ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

Malatya’da 29 bin yabancı ikamet ediyor.

Malatya’da 29 bin yabancı ikamet ediyor. Bunlar içerisinde başta Suriyeliler olmak üzere; Afganistan, Azerbaycan, Irak, Somali ve Türkmenistan vatandaşları yer alıyor. İşlemleri, İl Göç İdaresine bağlı olarak yürütülen göçmenlerin eğitimine büyük önem verilerek, özellikle Türkçe öğrenmeleri sağlanıyor. Suç oranları ise sanılanın aksine çok düşük… 

21 Ocak 2020 11:10
Malatya’da 29 bin yabancı ikamet ediyor.

Malatya’da 29 bin yabancı ikamet ediyor. Bunlar içerisinde başta Suriyeliler olmak üzere; Afganistan, Azerbaycan, Irak, Somali ve Türkmenistan vatandaşları yer alıyor. İşlemleri, İl Göç İdaresine bağlı olarak yürütülen göçmenlerin eğitimine büyük önem verilerek, özellikle Türkçe öğrenmeleri sağlanıyor. Suç oranları ise sanılanın aksine çok düşük…

Yabancı yabancı uyruklu şahısların işlemleri ise İçişleri Bakanlığına bağlı İl Göç İdaresi Müdürlüğünce yürütülüyor. İlimizde ikamet eden yabancı vatandaşlar içerisinde sadece Suriye vatandaşları geçici koruma kapsamına alınıyor. Yabancı uyruklu vatandaşlara yönelik İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından da çeşitli çalışmalar yapılıyor. Özellikle okul çağındaki çocuklara verilen Eğitim çalışmalarında misafir öğrencilerin Türkçe öğrenmelerine önem veriliyor.

 

SURİYELİLER HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yapılan bilgilendirme çalışmalarında ise ‘Doğru Bilinen Yanlışlar’ adı altında hazırlanan broşürlerle konuyla ilgili açıklamalar yer aldı. 14 madde halinde açıklanan bilgiler içerisinde ise şu ifadeler yer aldı. Suriyelilerin suç oranları sanılanın aksine düşüktür.  Suriyeliler Üniversitelere sınavsız alınmamaktadır. Suriyeliler yabancı öğrenci sınavına girerek ye da yatay geçiş yaparak özel öğrenci statüsünde Üniversitelere girebilmektedirler.  Devlet tarafından Suriyelilere kira, gıda ve maddi yardım yapılmamaktadır.  Bu kapsamda Türk Vatandaşları gibi Belediyelere veya SYDF’ya başvurarak şartları tutanlara yardım yapılmaktadır.

ÜLKEMİZE GELENLERİN KAYITLARI GÖÇ İDARESİ TARAFINDAN TUTULMAKTADIR

Diğer yandan ülkemize sığınan Suriyeliler İl Göç İdaresi tarafından kayıt altına alınmaktadır. Burada kendilerine Geçici Koruma ve Kimlik belgesi düzenlenmektedir. Herhangi bir şekilde devlet tarafından maaş adı altında bir yardım yapılmamaktadır.  Sosyal Uyum Yardım projesi kapsamında İhtiyaç durumuna göre belirlenen yabancılara Kızılay Kart verilmekte ve aylık 120 TL yardım verilmektedir. İkamet konusunda ise Suriyeliler istedikleri yerde ikamet edemedikleri, İl Göç İdaresi kontrolünde belirlenen yerlerde ikamet edebilmektedirler. Seyahat durumları konusunda ise izinsiz ve kontrolsüz seyahat edememektedirler.

MÜLTECİLERİN OY KULLANMA HAKLARI YOKTUR

İş istihdamında öncelik veya devlet memuru olmaları konusunda ise 657 sayılı devlet memurları kanununun ilgili hükümlerine göre Türk vatandaşı olmadıklarından herhangi bir kurumda memur olarak istihdam edilmeleri söz konusu olamamaktadır. Ayrıca Oy kullanma konusunda da Anayasada Belirlenen ‘Türk Vatandaşı olmayanlar seçimde oy kullanamamaktadırlar. BU nedenle ne memur olabilmekte, ne de kamu hizmetlerinde öncelik hakkına sahip olmamaktadırlar. Halkımız arasında Suriyelilerin dilenci oldukları algısı ise doğru olmayan bilgiler arasındadır. Suriyelilere TOKİ tarafından ev verildiği iddiaları ise tamamen asılsızdır.  Sağlık Hizmetlerinde ise sadece Türk vatandaşları gibi koruyucu sağlık hizmetlerinden yararlanmaktadırlar. Yine Suriyelilerin ücretsiz olarak tüp bebek tedavisi gördüğü iddiaları ise doğru bilinen yanlışlar arasında yer almaktadır.

SAĞLIK ALANINDA HERHANGİ BİR ÖNCELİKLERİ YOKTUR

Geçici koruma altındaki kişiler için haklar ve yükümlülükler başlığı altında Sağlık, Çalışma, Eğitim, Sosyal Yardımlar, Adli yardım, Tercüme ve Şikâyet konularında destek alabilmektedirler. Bu hizmetlerden yararlanabilmek için ise bu vatandaşların İl Göç İdaresine kayıtlı olmaları şartı aranmaktadır. Ücretsiz olarak verilen Hizmetler arasında ise şu konular yer almaktadır. Sağlık alanında ise Suriyeli vatandaşlar, Aile hekimlerine, Göçmen Sağlığı Merkezine ve Devlet Hastanelerine başvurabilmektedirler. Çalışma konusunda gelince çalışma izni olması kaydıyla, işverenlerin e-devlet üzerinden başvurmaları halinde çalışabilmektedirler. Mevsimlik tarım işçisi olmak için de Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine başvurabilirler.

EĞİTİM ÇALIŞMALARINA ÖNEM VERİLİYOR

Eğitimde hizmeti alabilmek için de İl veya İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine Başvurmaları gerekirken,  Halk Eğitim, İŞKUR ve Belediyeler tarafından düzenlenen kurslara ücretsiz katılabilirler. Sosyal Yardım konusunda ise SYDF, Belediyeler, Türk Kızılayı ve STK’lara başvurabilirler.  Adli konularda ise uluslararası hükümler ile muhatap olmaktadırlar. Ücretsiz tercüman talep etme hakkı bulunan mülteciler gerektiğinde ise başta Sosyal Destek hattı olan 183 telefonu ile birlikte 155 ve 156 numaraları telefonları da arayabilmektedirler.

MÜLTECİLERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ DE VAR

Mülteci vatandaşların yükümlülükleri ise şu şekilde özetlendi. İl Göç İdaresi Müdürlüğüne Kayıt Yaptırdıktan sonra belirlenen süre içinde başvurarak imza atmaları istenmektedir. İl dışına çıkacaklar yine İl Göç İdaresi Müdürlüğünden izin belgesi almaları gerekmektedir. Doğan çocukları ve Adres değişikliklerini ise 1 ay içinde müdürlüğe bildirmeleri gerekmektedir. Çalışma ve Gayrimenkul edinme durumlarını ise 30 gün içinde kuruma bildirmeleri gerekmektedir. En önemlisi ise ülkemizde ikamet eden bütün yabancıların Türk Mevzuatına uymaları gerektiği, görevlilere istenildiğinde doğru bilgi sunmaları, gerektiği hatırlatılarak yükümlülüklere uyulmaması halinde bazı hak ve hizmetlerde sınırlanma ile karşılaşacakları hatırlatıldı.

A.Vahap Kaygusuz /SONSÖZ GAZETESİ

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.