-Sayın Başkan, öncelikle, bu yoğun çalışma temponuzda bize vakit ayırdığınız için teşekkür etmek isterim. Bugünkü sohbetimize bir kaç ay öncesinde bir hayli gündemi meşgul eden bir olayı aydınlığa kavuşturmakla başlamak istiyorum. Pandemi sürecinin henüz başladığı vakitlerde, “Kar yağışında büyükşehir sınıfta kaldı dediniz Allah da ondan size koronayı gönderdi” şeklinde bir cümleniz olmuştu. Bu sözleriniz bir hayli eleştiriyi de beraberinde getirmişti. Bu cümleyle kamuoyuna neyi anlatmak istediğinizi ilk ağızdan öğrenmek isteriz!
-İşin doğrusu, kar hadisesiyle ilgili bizim yapmış olduğumuz açıklamalarla eleştirilerin bağını nasıl kuracağımı bilemiyorum. Çünkü eleştirmek isteyen insan, herkeste eleştirecek bir şey bulabilir. Önemli olan yapıcı eleştirilere imza atmaktır. O dönemde insanlık aleminin bir yarasına parmak basmak istemiştim. Ben bu konuda sadece; Bir millet kendi durumunu düzeltmedikçe, Allah o milletin durumunu düzeltmez.” dedim. Televizyon programında yapmış olduğum bu konuşmam bir Ayeti Kerime'nin mealiydi. Dolayısıyla “Bizim kendi eksik ve yanlışlarımızı düzeltmemiz lazım. Yani gerçekleri kapatacak, gerçeklerin üzerini örtecek, gerçekleri çarpıtacak tutum ve davranışlardan kaçınmamız gerekir. Aksi takdirde bu Cenab-ı Allah'ın nezdinde hoş olmaz” dedik. Geçmiş dönemde bir saat dışarı çıkmamayı düşünemezken, günümüzde koronavirüs sebebiyle sokağa çıkma kısıtlamaları geldi. Dolayısıyla bunları düşünerek bazı şeylere şükretmeyi bilmemiz lazım. Orada kar yağmış, rahmet-bereket gelmiş, karlar evlerin önünü kapatmış; ama bazı nimetlerin külfetlerine katlanmadan nimetleri elde etmek mümkün değildir. Fedakarlık etmeden muhterem olamamak gibi… Halbuki sosyal medyada buna benzer milyonlarca paylaşım yapılıyor. İnsanlık azdığı için bu tür şeyler başımıza geliyor gibi paylaşımlar görüyoruz. İslam dünyasından da, diğer inanç sahibi insanlardan da bunlara benzer paylaşımlar yapılıyor. “Bir toplum kendi durumunu düzeltmedikçe Allah o toplumu düzeltmez” anlayışının temel felsefesi şudur: Bir toplumda azgınlık olduğu zaman, ne olacağını Peygamber Efendimiz hadislerinde tek tek sıralıyor. Bizim de bildiklerimizi; topluma şeffaf ve aleni bir şekilde doğru olanı anlatmamız gerekiyor. Biz de bunu vurgulamak istemiştik. Zaten bu konu, sadece Malatya'yı ilgilendirmiyor. O dönemde genel bir değerlendirme yapmıştım. Biz kar hadisesine sabredemezken bakın başımıza neler geldi? Konuyla ilgili olarak çarpıtma yapmak isteyenler, istediklerini yaptı. Nitekim, bu çarpıtmalar, toplum nezdinde karşılık bulamadan, sabun köpüğü gibi dağılıp gitti.
GÜNEŞ, BALÇIKLA SIVANMAZ...
Geçmiş dönemde biz bir televizyon programında kinaiyat kabilinden; “2 milyona yapılacak şeyi biz 20 bin lira gibi bir ücretle yaptık” demiştim. Bizim depolarımızda borularımız, makinelerimiz, araçlarımız vardı. Bunu dışarıya yaptırmak yerine kendimiz yaptık. O olayda da bir yaygara koparıldı. Bunun üzerine bir örnek verdim. Dedim ki: “Mesela evinize 20 tane misafir geldi. Bu yirmi misafire dışarıda ikramda bulunursanız iki bin lira vereceksiniz. Ama evde bulunan malzemelerle yaptığınız yemekle bu misafirleri çok daha az masrafla ağırlayabilirsiniz”. İşte benim gayet halis niyetle söylediğim ve yaptığım bir hizmeti daha çarpıtma yolunu seçenler oldu. Dolayısıyla bunlar niyetleri halisane olmayan, gerçekleri örtme gayreti içinde olan ( Biliyorsunuz ki gerçeği örtmek münafıklık alametidir) insanlardır. Bunları çarpıtmanın bir anlamı da yok. Güneş balçıkla sıvanmaz.
MALATYA'DA GÜZEL HİZMETLERE İMZA ATTIK
Bu nahoş çarpıtmaların yaşandığı dönemde, pandemi süreci başladı. Pandemi sürecindeki özverili çalışmalarınızla; ülkemizin örnek belediye ve belediye başkanları arasında gösterilir oldunuz. Zira hep sahada olduğunuz, az bir uyku ile yoğun çalıştığınız söyleniyor. Kamuoyunu bilgilendirmek adına, bu çalışmalardan bahseder misiniz?
