ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

Akçadağ Köy Enstitüsü Müdür ve Öğretmenleri

Akçadağ Köy Enstitüsü olarak kurulan ve daha sonra Akçadağ İlköğretmen Okulu adı değiştirilen Okulda görev yapan Okul Müdürleri ve Öğretmenlerin isimleri yayınlandı. 

27 Nisan 2020 06:15
Akçadağ Köy Enstitüsü Müdür ve Öğretmenleri

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ

kçadağ Köy Enstitüsü Temmuz 1940’ta Akçadağ İlçe merkezinde 1891’de yapılan “Hamidiye Kışlası’nda” açıldı. Daha önce 1938’de Eğitmenler Kursu da bu kışlada açılmıştı. Ama burası, Köy Enstitülerinin kuruluş AMACINA UYGUN DEĞİLDİ. Yeni yerleşim yeri aranmaya başlandı. Malatya-Adana Demir Yolu’nun 30 km.’sinde bulunan Akçadağ İstasyonunun Güneyindeki arazi belirlendi. Buralar; Karapınar, Kırlangıç ve Onatlı köylerinin arazisi idi. 3160 dönümlük yer istimlak edildi.

 

Akçadağ Köy Enstitüsü’nün yeni yerleşim yeri deve dikenleriyle kaplı bir çölü andırıyordu.

Kıl çadırlar içinde çalışmalara başlandı. Bir yanda oturma mekânlarının yapımı, 5. km uzaklıkta içme suyunun, 2 km. deki sulama suyunun kanalları açıldı ve sular getirildi. Yine 2 km. uzakta olan Sultansuyu üzerinde elektrik santralinin yapımı başlatıldı. Böylece 16 okul binası, 10 öğretmen evi, 12 depo olmak üzere enstitünün gereksinmesi olan 56 bina yapıldı.

Sulu duruma getirilen bin dönümlük arazi üzerinde 9500 kayısı, 250 elma, 7000 dut, 200 vişne, 100 erik, 250 şeftali, 30 bin kavak, 500 sögüt fidanı olmak üzere 48.000 fidan dikildi.

Teknik bakımla kısa sürede meyve vermeye başladılar. Enstitünün gıda ve sebze gereksinmesinin tümü okulun ortak çalışmasıyla sağlanıyordu. Keza enstitünün yumurta, et ve süt gereksinmesini karşılayacak 200’den fazla tavuk, inek ve koyun besleniyordu.

Diğer Köy Enstitülerinde olduğu gibi Akçadağ Köy Enstitüsü’nde de kültürel, sanatsal, folklorik ve demokratik çalışmalara öncelik veriliyordu. Belirtilen bu çalışmaları, enstitünün yöneticileri, öğretmenleri ve öğrencileri tarafından İmece yöntemiyle gerçekleştiriyorlardı. Enstitünün kütüphanesinde değişik konuları içeren 2800’den fazla kitabı bulunuyordu, okuma alışkanlığı kazandırılıyordu.

1940-47 arası 12’si bayan, 57’si erkek olmak üzere 69 öğretmen görev almışlardı. Akçadağ Köy Enstitüsü 1943-44’den 1957’ye kadar 1022 öğrenciyi mezun etmiştir. Mezun olan öğrencilerin 47’si kız, 975’i erkektir. 1945’te çıkarılan 6234 sayılı yasa ile Köy Enstitülerinin adı “İlköğretmen Okulu” olarak değiştirildi.

AKÇADAĞ İLKÖĞRETMEN OKULU MÜDÜRLERİ

Akçadağ Köy Enstitüsü Müdürleri: Şinasi Tamer (ilk kurucu, 2 yıl), Şerif Tekben (5 yıl) çalıştılar. 1947’den sonra ise Fevzi Tamer (7 ay), Hikmet Göktan (2 yıl ) İbrahim Sevinç (3.5 yıl), Fahri Ersin (9 ay), Namık Kemal Tunalı (2 yıl) çalışmışlardır.

(Kaynak: H. Nedim ŞAHHÜSEYİNOĞLU) Diğer Müdürler: Yusuf Karacan, Mahmut Sümer, Şerafettin Kurnaz, Talat Öztürk, Yusuf Kök, Cafer Toksun.

