24 Ocak'ta Sivrice merkezli depremden etkilenen illerin başında Elazığ ve Malatya'nın geldiğini kaydeden Bakan Kurum, "Pütürge, Doğanyol, Kale ve Battalgazi ilçelerimizin köylerinde yine Malatya merkezde kısmi olarak depremden etkilenen alanlar vardı. Hemen Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla bütün bakanlıklarımız, milletvekillerimiz, valilerimiz, belediye başkanlarımız harekete geçtik ve Battalgazi'mizin torunlarına, merhum Turgut Özal'ın memleketi Malatya'mız sadece kendinden ibaret değil hem bölgesi için hem de Türkiye'miz için çok önemli bir il olmuştur. Her zaman buradan yetişen devlet adamları ülkemize çok ciddi katkılar sağlamıştır, hizmetler etmiştir. Bizimde Malatya'mıza bir vefa borcumu var. Bu vefa borcumuzu ödemek adına Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla hemen depremden sonra bir taraftan hasar tespitlerini yaptık bir taraftan da kalıcı konutlarla ilgili çalışmalarımızı başlatmış olduk" dedi.
Bakan Kurum, 322 adet binanın yıkımının gerçekleştirildiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Toplamda yaklaşık 6 bin bağımsız bölümü Malatya'da, 18 bin 500’ü de Elazığ'da olmak üzere 25 bin konutluk kentsel dönüşüm, deprem dönüşümü projesi başlattık. Bu çerçevede konutlarımız kısmi olarak yılsonuna kadar tamamlanmaya başlayacak. Vatandaşlarımıza söz verdiğimiz şekliyle bir yıl içerisinde hızlı bir şekilde konutlarımızın inşasını gerçekleştiriyoruz. Konutlarımızın bir kısmı bu yılsonuna kadar tamamlanacak, kalan kısmı da önümüzdeki yılın kalan mayıs, haziran aylarına kadar tamamlanmak suretiyle 6 bin konutumuzu vatandaşlarımıza teslim etmiş olacağız."
Pütürge'de yerel mimariye uygun şekilde yapılan konutların bitme aşamasına geldiğini kaydeden Bakan Kurum, "İnşallah ekim ayı içerisinde Pütürge merkezdeki konutlarımızın teslimlerini yapıyor olacağız. Onun dışında köylerimizde hem kırsal kalkınma kapsamında hem de afetten zarar gören vatandaşlarımıza ev yapımı çerçevesinde tek katlı evlerimizin yapımı devam ediyor. Bu çerçevede yaklaşık bin 400 bağımsız bölümden oluşan Malatya merkezde ve köylerinde projelerimiz var. Yine 687 tanede ahırımız var. Vatandaşlarımızın talepleri halinde yine projelerimizi köy konutlarımızın da yapım sürecini başlatmış bulunuyoruz. Tabii bunun dışında yine belediyelerimizin ihtiyacı kapsamında İller Bankası Genel Müdürlüğümüz ile birlikte belediyelerimizin yürüttüğü ve toplamda 521 milyon değerinde 42 tane altyapı projesi yürütüyoruz" diye konuştu.
Yine belediyelere depremde hasar gören altyapılarının iyileştirilmesi kapsamında 26 milyon lira iyileştirme yapmak üzere hibede bulunduklarını kaydeden Bakan Kurum, "Bu çerçevede de tüm altyapı hasarlarımızı hızlı bir şekilde giderip, vatandaşımızın bu noktadaki eksikliklerini gidermiş olduk. Yine Malatya Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte İller Bankası Genel Müdürlüğümüz 341 milyon lira değerinde bir altyapı projesi gerçekleştiriyor. Bu projelerin finansmanını da temin ettik. Büyükşehir belediyemizde yılsonuna kadar ihaleleri yapmak suretiyle hem Malatya merkezinde hem de ilçelerinde altyapıya ilişkin tüm sorun ve problemleri de ortadan kaldırmış olacağız" şeklinde konuştu.
Millet Bahçesi projelerine de değinen Bakan Kurum, "Malatya’da Doğanşehir ve Battalgazi de olmak üzere iki tane Millet Bahçesi projelendirdik. Malatya merkezdeki Millet Bahçemizin yapımı tamamlanmak üzere, yılsonuna kadar açılışını gerçekleştireceğiz. Malatya'da yapmış olduğumuz yatırımların toplam tutarı yaklaşık 3 milyar TL'ye ulaşmış durumdadır. Bu anlamda Malatya'mızı, Elazığ'ımızı önemsiyoruz. Vatandaşlarımızın ihtiyaçları, projeleri neyse valilerimiz, milletvekillerimiz ve belediye başkanlarımızla birlikte hızlı bir şekilde yapmaya gayret gösteriyoruz" ifadelerini kullandı.