Şu anda Türkiye'de Malatya Belediyesi ölçeğinde yatırım yapan tek bir belediye var mıdır? Ben bunu Belediyeler Birliği'nde de dile getiriyorum. Diğer taraftan ben geçtiğimiz gün Ankara'daydım. Çevre ve Şehircilik Bakanımız ile de görüştüm. Malatya'nın nasıl ilerlediğini, toparlandığını sordular. Malatya hiçbir ilde olmayacak kadar yoğun bir toparlanma içerisinde… Malatya'da güzel işler yapılıyor. 3-5 tane trol diye tabir ettiğimiz insanlar var. Onlar hakkında gerekli olan işlemleri başlattık. Bu kişiler belli mihraklar tarafından gerçekleri örtmek ve gerçeklerin ortaya çıkmasını engellemek amacıyla kullanılan kişilerdir. Geçmişte tamamlanmayan çalışmalar, bizim zamanımızda bitirildi. Yarın bu beş yıl bittiğinde; on yıllarca söylenen Kuzey Kuşak Yolu, Güney Kuşak Yolu, Çevre Yolları, Kuzey ve Güney Alternatif Yollarının hepsinin yapıldığını görürsünüz. Metruk halde olan Vagon Fabrikası'nda da çalışmalar başladı. Yimpaş'la ilgili çalışmalarımız başladı. Fuarcılıkla ilgili çalışmamalarımız başladı. Biz yolumuzda emin adımlarla ilerliyoruz. Toplumda ve kamuoyunda bizimle ilgili bir algı oluşmadı. Gerek deprem sürecinde, gerek kar sürecinde gerekse de pandemi sürecinde Malatya'da yapılan çalışmalar, Türkiye'ye örnek çalışmalar oldu. Depremle ilgili yapmış olduğumuz çalışmalar hakkında Belediyeler Birliği'nin düzenlemiş olduğu, bütün belediye başkanlarının katıldığı bir toplantıda bilgi sunumu gerçekleştirdim.
TÜRKİYE'YE ROL-MODEL OLACAK İŞLER YAPTIK
Diğer taraftan pandemi sürecine geldiğimizde de bizim almış olduğumuz kararlar Hıfzıssıhha Kurulu Kuralları ile paralellik gösterdi. Ankara'da alınan kararların yerelde uygulanması çok çabuk ve seri bir şekilde gerçekleştirildi. Çalışmalar için Cumhurbaşkanımız bizi üç defa aradı. Şahsımızda tüm Malatyalılara, tüm Malatya milletvekillerine, tüm sivil toplum kuruluşlarına teşekkür etti. Özellikle maske üretimi konusunda bize paydaş olan müteşebbislerimize takdirname ve teşekkür belgesi vermemiz konusunda bize talimatlar verdi. Malatya Valimiz ile birlikte ilgili müteşebbislerimize belgelerini takdim ettik. Bu krizlerin iyi yönetilmesi Malatya için önemli bir dönüm noktasıdır. Burada aç, açıkta kimse kalmadığı gibi sosyal belediyeciliğin de en güzel örneğini sergilemiş olduk. Türkiye'ye rol-model olacak şekilde güzel işler yapıldı. İnsanların her türlü ihtiyaçlarına karşılık verdik. Bu konuda bütün Malatyalı hemşerilerime de teşekkür ediyorum. Alınan kararları, yerel anlamda uygulanma noktasında azami hassasiyet gösterdiler. Malatya, ilk 7 şehir arasına girerek şehirlerarası kısıtlamaların kaldırıldığı serbestliklerin başlatıldığı il konumuna geldi. Bu da pandemi krizinin ne kadar güzel yönetildiğinin en somut örneğidir. Diğer taraftan, rutin işlerimizde bir duraklama olmadı. Altını çizerek söylüyorum; Malatya tarihinin en büyük yatırımları açık ara farkla bu dönemde yapılıyor.
MASKE ÜRETİMİYLE İLGİLİ DE OLUMSUZ ALGI OLUŞTURMAYA ÇALIŞTILAR
Sayın Başkan, Cumhurbaşkanımızın da olurunu alarak maske üretimi projesini başlattınız. Malatya'nın maske üretiminde lokomotif güç ve lojistik bir merkez olmasına öncülük ettiniz. Büyük takdir toplayan projenizde üretim ve dağıtım; an itibariyle hangi aşamada. Bu arada süreci da anlatır mısınız?
