13 Temmuz 2020 07:21
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya il Başkanı Enver Kiraz, Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi Müdürlüğü'nün (MASKİ) mesken yapılarda suya yüzde 20 oranında zam yapılacağını açıklamasıyla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Pandemi sürecinde vatandaşın zor bir süreçten geçtiğine dikkat çeken Kiraz, şu dönemde suya yüzde 20 zam yapmanın, vicdanı olmadığını belirterek, alınan zam kararının geri çekilmesi talebinde bulundu.
“Vatandaş Zaten Atık Su Bedelinden Şikayetçi”
Pandemi dolayısıyla zor bir süreçten geçtiğimizi anımsatan Kiraz, bu süreçte genel ve yerel yönetimlerin sorumluluk alması gerektiğini söyledi. Yerel yönetimlerin, vatandaşın yükünü azaltması gerektiğini vurgulayan Kiraz, "Şu dönemde bütün vatandaşlarımız ciddi bir sıkıntı yaşıyorlar. Malatya'da bir deprem yaşadık. Depremle birlikte Malatya ekonomisi, ciddi bir şekilde alt üst oldu. Geldiğimiz pandemi sürecinde Covid (19) da 4 aydır, bütün dünyada olduğu gibi Malatya'da da mücadele ediyoruz. Bütün vatandaşlarımızın hak kayıpları, mağduriyetleri var. Bu hak kayıpları ve mağdur durumları mutlaka yerel yöneticiler tarafından desteklenmesi ve katkı sunulması gerekiyor. Görüyoruz ki, Malatya Büyükşehir Belediyesi aslında bu katkıları sunacağına, mağduriyetleri gidereceğine bir çok belediyenin yaptığı gibi suyu belli bir süre ücretsiz yapacağına, ya da indirimle yapacağına, meskenlerde, bu aydan geçerli olmak üzere afaki yüzde 20 zam yapacağını açıklıyor. Zaten Malatya'da vatandaş su faturasından şikayetçi. Atık su bedeli adı altında ciddi bir para alınıyor. Malatya'nın suyu, herkes biliyor, gerçekten cazibeyle gelen, gider, masraf yapılmayan, direk vatandaşa ulaşan, direk tüketime ulaşan bir su. Belediye zaten ciddi bir para kazanıyor. Para kazanırken, birde yeni dönemde bu zor süreçten geçtiğimiz dönemde yüzde 20 gibi bir zam yapmak vicdansızlıktır" dedi.
“Ellerini Vicdanlarına Koysunlar”
'Herkes, bu zor günlerde mutlaka elini önce vicdanına koymalıdır' diyen Kiraz, "Elbette ki belediyelerin, hizmet için gelirlere ihtiyaç var, bunu kabul ediyoruz. Ama bu zor süreçlere atlatabilmemiz için hepimizin bir bütçesi belediyeye geliyor. Hepimize düşen bir bütçe var. Bunun yanında temizlik, çevre, reklam vergisi ödüyoruz. Tüm bunlar belediyelerin gelirleri. Ayriyeten, belediyenin ciddi şirketleri var. Bu şirketlerde Malatya'ya katkı ve istihdam sağlamakla mükellef. Sonuçta, bir kişinin şahsi şirkete değil. Bu şirketlerin karını da Malatya'ya kullanmak zorunda. Tüm bunları topladığımızda zaten belediyelerin ciddi bir geliri var. Şu dönemde suya yüzde 20 zam yapmak, vicdanı değil. Dolayısıyla zam kararının düşünülüp geri çekilmesi gerekiyor. Ayrıca sıkıntı çeken esnaftan bu süreçte, temizlik, çevre, reklam vergisi alınmaması gerekiyor. Çünkü esnafın bunu ödeyecek gücü yok. Birçok esnaf açıldı ama iş yok. Yerel yönetimlerin bunu düşünmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
“Rakamlar Arasında Uçurum Var”
Kiraz, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarıyla ilgili de, "Suya yapılacak yüzde 20 zammı değerlendirdiğimizde, açıklanan enflasyon rakamının ne kadar geçersiz olduğu, gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkmış oldu. Çünkü açıklanan enflasyon rakamlarına baktığımız zaman, halkın manavda, bakkalda, her yerde karşılaştığı rakamlarla; açıklanan enflasyon rakamları arasında uçurum var. Dolayısıyla vatandaşı, açıklanan enflasyon rakamlarına güveni kalmamış. Kimse inanmıyor. Niye inanmıyor. Alış verişe gittiğinde cebinden çok daha fazla para çıkıyor. Hesaplayacaksanız, enflasyonu vatandaşın cebinden çıkanla parayla hesaplayın. Çarpık bir durum olmasının sebebi şu; hepimizin tükettiği, çay, şeker, pirinç gibi ürünlere yüzde 40 zam geliyor. Ama hiç kimsenin tüketmediği, yaz günü hiç kimse hırka, mont almıyor. Dolayısıyla fiyatı artan ile fiyatı azalanı aynı kefeye koyup, ikiye böldüğümüzde rakam düşük çıkıyor. Ama gerçek enflasyona gıda ile vatandaşın günlük ihtiyacı ile ölçülür" ifadesini kullandı.