"Deprem bölgesinde, depremle birlikte yaşamayı öğrenmek zorundayız" diyen Bakan Kurum, şunları söyledi: "Bin yıldır bu topraklarda depremler meydana geliyor. Biz de depremlere hazır hale getirecek çalışmaları kararlı bir şekilde yapacağız. Vatandaşlarımızın yaralarını söz verdiğimiz ve hızlı bir şekilde saracağız. İnşallah daha iyi ve güvenli şartlarda şehirlerimizi inşa ve ihya etmiş olacağız. Biz de vatandaşımıza karşı olan görevlerimizi yerine getirmenin mutluluğunu yaşamış olacağız."
Bakan Kurum, "Elazığ ve Malatya'daki 25 bin konut tam anlamıyla ne zaman teslim edilecek?" sorusuna karşılık şu cevabı verdi: "Elazığ'da 8 bin konutu bu yılsonuna kadar tamamlıyoruz. Malatya'da da 2 bine yakın konut yılsonu itibariyle teslim edilmiş olacak. Kalan konutlarımızın 4 bini Malatya'da, 10 bini de Elazığ'da önümüzdeki yılın altıncı ayına kadar bitecek. Toplamda 24 bin 500 konutun 10 binini yılsonuna kadar teslim ediyor olacağız, etaplar halinde de en geç mayıs haziran ayına kadar 24 bin 500 konut Elazığ ve Malatya'da tamamlanıp, vatandaşlarımıza teslim edilmiş olacak."
Doğanyol ve Pütürge ilçelerinde deprem konutlarını incelemelerinin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kale ilçesinde TOKİ tarafından yaptırılan köy konutlarınıgezdi.
Malatya'da deprem konutlarında incelemelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kale ilçesinde TOKİ tarafından yaptırılan köy konutlarını gezdi. Kurum, depremden etkilenen Malatya ve Elazığ'da 5 bin civarında köy konutunun yapımının sürdüğünü söyledi.
Kale ilçesinde TOKİ tarafından yaptırılan deprem konutlarında incelemede bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, daha sonra Bent Mahallesi'nde yapımı süren köy konutlarını da yerinde inceledi. Firma yetkililerinden çalışmalar hakkında bilgiler alan Bakan Kurum, daha sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Elazığ ve Malatya'da 24 bin 500 bağımsız bölümden oluşan konutların inşasına başladıklarını ifade eden Bakan Kurum, “Bunların bir kısmı şehir merkezlerinde bir kısmı da yerleşik alanlarda, köylerimizde ve vatandaşımızın tarımla uğraştığı, hayvancılık yaptığı alanlarda” dedi.
Depremden etkilenen vatandaşların yaralarını sarmak adına hızlı bir şekilde sağlam ve imalat süresinin de çok hızlı olduğu çelik konstrüksiyon evler yaptıklarını dile getiren Bakan Kurum, “Bunların imalatlarını yapacağımızı daha önce söylemiştik. Şimdide imalatları yerinde inceleme fırsatı bulduk. Bu gördüğünüz ev 15 gün içerisinde ince işçiliğiyle birlikte tamamlanabiliyor. Firmanın kapasitesine göre günde 10-15 tane her firma üretimi sahada günlük itibariyle yapabiliyor. Hem Elazığ hem de Malatya'da kırsalda yaklaşık 5 bin civarında köy konutu inşası yapıyoruz. Doğanyol'da, Pütürge'de ve Kale ilçelerinde incelemelerde bulunduk. Bu çerçevede hem şehir merkezindeki ilçe merkezindeki konutlarımızı hem de köy konutları dediğimiz çiftçimizin, vatandaşımızın yine köyünde, memleketinde yaşamasını temin etmek adına köy konutları projelerimizi birlikte inceledik. Tabii bu konutlarımızın yanında hemen ahırımız var. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın hayvanlarını bu ahırlarda bakabileceklerini ve hayvanlarını otlatabilecekleri bir projeyi hayata geçiriyoruz” ifadelerine yer verdi.