Cumhurbaşkanımız, 2 Nisan'da belediye başkanlarıyla yapmış olduğu toplantıda Malatya'daki maske üretimini sordu. Bizde o zaman gerek üniversite, gerek halk eğitim ve gerekse sanayide üretilen maske miktarının 100 bin civarında olduğu bilgisini arz ettik. Cumhurbaşkanımız da maske sayısının yetersiz olduğunu belirterek, “Günlük milyonlara varan maske üretmelisiniz. Malatya tekstilin merkezidir” dedi. Biz de bu konuşmadan sonra tekstil sektöründe müteşebbis olan 15 kardeşimizi toplayarak, Cumhurbaşkanımızın sözlerini aktardık. Bu noktada neler yapılması gerektiğiyle ilgili fikir alış verişinde bulunduk. Kardeşlerimizin hepsi de gönüllü olarak bu işe girdi. Toplamda 400 merkezde maske üretilmeye başlandı. Ama malum şahıslar bu konu hakkında da çarpıtma yoluna gitti. Maske sayısıyla ilgili “1, 2, 5 ve 10 milyon” sayıları veriliyor. “Hangi sayı doğru?” diyerek yapılan hizmeti karalamaya çalıştılar. Bu sayıların hepsi doğruydu. Bu işi çarpıtmanın anlamı yok! 100 binden başlandı. 200 bin- 300 bin- 1 milyon-2 milyon diye devam etti ve netice itibarıyla sonuçta günlük 10 milyon maske üretimine kadar çıkarıldı. Dünyada ve Türkiye'de ilk olarak Malatya'da evlere, sivil toplum kuruluşlarına, bütün ilçe belediyelerine, kaymakamlıklara, siyasi partilere, emniyete ve jandarmaya maske dağıtıldı. Dağıtım de halen devam ediyor.. Bu konuda eleştiriden ziyade, takdir ve teşekkür edilmesi gerekir. Gerçeği kapatmaya gerek yok. Bunları da speküle etmeye çalıştılar. Bunların kim olduğu da kısa zamanda ortaya çıkarıldı. Toplum nezdinde algı oluşturmaya çalıştılar. Ama toplum bunlara da itibar etmedi.
REKLAMA DEĞİL, HİZMETE ODAKLANDIK
Pandemi sürecinde, Malatya Büyükşehir Belediyesi, valilik ve diğer kamu kuruluşlarıyla ne gibi bir koordinasyon içine girdi. Süreçle ilgili olarak, biraz da bu açıdan bilgi almak isteriz.
Neticede buradaki pandemi krizinin yönetilmesi konusunda İl Sağlık Müdürlüğü'nün ve Hıfzıssıhha Kurulunun raporları var. Bu raporlarda düşme eğilimi mi var yoksa trendin artma eğilimi mi var bunlar gözlemlendi. Bizde düşme eğilimine gidildiği için devletimiz bu istatistikleri gördü. Malatya'ya giriş-çıkışların serbest bırakılması kararlaştırıldı. Kaldı ki halk, evlerinde karantina içindeyken de, bütün ihtiyaçlarının karşılanmasıyla ilgili tedbirler aldık. Sosyal yardımlar olsun, evlerde berber hizmeti olsun, evlerin dezenfekte edilmesi olsun, ev ihtiyaçlarının temininde olsun, her türlü hizmeti eksiksiz verme gayretindeydik. 7 gün 24 saat açık olan 185, 153 ve 444 51 44 numaralı telefonlara gelen bütün aramalara olumlu cevap verdik. Bütün talepler karşılanmıştır. Yapılan çalışmaların da reklamı yapılmadı. Esnafımıza, muhtarlarımıza ve berberlerimize de fişler dağıtarak, hizmetin kesintisiz sürmesini sağladık. Kimin ne talebi varsa yerine getirilmesine özen gösterdik.
YATIRIMLAR VE HİZMET, KATLANARAK DEVAM EDİYOR
Sayın Gürkan, halkın evlere kapandığı bir dönem olan pandemi sürecinde 2 yıllık icraata imza attığınızın duyumlarını alıyoruz. Nasıl oluyor da yaklaşık 2 aylık bir süreçte 2 yıllık hizmet yapılabiliyor?
Malatya'da yaşayanların rahatlıkla görebildiği hizmetlerimiz var. Malatya'nın son 12 ayındaki hizmetleri, (bazıları görmek istemese de) hemen her Malatyalı görüyor ve yaşıyor. Bir çırpıda aklıma gelenleri sıralayacak olursam;
-Malatya tarihinde en büyük dönümlü yer bizim zamanımızda alındı, onların ihalesi yapıldı. Çalışmalarımız devam ediyor.
-Diğer taraftan Malatya'da en son 1976 yılında çevre yolu açılmış. O çevre yolunun tamamlanması, yani İstasyondan Sivas Yolu ve Ankara Asfaltı, Beylerderesi'ne kadar olan kesim, kimsenin ruhu dahi duymadan hatta daha planı da bitmeden açılışı gerçekleştirildi. Bu çok önemli bir hadise.
-Atıl vaziyetteki Vagon Fabrikası'nda imalata başladık.
-Kayısıyla ilgili olarak, Lisanslı Depoyu kurduk. Bunlar Malatya'nın en büyük yatırımları arasındadır.
-Ayrıca Malatya'nın en büyük yatırımlarından biri de Kuzey Kuşak Yolu'dur. Yıllardan beri Kuzey Kuşak Yolu denilirdi de bir türlü adım atılamazdı. Kuzey Kuşak Yolu'nun bütün kamulaştırması bizim dönemimizde bitirildi. Allah'ın izniyle 2021 yılında da vatandaşımızın hizmetine açacağız.
