar, İl Emniyet Müdürü Arif Çankal, İlçe Belediye Başkanları, İlgili kurum müdürleri, STK temsilcileri, Öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.
Vali Seddar Yavuz ve beraberindeki heyet proje stantlarını gezerek, projelerle ilgili bilgi alarak öğrencilerle sohbet etti.
Ardından, dereceye giren projelere ödüllerini vermek için düzenlenen törende, konuşan Vali Yavuz " Turgut Özal Üniversitesi AR-GE Proje Pazarı'nın açılışında bulunmaktan ve gençlerimizin projelerini görmekten büyük bir memnuniyet duyduğumu ifade etmek isterim.
Dünya, dijital çağın dönüşümünü yaşıyor. Dijitalleşme, artık sadece günlük hayatımızı değil, ulusların bağımsızlığını ve refah seviyelerini de etkileyen en önemli unsurlardan biri haline geldi. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Milli Teknoloji Hamlesi'ni başlatmış, AR-GE çalışmalarına önemli kaynaklar aktarmış ve yüksek teknoloji gerektiren ürünlerin ülkemizde üretilmesi için ciddi teşvik paketleri uygulamıştır.
Bugün gelinen noktada, Türkiye artık savunma sanayisinde, insansız hava araçlarında ve yüksek teknolojiye dayalı üretimde dünyayla yarışabilecek bir seviyeye ulaşmış, hatta bazı alanlarda oyun değiştirici bir konum elde etmiştir. Kendi uydusunu yapıp uzaya gönderebilen, bir ülke haline gelmiş bulunmaktadır.
Ben de Malatya ilinde göreve başlamadan önce Kocaeli Valiliği görevinde bulundum ve Türkiye’nin bilim ve teknolojiye yaptığı yatırımları bizzat gözlemleme fırsatım oldu. TÜBİTAK başta olmak üzere Bilişim Vadisi ve makine üretiminde yürütülen projeler, ülkemizin bu alanda nasıl büyük bir atılım yaptığını net bir şekilde ortaya koymaktadır.
Merak etmek, incelemek, araştırmak ve bilimin gelişmesine katkı sunmak, ilerlemenin temel şartlarındandır. Eğer maddeyi sadece izler, üzerinde çalışma yapmazsanız, bilimsel ve teknolojik gelişmelerde geri kalmanız kaçınılmaz olur. Bugün gençlerimizin farklı alanlarda yaptığı projeler ve ürettikleri çözümler, ülkemizin geleceği açısından son derece kıymetlidir.
Eskiden üniversite öğrencileri sadece derslere girer, mezun olmanın yollarını arardı. Ancak günümüzde öğrencilerin projeler üretmesi, araştırmalar yapması, özel sektör ve kamu ile iş birliği içerisinde olması büyük bir önem taşımaktadır. Bu nedenle, staj programları ve benzeri uygulamalarla gençlerimizin iş dünyasına daha donanımlı bir şekilde hazırlanmasını sağlıyoruz. Bugün burada yürütülen projelerin, sizlere ilerleyen yıllarda büyük kapılar açacağına inanıyorum. Özellikle yazılım, yapay zeka ve sanal gerçeklik alanlarında çalışan gençlerimizin Kocaeli’de bulunan Bilişim Vadisi’ne ve oradaki eğitim programlarına katılmasının büyük fayda sağlayacağını düşünüyorum.
Sevgili gençler, sizlerden ricam, umutsuzluğa kapılmamanızdır. Sokakta konuşulanlara kulak asmadan, devletimizin bilim, sanayi ve teknolojiye yaptığı yatırımlara odaklanmanızdır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, hiç olmadığı kadar bu alanlara kaynak ayırmakta ve yatırım yapmaktadır. Ülkemizin geleceğine olan inancınızı daima koruyun. Nerede olursanız olun, bir gün ülkemizin size ihtiyacı olduğunda koşun, ay yıldızlı al bayrağımıza, aziz milletimize ve kutlu devletimize sahip çıkın. Beklentimiz sizlerden budur.
Şehrimize dışarıdan gelen genç kardeşlerimize de şunu söylemek istiyorum: Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde görev yapmış biri olarak, Malatya’nın sahip olduğu akademik ve sağlık altyapısının, birçok büyükşehirden daha ileri seviyede olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Turgut Özal Tıp Merkezimiz, Türkiye’nin en önemli sağlık merkezlerinden biridir. Özellikle çocuk ve yetişkin ilik nakli alanında Türkiye’de lider konumda olan merkezimiz, karaciğer naklinde ise dünyada ilk sıralarda yer almaktadır. Güzide hocalarımız ve sağlık çalışanlarımız, sadece Malatya’ya değil, Türkiye’nin dört bir yanına ve yurtdışından gelen hastalara da hizmet vermektedir. Şehrimiz bilim merkezlerinden olduğunun bilinmesini isterim.
Bu vesileyle, organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçen Sayın Rektörümüze, kıymetli hocalarımıza, yarışmaya katılma cesareti gösteren gençlerimize, destek sunan sanayicilerimize, iş insanlarımıza, ticaret ve sanayi odalarımıza, belediyelerimize ve katkı sağlayan tüm kurum ve kuruluşlara şükranlarımı sunuyorum. Dereceye girenleri tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum." ifadelerini kullandı
141 Proje Yarıştı, Ödüller Sahiplerini Buldu
Malatya’da ilk kez düzenlenen MTÜ AR-GE Proje Pazarı 2025, ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencilerinin yeni bilgi, yeni teknoloji ve yenilikçi fikirler üretmeye yönelik Ar-Ge tabanlı projelerinin yarıştığı bir platform oldu.
Mühendislik-Fen, Sağlık, Sosyal ve Tarım Bilimleri olmak üzere dört ana kategoride toplam 141 proje değerlendirildi.
Tören; Dereceye giren projelerde, 1. Çıkan Projeye : 5.000 TL, 2. Çıkan Projeye: 3.000 TL, 3. Çıkan Projeye: 2.000 TL para ödüllü verilmesinden sonra hatıra fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.