Bu projeyle köylerin daha güçlü hale geleceğini de dile getiren Bakan Kurum, konuşmasını şöyle sürdürdü:“Bunları yaptığımızda bizim köylerimiz daha da güçlü hale gelecek. Yani kırsal anlamda kalkınacağız. Bu projenin bir başka amacı da budur yani kırsal kalkınmayı sağlamak. Bu çerçevede amacımız bu örnek projeleri Türkiye'mizin her yerine yaymaktır. Nasıl şehir merkezlerinde sosyal konut talebi alıyorsak, köy yerleşik alanlarında da vatandaşımızdan gelecek talep doğrultusunda köy konutları, tarımköy uygulamalarını tüm ülke genelinde yaygınlaştıracağız. Cumhurbaşkanımızın talimatı çerçevesinde 81 il valiliğine bir yazı gönderdik ve ‘Elinizde tarımköy uygulaması istediğiniz alanları çalışıp, bize gönderin' dedik. Hızlı bir şekilde de bu uygulamaları yapacağız ve uzun vadede vatandaşımızın, çiftçimizin ödeyebileceği şartlarda kendilerine bu projeleri sunmuş olacağız. Bu köydeki, kırsaldaki dönüşümün bir modeli olacak. Giresun'daki selde de yine Elazığ ve Malatya'daki depremde de köy konutlarımız hasar gördü çünkü baktığınızda mühendislik alınmamış, kerpiç, yığma yapılardan oluşan ve depremlerle de ciddi anlamda hasar görmüş yapılar. Biz, nasıl TOKİ ile tüm Türkiye genelinde bir milyon sosyal konut rakamına ulaşıyorsak, inşallah köykent, tarımköy uygulamasıyla da yine şehirlerimizden gelen talep doğrultusunda kırsal kalkınmayı, köylerdeki dönüşümü sağlayacak bu adımı atmış olacağız. Buda yaylalarımızın, köylerimizin korunması geleceğe aktarılması açısından çok önemli, bunu çok önemsiyoruz. Aynı şekilde çiftçimizi desteklemek, uzun vadede aynı kira öder gibi şehir merkezinde nasıl sosyal konut uygulamasında konutların bedellerini ödüyorlarsa, kırsalda da köylümüz, çiftçimiz aynı şekilde kira öder gibi konutların fiyatlarını ödeyecekler” dedi.
Daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Malatya'da bin 500 konutun yapılacağı Gelincik Tepesi'ndeki çalışmaları inceleyerek, örnek daireyi gezdi ve gelişmeler hakkında bilgi aldı. Bakan Kurum, "Gelincik Tepesi'ndeki konutlar bitme aşamasına geldi. Yılsonuna kadar tamamlayarak, vatandaşlara teslim etmeyi hedefliyoruz" dedi.
1. ve 2. etap çalışmalarının devam ettiği Gelincik Tepesi'ndeki çalışmalar hakkında bilgiler alan Bakan Kurum, daha sonra örnek daireyi gezdi. 3.etap konutlarının yapılacağı alanda da incelemede bulunan Bakan Kurum, Gelincik Tepesi'ndeki konutların bitme aşamasına geldiğini ve yılsonuna kadar tamamlayarak, vatandaşlara teslim etmeyi hedeflediklerini belirtti.
Gelincik Tepesi'ndeki çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Battalgazi Belediyemizin sınırları içerisinde bulunan Gelincik Tepesi'nde, afetten evleri zarar gören vatandaşlarımız için 1500 konut inşası yapıyoruz. Burada yapmış olduğumuz konutlarımız bitme aşamasına gelmiş durumda. Yeşil alanlarıyla, sosyal donatılarıyla ve otopark alanlarıyla ilçede yaşanabilir, sağlam, güvenli konutlarımızda ki çalışmalarda sona yaklaşılmış durumda. Dairelerimizin mimarisi yatay mimari esaslı bir şekilde gerçekleştiriliyor. Bizde afetzede vatandaşlarımızın bu yapılan güzel konutlarda yaşayacağı günün hayali ve motivasyonuyla işlerimizi yapıyoruz. İnşallah yılsonuna kadar konutlarımızı tamamlayarak, vatandaşlarımıza teslim etmeyi hedefliyoruz. Şimdiden bütün konutlarımız Malatya'mıza ve Battalgazi'mize hayırlı olsun diyoruz” dedi.
Malatya'da yapımı devam eden deprem konutlarındaki çalışmaları incelemek için Malatya'ya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank, Vali Aydın Baruş, AK Parti Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık, Hakan Kahtalı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan eşlik ettiler.