-Diğer taraftan fuarcılıkla ilgili çalışmalarımız var.
-Millet Bahçesi'nin temeli atıldı.
-GES VE HES'le ilgili çalışmalarımızı yaptık.
-Doğu Kolektörü yapıldı. Doğu Kolektörüyle birlikte 36 yerdeki atık sular kaldırıldı. Malatya tarihinin en büyük alt yapı yatırımı bizim dönemimizde yapıldı.
-Malatya'ya ilk defa saniyede 400 litreye yakın su dışarıdan getirilecek. Onun da ihalesi yapılıyor.
-Lisanslı depoculuk 140 milyona tekabül ediliyor. Onun da temeli atıldı. (Bizde –cek, -cak tarzında konuşma yoktur. Yapıldı, yapılıyor, devam ediyor ve bitiyor.)
-YİMPAŞ yıllardan beri kangren olmuştu atıl vaziyetteydi. Bununla ilgili de çalışmalarımız devam ediyor.
-Malatya'nın en büyük parkı olan İnderesi Parkı'nın 150 dönümlük alanını yaptık bitti. Oraya 1350 dönümlük park yapılıyor.
-Türkiye'de sadece Malatya'da Ramazan Ayında vatandaşların evlerine sıcak yemek dağıttık. Yaklaşık 3 bin aileye ulaştık. Her alanda hizmet etmeye devam ediyoruz.
Geçmişte yapılan hizmetlerle bu dönemde yaptığımız hizmetleri karşılaştırırsanız ortaya çıkan sonuçları görebilirsiniz.
650 MİLYON LİRALIK BORÇ ÖDEDİK
Büyükşehir Belediyesi'nin makine parkıyla ilgili çalışmalarınız ne durumda?
Geçtiğimiz hafta içerisinde 106 tane iş makinesi aldık. 47 tanesinin teslim törenini yaptık. 59'u da yıl içerisinde teslim edilecek. Malatya'ya en büyük iş makinelerinin alımını gerçekleştirdik. Malatya tarihinde hiç 106 tane iş makinesi bir anda alındı mı? Alınmadı. İş makinelerimiz bize özel idareden gelmişti. Masrafı olan, sürekli parça kıran, çalışma verimliliği düşmüş makinelerimiz vardı. Bunların hepsinin yenilenmesi noktasında çalışma yaptık. Pandemi süreci olmasaydı belki daha önceden teslim almış olacaktık. Araçlarımızın 26 olan yaş ortalamasını, 10'un altına indirmeye çalıştık. Diğer taraftan otobüslerimiz de eskidi. 23 tane de yeni otobüs ısmarladık. Otobüslerin de Temmuz Ayı gibi geleceğini düşünüyorum. Pandemi sürecinden dolayı fabrikalar kapalıydı. O yüzden teslim gecikti. Malatya tarihinde 1 santim yer satılmadan, borçlanmadan, çalışmalarımızı yapıyoruz. Buradan şirketlerle beraber 650 milyon lira borç ödediğimizi de belirtmek istiyorum. Ben 650 milyon diyorum ama banka dekontunda 750 milyon da çıkabilir. Bunu da ifade etmek istiyorum. Malatya Belediyesi en büyük atılımını gerçekleştiriyor. Burada tevazu göstermeye gerek yok. Söylediklerimde abartı da yok.
ALLAH'IN İZNİYLE BÜTÜN ENGELLERİ AŞACAĞIZ
Alt ve üst yapıyla ilgili yeni çalışmaları da öğrenmek isteriz.
İlçelerin asfaltlanması ve alt yapısı da bitti. TOKİ yolları asfaltlandı. 25 milyon kamulaştırma bedeli verdik. Ayrıca Kuzey Çevre yolu ile ilgili geçtiğimiz gün bakanlıklarımızla görüştük. 2022 yılı sonunda Kuzey Çevre yolunun bitirilmesi noktasında gayret gösteriyoruz. Bunlara kim engel olursa olsun o engelleri de aşarız. Allah'ın izniyle bütün engelleri aşacağız. Bu memlekete hizmet etmek için elimizden geleni yapacağız. Bu sene MASKİ 320 milyon yatırım yapacak. Türkiye tarihinde bütçemizin üzerinde yatırım yapıyoruz. Ayrıca bütçesinin üzerinde yatırım yapan hiçbir kuruluş da yoktur. Bunlar inşallah yapıldıktan sonra ortaya çıkacak.
BU SÖYLENTİLERİN HİÇBİR KIYMETİ KALMAYACAK
Sayın Başkan, sizin de malumunuz olduğu üzere “Başkan Gürkan'ın bir yılı başlıklı” yazı dizimiz olmuştu. Bu yazı dizisi sebebiyle, bir hayli yorum aldık. Bunların büyük bir çoğunluğunu da kamuoyuyla paylaştık. Kuşkusuz söz konusu yazıyı ve yorumları da takip ettiğinizi varsayarak, değerlendirmenizi isteyeceğim.