AKÇADAĞ ÖĞRETMEN OKULU ÖĞRETMENLERİ:

Okuldan Mezun Olan Hüseyin Düzgüner'in tespitlerine göre görev alan öğretmenlerin isimleri:

Ali Perçin, Azmi Akı, Ayhan Çetin, Ahmet Cebeci, Ahmet Ergin, Gülten Ergin, Atilla Atar, Adnan Evrensel, Gönül Evrensel, Aydın Türkoğlu,  Ali Koç Elegecmez, Ali Kırbaş, Fatma Kırbaş, Ahmet Baran, Adil Sağ, A.Suat Piroğlu, Aytaç Açıkalın, Bahattin Odabaşı, Hatiçe Odabaşı, 

Basri Özdemir, Bekir Öztürk, Celal Eryürek, Celal Aydoğmuş, Celil Özlü, Cemil Belli, Şen Altan Belli, Celallettin Avşar, Cemil Kibaroğlu, C.Bülent Önsöz, Çetin Öngen, Davut Yılmaz, Emrullah Kaplan, Fatma Er, Ferki Haydaroğlu, Fehmi Bildik, Fahri Aytekin,

Ganime....., Gülfidan Tece, Hayati...., H. Ömer Akyüz, Sevim Akyüz, Hatice Aslan, Hacı Erdoğdu, Hıdır Kanat, Zehra Kanat, Hasan Göbüt, Havva Kukul, Hüseyin Öztürk, Hüseyin Yeniçeri, Hikmet Celkan, İsmet Sözer, İ. Hakkı Işık, İsmail Çaylı, İsmail Tüfekçi, Kemal Karaosmanoğlu, Kadriye Şahingöz, Kadir Karabulut, Zerrin Karabulut, K.İbrahim Güleç, Kıymet Yürekli, Lamia Dal, Necati Dal, Mustafa Ada, Mehmet İpekci, Mehmet Kara, Mehmet Yıldırım, M. Nuri Ağca, Mehmet Kılıçoğlu, Gülseren Çığşar Kılıçoğlu, Melahat Köksal, Ökkeş Köksal, Mustafa Kaya, Mehmet Can, Mehmet Okay, Muharrem Erişgen, Mecit özdemir, Metin Aycanlı, Mahir Baysal, Nadir Öner, Zehra Öner, Nevzat Kaktay, Nadide Pamir, Nevide Balkan, Yunus Balkan, Neşet Koç, Nedime Koç, Nuriye Yılmaz, Recai Yılmaz, Ömer Pekercli, Ömer Lütfü Seyhan, Ömer Pınar, Oğuz Gürsel, Osman Kumrular, Osman Demirhan, Osman Aykut, Osman Nuri Cağlar, Remzi Savaş, Rasime Uysal, Rıfat Vatan, Remzi Sağıroğlu, Şafak Koşar, Şükrü Ersoy, Sami Erel, Sami Bingöl, Sami Ucar, Saime Bircan Sak, Turgut Karadeniz, Tayfur ........, Yusuf Şahiner, Yaşar Sevim, Yüksel Çiçek,Yılmaz Gelegen, Yılmaz Recepağalar, Züleyha Çömert, Zeynel Abidin Erbil, Ziya Kul, Asker Öğretmenler-MİLLİ GÜVENLİK-Mustafa Çınar, Sadettin Aytulün

(ÖĞRETMEN LİSTESİ HÜSEYİN DÜZGÜNER TARAFINDAN DÜZENLENDİ 

 

 

  

 

 

1972 Yılı, İlk görev yerim Malatya Akçadağ Öğretmen Okulu'nda öğretmen arkadaşlarla...Ebediyete intikal edenlere rahmetler diliyorum...(Ayaktakiler;Ömer Pınar,İsmail Bey,...,Rahmetli Ali Perçin,Rahmetli Yusuf Kök-Okul Müdürü,Hüseyin Bey, Rahmetli Osman Kumrular, İbrahim Bey, Alikoç Elegeçmez, Oğuz Bey...Oturanlar Kemal Karaosmanoğlu,Mecit Bey,Rahmetli Bekir Öztürk bey,Ömer Pekeriçli,öğrenci A.Özdemir) — İsmail Tüfekçi, Mecit Özdemir, Hüseyin Yeniçeri ve K İbrahim Güleç ile birlikte. 

 

 

 

Arkadakiler:Ali Koç ELEGECMEZ, Celil ÖZLÜ, ÖN SIRADA İsmail ÇAYLI , Mustafa ADA ,Bahattin ODABAŞI 

 

 

 

 

 

Şen Altan Belli, Cemil Belli, Ferki Haydaroğlu, Recai Yılmaz, Mehmet Kılıçoğlu, Gülfidan Tece,

K İbrahim Güleç,

Yüksel Çiçek,

Emrullah Kaplan ve Kadir Karabulut ile birlikte

 

 

 

 

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.