İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu 09.07.2020 Perşembe günü Vali Aydın BARUŞ başkanlığında Valilik Toplantı Salonunda toplanmış ve aşağıdaki konuyu görüşerek karara bağlamıştır.
İçerisinde bulunduğumuz kontrollü sosyal hayat döneminde, salgınla mücadelenin genel prensipleri olan temizlik, maske ve fiziki mesafe kurallarının yanı sıra her bir faaliyet alanı/iş kolu için alınması gereken önlemler ayrı ayrı belirlenerek bu kural ve tedbirler çerçevesinde faaliyetlerini sürdürmesi sağlanmaktadır.
İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun 24.06.2020 tarih ve 2020/95 no’lu kararı ile düğün salonlarının 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren belirlenen kurallara uygun şekilde hizmet vermeye başlayabilecekleri kararı alınmış ve düğün (gelin alma, kına vs. dâhil), nişan, sünnet düğünü vb. etkinliklerde uyulması gereken esaslar ilgili kurumlara bildirilmiş ve bahse konu etkinliklerin mümkün olan en kısa sürede tamamlanması gerektiği belirtilmiştir.
Buna rağmen bazı yörelerde sokak veya köy düğünlerinin kına, gelin alma, konvoy oluşturma gibi faaliyetlerle üç güne kadar uzatıldığı, bu düğünlerde başta fiziki mesafe kuralı olmak üzere alınması gereken tedbirlere yeterince riayet edilmediği ve toplum sağlığının riske atıldığı, bu nedenlere bağlı olarak bazı mahalle ve köylerin karantinaya alınmak zorunda kalındığı görülmektedir.
Bu kapsamda;
- Köylerde ve/veya sokaklarda yapılan düğün (gelin alma, kına vs. dâhil), nişan, sünnet düğünü vb. etkinliklerin aynı gün içerisinde yapılarak sonlandırılmasına,
Etkinliklerin başlangıç saatinin en erken 10.00 ve bitiş saatinin en geç 24.00 olarak belirlenmesine,
- Köylerde, sokaklarda ve düğün salonlarında yapılan düğün (gelin alma, kına vs. dâhil), nişan, sünnet düğünü vb. etkinliklerin başlangıç ve bitiş saatleri ile maske, mesafe ve hijyen başta olmak üzere Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirtilen“Nikah ve Düğünlerde Alınması Gereken Önlemler”e uyulup uyulmadığının kolluk görevlilerince denetlenmesine,
Yukarıda belirtilen kararlara uymayanlar hakkında 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi uyarınca idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması,konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına,Toplantıya katılanların oy birliği ile karar verilmiştir.