Sizin de belirttiğiniz gibi hem yazı dizisini hem de yorumları dikkatlice takip ettim. Bazı haksız yorumlar vardı. Bunlar arasında hesapları bozulan ya da umduklarını bulamayan kişi ve çevrelerin siyasi içerikli sübjektif eleştirilerinin yanında, üslubumun sert olduğuyla ilgili mesnetsiz yorumlar da gördüm. Biz hep vatandaşın değerlendirmesine saygı duyduk. Vatandaşın böyle bir değerlendirmesi yoktur. Geçtiğimiz hafta Akçadağ'ın köylerine gittik. Her gittiğimiz yerde siyasette 20. senemiz olmasına rağmen ve hiçbir siyasetçiye nasip olmayan sıcaklık ve samimiyetle karşılandık. Orada “Başkanımızı üzmeyelim, isteklerimizi söylemeyelim. Çünkü başkanımız misafirdir” diyorlardı. Bu toplum böyle nezaketli bir toplumdur. Dört dönemdir belediye başkanıyım ve her dönem oyumuzu artırdık. Türkiye ve Malatya tarihinde bizim kadar yüksek bir oy oranıyla seçilen ikinci bir belediye başkanı var mıdır? Muhalefetin kazandığı yerlerde dahi muhalefetin belediye başkanından daha fazla oy alan ikinci bir belediye başkanı var mıdır? Şer odaklarına rağmen en yüksek oy oranını biz aldık. Özal döneminden beri başlatılmış hizmetler duruyordu. Bu dönemde hepsi yapıldı. Şer odakları, hizmetleri görünce tedirgin oldular. 6 ay daha bu tedirginlik daha da artacak. Daha sonra da bu söylentilerin hiçbir kıymeti kalmayacak. Bu milletin bize gösterdiği teveccühe her zaman hassasiyet gösteriyorum. Bu millet bizi kendi evladı olarak görüyor. Size bir şey anlatmak istiyorum. 81 yaşında bir kadın. Burası çok önemli. Malatya'yı ve belediyeyi görmemiş. Söylediği ifade; “Oğlum Allah sana yardım etsin. Her yerden sana çarpmaya çalışıyorlar, ama sen engelliyorsun.” Durumu çok güzel tarif etti.
BAŞKASINA ÇAMUR ATARAK SİYASET YAPMANIN BEDELİNİ ÖDEYECEKLER
Maalesef münferit anlamda 3-5 algı oluşturmaya çalışan insan var. Ama bizim belediyemizde de böyle bir algı oluşturmaya çalışan insanların olduğunu da biliyoruz. Dikkat ettiyseniz bu kişiler işe başladığımız andan itibaren bir anda sustular. Devletin demir yumruğu da vardır. Devlet arabasıyla tavşan yakalar. Herkes aklını başına alacak! Başkasına çamur atarak siyaset yapmanın bedelini de ödeyecekler. Belediyeye gelmeden 10 bin lira maaş alacaksın. Daha sonra da benim maaşım kesildi diyeceksin. Var mı böyle bir şey. Borçlanma rakamlarını belgelerin hepsini siz de gördünüz. Bu söylediklerim o belgelerin hepsinden eksiktir değil mi? Biz işimize bakıyoruz. Belediyemizde söylenenlerle ilgili olan şahısları da tespit ettik ve işlem başlattık. Gerekirse emniyet ve adliye boyutunda bu işlemler devam edecek. Milleti karalayarak kendi eksik, olumsuzluk ve yaptıklarını kapatmaya çalışmaya kalkanlara müsaade etmeyiz. Malatya'nın önüne çıkacak her türlü engeli aşacağız. Biz sürüngen veya yosun gibi merdivenin arkasına yapışmayacağız. Her engel bizi bir üst basamağa çıkaracak. Onun için herkes bunun hesabını yapsın. Yapılan anketlerde yine Malatya çıktı. Anket sonuçları herkesin elinde var. Herkes bir an evvel doğruluğun yanında yer almaya gayret göstersin. Türkiye'de en çok beğenilen belediye, Malatya Büyükşehir Belediyesi'dir. Yapılan çalışmalarımızın kamuoyu nezdindeki olumlu düşüncelerinden dolayı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dan da tebrik telefonları aldığımı da ifade etmek isterim.
VAGON FABRİKASI KIZILAY'IN...
Sayın Gürkan, yeniden yatırım ve hizmetlere dönecek olursak, biraz önce Vagon Fabrikası'ndan bahsettiniz. Bu konuyla ilgili detay verebilir misiniz?
Bütün Malatyalıların malumu olduğu üzere, yıllardır atıl vaziyette bulunan Vagon Fabrikası'nın metruk binasını ziyaret ettim. Orası Kızılay'ın kullanımına verildi. Kızılay orayı 2 amaçla değerlendirecek. Birinde prefabrik yapılar üretilecek. Tekstil şirketinde de çadır ve Kızılay'ın ihtiyaç duyduğu giysiler üretilecek. Biz de oranın alt yapı çalışmalarını yürütüyoruz. Oraya ayrı bir su şebekesi döşüyoruz.
