ALTIN
 2.449,87
DOLAR
 32,8463
STERLİN
41,6020
EURO
 35,1808

Arguvan Yoncalı Barajı gövde inşaatı tamamlanıyor

Arguvan ilçesine hayat verecek Şotik (Yoncalı) Barajı gövde inşaatı büyük ölçüde tamamlanıyor. Ancak barajın faaliyete geçmesi için 10 km. isale tüneli ile sulama kanallarının da yapılması gerekiyor. 

02 Mayıs 2020 18:28
Arguvan Yoncalı Barajı gövde inşaatı tamamlanıyor

Yapımına 1995 Yılında başlanan ancak daha sonra yapımına ara verilerek bir süre de iz kapsamına alınan Şotik Barajının yapımına başlanmasının ardından gövde inşaatı hızla yükselmeye başladı. Yüzde 90’lık bölümü tamamlanan Şotik Barajı faaliyete geçtiğinde Arguvan ilçesi ve bağlı 23 köy sulu tarıma geçebilecek. Çalışmaları devam eden Yoncalı Barajı İnşaatının tamamlanması ile Barajda depolanacak su ile 174.090 dekar zirai arazinin sulanması sağlanacak.

Ön yüzü beton kaplı kaya dolgu tipinde inşa edilen Malatya Yoncalı Barajında; derivasyon tüneli,  memba batardosu, malzeme ulaşım yolları tamamlandı. Gövde dolgusu imalat çalışmaları devam ediyor. Mevcut iş kapsamında kalan dolusavak imalatı tamamlanacak ve baraj işletmeye alınacak.

Projenin bitmesi halinde Arguvan’ nın 23 köyünde toplam 174 bin 90 dekar arazi sulamaya açılacak bölge halkının sulu tarım yapması sağlanacak 2019 birim fiyatları ile dekar başına 894 TL gelir artışı ve ülke ekonomisine yıllık 155 636 640 TL katkı 17 bin 400 kişiye de istihdam alanı sağlanacak.

Baraj bittiğinde Akören, Alhasuşağı, Armutlu, Asmaca, Aşağısülmenli, Bozan, Çavuş, Çevreli, Ermişli, Eymir, Gökağaç, Gümüşlü, Güngören, İsaköy, Karahöyük, Kızık, Kömürlük, Kuyudere, Morhamam, Tarlacık, Tatkınık, Yeniköy, Yukarısürmenli, yerleşim birimleri sulu tarıma geçebilecek.

TÜNEL VE KANAL YAPIMI GEREKİYOR

Şotik (Yoncalı) Barajının tam olarak faaliyete geçebilmesi için 10 km. uzunluğundaki isale tüneli ile sulama kanallarının yapılması gerekiyor. Tünel ihalesi ihale edilirken yapımında sorunlar yaşanıyor. Sulama kanalları ise henüz ihale dahi edilmemiş görünüyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.