ALTIN
 3.714,14
DOLAR
 38,0208
STERLİN
50,0889
EURO
 42,0049

Malatya Karması Suriye'de

1953 Yılında Malatya Karması Futbol Takımı özel maçlar yapmak üzere Suriye'ye gider. Malatya Karmasını Beden Terbiyesi İl Müdürü Osman Çağlı gönderir. Erdal Karabağ Yazdı 

20 Nisan 2025 20:18
Malatya Karması Suriye'de

MALATYA KARMASI'NIN

SURİYEDEKİ ÖZEL MAÇLARI.

1953 yılı Malatya'da futbolun atılım yılı olarak bilinir.Malatya tarihinde önemli bir yeri olan bu yurt dışı maçları,o dönem Beden Terbiyesi bölge müdürü olan rahmetli Osman Çağlı'nın büyük

gayretleri sonucu gerçeķleşmişti.

Gerekli bütün işlemler tamamlandıktan sonra 1953 yılı mart ayında,Malatya kafilesi Suriye'ye gitmek üzere otobüsle yola çıktı.

Malatya karmasına takviye amacıyla Mersin'den Halil, Antakya'dan Nazım Koka, Kayseriden Kazım (kaleci), Mehmet,Naci,Sabahattin,Rıfat. Adafı gençlikten Aziz Ovagül, Kerim.Demirspor'dan cici Necdet Sümerspor'dan Sehmuz'la kadro oluşturulmuştu.

Bundan sonrasını o kafilede bulunan rahmetli Aziz Ovagül'den dinliyoruz:

"Suriye'nin Azez kentine kadar otobüsle gidildi.Oradan ticari taksilerle Halep şehrine ulaştık. Burada iki gün istirahat edildikten sonra 29 Mart 1953 günü Suriye ordu milli takımı ile ilk maçı  oynadık.Hakemler Suriyeli idi.Maç O-0 bitti.

Futbol sahası çimdi. Maçıda beşbin kişi izledi.Halep kentinde iki gün dinlendik.Sonra başkent Şam'a hareket ettik.Şam'da yine Ordu milli takımı ile rövanş maçı yapılacaktı.O tarihten kısa bir

süre önce,Albay Sami'yi devirip başa geçen Albay Edip Çiçekli Suriyede iktidarda bulunuyordu ve kendisi Türkiye dostuydu.

Ülkedeki kargaşa devam ettiği için sıkı yönetim olduğu ve bu nedenle sivil takımlarla maça izin verilmiyordu.O nedenle ordu milli takımıyla rövanş maçını oynamak üzere 2 Nisan 1953

tarihinde sahaya çıktık. Saha gene çimdi ve tıklım tıklım doluydu. Malatya karması çok güzel bir futbol oynadı.Ancak, Maçı 2-0 kaybettik. Maç dostça bitti.

Şamda bir hafta kaldık. Sonra Türkiye'ye hareket ettik. Yol üzerinde bulunan Hama ve Humus şehirlerinde ikişer gün kaldık. Ziyaretler yaptık. Daha sonra kafile başkanımız rahmetli

Osman Çağlı'nın başkanlığında. Malatya'ya döndük.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.