MEVCUT OLAN BİRİM REHABİLİTE EDİLECEKTİR
Sayın Başkan, sohbetimizin başından beri anlattıklarınızın doğru dürüst bir tanıtımı yapılmamış gibi geliyor bana. Bildiğim kadarıyla da Büyükşehir Belediyesi'nin ve sizin bir basın biriminiz var. Tanıtımla ilgili bir sorun görüyor musunuz? Böyle bir sorun varsa, çözümü noktasında ne gibi adımlar atacaksınız?
Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır. Çalışmaları biraz evvel size anlattık. Herkes kendi maaşını ödeme zorluğu çekerken ( bırakın yeni yatırımları ) Malatya tarihinin en köklü ve büyük yatırımlarını yapıyorsunuz. Bu bize Allah'ın bir lütfudur. Bereket kavramını anlamakla ilgilidir. Helal ile haramı karıştırmamak ile ilgili bir hadisedir. Siz de yıllardır Malatya'da gazetecilik yapıyorsunuz. Bu söylediklerimizde bir tane fazlalık var mıdır? Geldiğimden beri daha bir kere satış ve borçlanma kararı almadım. Malatya bütçesinden fazla borç ödedik. Bunların banka dekontları vardır. İsteyen olursa hemen alınır ve banka dekontu verilir. Yüzde 47 ile alınan faizlerin hepsi yüzde 13'e düşürülmüştür. Bu Cumhuriyet tarihinin rekoru değil de nedir? Biz nezaket gösteriyoruz. Biz bunları anlatmayınca bazı art niyetli kişiler, “Acaba kendimizi haklı çıkarabilir miyiz?” diye düşünüyor. Ama daha çok batarlar. Hiç kimsenin doğruyu takdir etmekten başka çaresi yoktur. 6 ilçeye gittik her yerde kurban kesildi. Merkezde sokakları gezdiğimizde, herkesin teveccühünü alıyoruz. Basın birimine yeni arkadaşlar gelirse ekleme yaparız. Mevcut olan birim de rehabilite edilecektir. Bu şehir hepimizin şehri. Dürüst insanları desteklemek lazım. Memleketimize hasretlik yaşatmamalıyız. Memleket için çalışan dürüst adamlara çamur atılmaz, kimse bu adamları engellemeye çalışmasınlar. Yapılan hizmetleri engellemeye çalışmasınlar. Bunlardan bilerek bahsediyorum. Bakıyorum gittiğim bir yerde hizmet engeli ile karşılaşıyoruz. Size destek olması gereken insanların hizmetlerinizi engellediklerini görüyorsunuz. Bunlara dikkat etmemiz gerekiyor.
MUHASEBE EDİP, SONUCA VARMAK GEREKİYOR
Sayın Gürkan, biraz önce zikrettiğimiz yazı dizimize gelen yorumlara dönecek olursak, yorumlarda ekibinizin yetersizliğiyle ilgili görüşler vardı. Siz, bir yetersizlik görüyor musunuz?
Eleman yeterliliği veya yetersizliğinden ziyade sonuca bakalım. Sonuç olarak Malatya'nın en iyi hizmetleri yapılıyor. Malatya'nın hasret duyduğu hizmetler yapılıyor. O zaman demek ki; denilenlerin hiçbiri de doğru değildir. Hepsi algı operasyonudur. Geçmişte yapılan hizmetlerle şimdi yapılan hizmetleri kıyaslarsanız bunun farkına varacaksınız. Az önce de yaptığımız hizmetleri anlattım. Buna göre muhasebe edip sonuca varmak gerekiyor. Madem yetersizlik vardı bu başarı nasıl oldu? Bunu hangi mantıkla izah edeceğiz.
DEMEK Kİ EKİP İYİYMİŞ...
Bilindiği gibi Malatya'nın en önemli sorunu olarak, işsizlik ondan sonra da kent içi trafik görünüyor. Trafikle ilgili ne gibi düzenlemeler yapıyorsunuz?
800 bin nüfuslu bir şehirde trafik sorunu olmaz. Ama siz o şehri 50 binlik nüfustaki yollarla yönetmeye kalkarsanız, sıkıntı başlar. Malatya'nın Doğu-Batı aksı olan, uluslararası ve şehirlerarası yolu olan Batıdan gelip Doğuya giden bir yolu var. İkinci yolumuz 1976 yılında başlayan çevre yolu dediğimiz ve istasyonda sonlanan diğer taraftan da Çöşnük'te birleşen bir yol. Bu yollar yapıldığı zaman Malatya'daki trafik araçlarının sayısı ne kadardı? Bin 500 civarındaydı. Şuanda ise 200 bine yakın. O dönemde olan yollarla bugün 200 bin araçlı yolları kontrol edemezsiniz. Üniversitemizle ortak yapmış olduğumuz çalışmada birinci sırada ulaşım, trafik, kanalizasyon ve su çıktı. MASKİ çalışmaları bitti. Trafik de aynı şekilde sorunlar aşağıya doğru indi. Nasıl indi? Sadece alternatif yolu kimsenin ruhu duymadan açtık. Şuanda o yol Malatya trafiğinin net olarak yüzde 35'ini rahatlattı. Yüzde 15'lik bir yolu da Güneyde açıyoruz. Trafik yüzde 50 oranında rahatlayacak. Kuzey ve Güney Kuşak Yolları bittiği zaman Malatya'nın trafik problemi kalmayacak. Şuanda da trafik yoğunluğu azalmış durumda. Dün ben Ankara'dan gelirken alternatif yola sapıp geleyim istedim. Anayurt Bulvarındaki trafik ana caddedeki trafikten çok daha fazlaydı. İnsanlar 8 dakikada şehri geçebiliyor. 45-60 dakikada gidilebilen bir yer 7-8 dakikaya indirildi. Bu anlamda trafik de rahatladı. Demek ki ekip de iyiymiş, çalışma usul esasları ve toplumdaki sevgi saygı da iyiymiş. Algı oluşturmaya çalışanları da görüyoruz.
