Prof. Dr. Ali Özer açılış konuşmasında, 6 Şubat sabahı büyük bir felakete uyandıklarını ve depremin toplumda biyolojik, sosyal ve psikolojik etkiler bıraktığını söyledi. Hava kirliliğinin ve asbest konusunun en çok merak edilen konulardan birisi olduğunu ve televizyonlarda da çok fazla tartışıldığını dile getiren Prof. Dr. Özer, bu konuda detaylı bilgileri paylaşması için sözü konuşmacı Doç. Dr. Ayşe Baran’a bıraktı.
“Asbest aslında doğal, lifli ve güçlü bir mineral”
Konuşmasına asbesti anlatarak başlayan Doç. Dr. Ayşe Baran, “Asbest aslında doğada bulunan doğal, lifli ve güçlü bir mineral. Asbest çeşitli dirençlere sahiptir; fiziksel olarak sürtünmeye, ısı yalıtımı açısından ısının izolasyonuna, gösterilen güce karşı dayanıklılığa, çoğu kimyasal maddeye karşı önemli oranda dirence sahip, doğal, mineral ve lifli bir mineral olarak ifade ediliyor.” dedi.
Asbestin endüstriyel amaçla yaygın olarak kullanıldığını söyleyen Doç. Dr. Baran, ekonomikliği sebebiyle inşaat sektöründe yasaklanana kadar uzun yıllar kullanıldığını ifade etti. Doç. Dr. Baran asbestin şu anda Türkiye dahil 60’tan fazla ülkede kullanımının yasak olduğunu, Türkiye'de tüm asbest türlerinin kullanımının 2013 yılında yasaklandığını belirtti.
“Asbestin oluşturduğu sağlık etkileri vardır”
Asbestten neden bu kadar korkulduğu sorusuna cevap veren Baran, “Çünkü Asbestin oluşturduğu sağlık etkileri var. Özellikle solunum sistemi aracılığıyla alınan asbest, akciğer pnömokonyozu olan Aspestozis, plevral plaklar, plevral kalınlaşmalar ya da plevral efüzyona sebebiyet veriyor. Bunun dışında Uluslararası Kanser Ajansı tarafından 2012 yılında kesin kanser yapan bir etken olarak belirlenmiş. Zaten yapılan çalışmalarda da özellikle akciğer, trakea, over kanseri ve mezotelyoma için önemli bir neden olarak gösterilmiştir.” dedi.
Bilimsel araştırma projeleri biriminden destek
Asbestin zararları olduğunu ve korunmanın yetersiz olduğunu söyleyen Doç. Dr. Ayşe Baran, konuyla ilgili görsellerden örnekler vererek havadaki asbest ve tozdan korunmada yapılan yanlışları gösterdi.
Depremden sonra yapılan ölçümlerle solunabilir havadaki asbest ve toz düzeyinin toplum sağlığı açısından riskini araştırmak için İnönü Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi desteğiyle çalışma yapıldığını söyleyen Doç. Dr. Baran, ilgili tabloları ve görselleri vererek çalışmadan bahsetti.
Doç. Dr. Baran, çalışmanın sonuç ve önerilerinden bahsederek, toplum sağlığı açısından bireysel korunma kapsamında mümkün olduğunca çalışma alanlarından uzak durulması gerektiğini ifade etti. Ayrıca Malatya'daki hava kirliliği düzeylerinin yüksekliğini grafiklerle gösterdi. Hava kirliliği açısından riskin yüksek olduğu alanlarda özellikle kronik hastalığı olan bireyler, 65 yaş üstü bireyler, gebeler ve 5 yaş altı çocukların maske kullanması gerektiğini belirtti.
Konferans Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Aslan’ın Doç. Dr. Ayşe Baran’a teşekkür belgesi takdim etmesiyle son buldu.
Muhabir: Eda Sis