AKLIN YOLU BİRDİR
Millet Bahçesi'yle ilgili çalışmalar ne durumda?
Proje, inşallah 12 Aralık'ta bitecek. Çevre ve Şehircilik Bakanımız bu projeyi gördüğünde bizi ayrıca takdir etti. “Özellikle şehir merkezinde böyle bir yeşil alanın oluşturulması noktasında başkanımızı tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı. Bizim “Yeşil Kuşak” diye tabir ettiğimiz proje, Türkiye projesi oldu. “Mahallelilik” dediğimiz proje Türkiye Projesi oldu. Dolayısıyla aklın yolu birdir. Bizim seçimlerden önceki konuşmalarımızı dinlediğiniz zaman, en büyük projemiz sosyal entegrasyon projemizdir diyorduk. Önemli olan sosyal barış. Sosyal barışı bozmak isteyen nifakçılar var. Onlar bu şehri geriye götürmeye çalışan kişiler. Bu kişilere hiç fırsat vermeyeceğim. Tek başıma da kalsam bunlara fırsat vermeyeceğim. Çünkü bunlar memleket düşmanlarıdır. Yapılan yorumlara dikkat ederseniz aynı konuyu değişik şekillerde anlatıyorlar. Yazma tekniği hep aynı. Hiçbir yorum gerçekle bağdaşmıyor. Bunlarda kapasite de yok. Mütemadiyen aynı şeyleri farklı cümlelerle tekrar ediyorlar. Toplumu yönlendirmeye kalkışıyorlar. Gazetecileri, köşe yazarlarını ve kanaat önderlerini yönlendirmeye çalışıyorlar. Ama dediğim gibi güneş balçıkla sıvanmaz. Mızrak da çuvala sığmaz.
MAKAM ARACI VE HUZUR HAKKI YOK!..
Özellikle sosyal medyada, makam aracı saltanatı ve huzur hakkı gibi konularda kalem oynatanlar var. Bu eleştirilerle ilgili görüşlerinizi de merak ediyoruz.
Sizin de bildiğiniz gibi, makam aracı saltanatına son vereceğimizi ve huzur hakkı adı altında ödenen paraları keseceğimizi deklare etmiştik. Kendim de dahil huzur hakkı almayacağımızı, makam aracı saltanatına son verdiğimi açıklamıştım. Bu iki konuyla ilgili eleştirilerde bulunanların neye ve kimlere hizmet ettikleri bizce malum. Bu yine bir çarpıtma usulüdür. Hiçbir yerde huzur hakkı alınmıyor. Genel müdür maaşları da düşürülmüştür. Makam aracı diye bir şey yoktur. Sadece valinin makam aracı vardır. Yani başkanın da makam aracı yoktur. Hizmet aracı vardır. Genel Sekreter ve yardımcılarımıza da diğer daire başkanlarına tahsis ettiğimiz hizmet araçları vardır. Onlar destek hizmetlerinin havuzundadır. Kişileri gideceği yere ilgili şoför alır ve götürür. Huzur hakkı ve makam aracı yoktur altını çizerek söylüyorum.
BİZİM KİMSEYLE BİR SORUNUMUZ YOKTUR
Ak Parti İl Teşkilatı ve bazı milletvekilleriyle aranızda bazı sorunlar olduğu yazılıp çiziliyor. Bu iddialarla ilgili neler söylemek istersiniz?
Bizim kimseyle sorunumuz yok. Memleketini seven herkesle gayet güzel bir uyum ve diyalog içerisindeyiz. Bizim valimizle, milletvekillerimizle, il başkanlarımızla, sivil toplum örgütlerimizle, seçilmiş kişilerimizle, kanaat önderleri veya basın mensuplarıyla sorunumuz yoktur. Menfaat ilişkisi olmayan herkesle biz iyiyiz. Gayet iyi bir diyalog içerisindeyiz. Bizim işimizden başka derdimiz yoktur. İşimize çomak sokmak isteyen olursa da onlar kenara itilir.
ŞAHSİ KAPRİSLERLE KAMU YÖNETİLMEZ
Sayın Başkan, 2 tane daire başkanına soruşturma açıp, açığa aldırdınız. Basında ve sosyal medyada birtakım gerekçeler de okudum. Olayı biraz daha detaylandırabilir misiniz?
Soruşturmanın gizliliği esastır. Soruşturma ile ilgili inceleme başlattık. İnceleme yapılır ve gerekirse ilgili müfettiş bizden soruşturma onayı alır. Soruşturmada adli suç varsa adli mahkeme, idari varsa idari mahkemeye gönderilir. İhbarların değerlendirilmesi yapılır. Ayrıca görev sürelerinin içerisinde yaşanan olumsuzlukları ilgili müfettişler yapar. Gereği yapılır. Neticede burası hukuk devletidir. Şahsi kaprislerle kamu yönetilmez. Devletin inceleme ve teftiş elemanları vardır. Kim ne yapmışsa hukuk kuralları çerçevesinde er-geç karşılığını görecektir.
EMİN ADIMLARLA İLERLEYECEĞİZ
Pandemi sürecinden olumsuz etkilenenler arasında spor kulüpleri de var. Şehrimizin en önemli organizasyonlarından biri de futbol. Bundan sonraki dönemde Yeni Malatyaspor'a ne gibi destekleriniz olacak. Ayrıca geçtiğimiz günlerde MHP Milletvekili Mehmet Fendoğlu'nun 20 Milyon TL Kredi bulmak için Esenlik'in bankaya ipotek gösterileceği iddiası basında yer buldu. Bu konularla ilgili ne söylemek istersiniz?
Biz Malatyaspor'a her konuda destek veriyoruz. Sahayı almışız ve takımımıza tahsis etmişiz. Her türlü desteği veriyoruz. Stada daha rahat ulaşılabilmesi için, Yol Asfalt Daire Başkanlığı çalışmalar yapıyor. Diğer taraftan ekonomik ve sponsorluk anlamında belediyemiz ve diğer belediyeler destek veriyor. Bundan sonra da destek vermeye gayret edeceğiz. Malatyaspor şuanda zor günler yaşıyor. İnşallah önümüzdeki iki maçı da alarak ligde kalma noktasında emin adımlarla yürüyeceğiz. Milletvekili Fendoğlu'nun da haklı gerekçeleri mutlaka vardır. Malatya'da yönetim anlamında rastladıkları eksiklikler olmuştur. Bunu Malatyaspor başkanı da itiraf ediyor. Bundan sonra ortak aklının, istişare mantığının egemen olduğu bir yönetim anlayışının ve Malatya ile bütünleşen bir yönetim anlayışının egemen olması noktasında yönetimdeki arkadaşlarla da gerekli çalışmaları yapıyoruz.
YANLIŞLIK VARSA DÜZELTİLİR
Başkanım geçtiğimiz hafta Malatyalı vatandaşlar sosyal medyadan su faturalarını paylaşarak fiyatın fazla olduğunu iddia ettiler. Sözün özü; Suya zam mı geldi?
Suya zam gelmedi. Türkiye'nin en ucuz suyu Malatya'dadır. Evlere gidip okumak yerine ortalama faturalar üzerinden tahmini faturalar gönderildi. Bu durum da speküle edilmiştir. Yoksa su faturaları okunmadı. Bu süreçte kapanan yerler oldu. Vatandaşlar belki iş yerlerine kullanmadıkları suyun faturası geldi diye düşünmüş olabilir. Onlarla ilgili de bir yanlışlık varsa düzeltilir.
KISITLAMALARIN KALDIRILDIĞI 7 İL ARASINDAYIZ
Bütün dünyayı kasıp kavuran bu koronavirüs belası sebebiyle insanımız büyük bir korku içinde. Milletimiz yetkililerden umut olabilecek açıklamalar bekliyor. Önlemleri yeterli görüyor musunuz? Şehrin seçilmiş başkanı olarak ne söylemek istersiniz?
Biz pandemi sürecinde her türlü tedbiri aldık. Maskesinden dezenfektasyonuna taksilerin, otobüslerin, servis araçlarının, camilerin, toplu merkezlerin, resmi ve kamu kuruluşlarının kısacası her yerin dezenfektasyonu yapıldı. Malatya'da tedbirler alındı, vatandaşlar buna uyarak kısıtlamaların kaldırıldığı ilk 7 il arasına girmeyi başardık. Bundan sonraki süreçte Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi; mesafe, maske ve hijyenik koşullara dikkat edilmesi noktasına dikkat edeceğiz. Özellikle vatandaşların maskelerini kullanarak sosyal mesafe kurallarına uymaları gerekiyor. Herkesin hijyen kurallarına uymasını istiyoruz. Ayrıca gönüllü izolasyon dediğimiz konuya vatandaşlarımızın özellikle dikkat etmelerini istiyoruz. Vatandaşlarımız rehavete kapılmamalı. Yeniden salgının üst seviyelere ulaşmasını engellemek için gerekli kurallara uyulması lazımdır. Bu uyarılarımızı da tekrarlıyoruz. Değerli vatandaşlarımızdan ve hemşerilerimizden azami titizliği göstermelerini istiyorum.
Malatya TİME-Murat Çetin