ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

Malatya Lisesinde görev yapan ünlüler

Feridun Cömertoğlu Malatya Lisesinde görev yapan ünlüleri ve Malatya Malatya Şiirinin yazarını gündeme taşımış. 

03 Şubat 2020 23:39
Malatya Lisesinde görev yapan ünlüler

 

 

Malatya Malatya bulunmaz eşin
Gönülleri çoşturur Ay’la Güneş’in

Yurda salar mis kokulu peteklerini
Süslemiştir Beydağı’nın eteklerini

Malatya’yı baştan başa çiçek bürüdü
Tanrı takmış alnına yeşil zümrüdü

Kayısı gibi al al olmuş benekli misin ?
Derme gibi akışın var Kernekli misin ?

Malatya Malatya bulunmaz eşin
Gönülleri çoşturur Ay’la Güneş’in

Gel arkadaş kol kola gönül dağına
Başlayalım üç ayaklı kıvrak oyuna

Anom anom anom anom Kernek’li misin ?
Kernek’e gelmeye de gardaş yeminli misin?

Bu Malatya’yı çok güzel anlatan bir şiir ve şarkıdır.
Bu şiir Malatya Lisesi Türkçe ve Edebiyat Öğretmeni Melahat Sezener tarafından 1930’lu yıllarda yazılmıştır.
Melahat Sezener 1932 yılında geldiği Malatya’da 1950’li yıllara kadar öğretmenlik yapmış ve Malatya kültür hayatına çok önemli katkı sağlamıştır.Kendisi Malatya’nın saygıyla hatırlanan en eski edebiyat öğretmenidir.
1960’lı yılların ortalarında,gönlümüze bir edebiyat ateşi düşmüş ve o ateş harladıkça harlamıştır.Bu ateşin alevlenmesinde elbette edebiyat öğretmenlerinin çok rolü olmuştur.
O yıllarda Malatya Lisesi,Anadolu’da adı saygıyla anılan ve çok iyi öğrenci yetiştiren liselerden biridir.Bu liseden adı Cumhuriyet tarihinde anılan bir çok ünlü Edebiyat Öğretmeni gelmiş ve geçmiştir.
Bunların içinde;
Arif Nihat Asya(1904-1975) milliyetçi şiirleriyle tanınan ve yazdığı ünlü “Bayrak” şiirinden dolayı “Bayrak Şairi” olarak anılan şairimizdir.1930’lu yıllarda Malatya Lisesi’nde edebiyat öğretmenliği yapmıştır.
Malatya’da bulunan bir başka önemli Edebiyat Öğretmeni Nihal Atsız(1905-1975),1942 yılında Malatya Lisesi Müdürlüğü de yapmıştır.
Malatya Lisesi’nin yetiştirdiği ünlü şairlerden birisi de Yavuz Bülent Bakiler’dir.
1930’lu yıllardan itibaren bütün yurtta halkevleri ve halk odaları kurulmuştur.Bu yıllarda Malatya’da kurulan ve halen Atatürk Müzesi olarak hizmet veren binada halkevi çalışmaları başlamıştır.Atatürk Malatya’yı ziyaretinde halkevi binasında konaklamıştır.
Malatya Halkevi dergisi “Derme” 1937-1947 yılları arasında 20 sayı yayımlanmıştır.1950’de kapatılan halkevi işlevini yürütmek üzere ilimizde Malatya Fikir ve Sanat Derneği kurulmuş ve faaliyet göstermiştir.
O dönemlerde Malatya’da şu anki Milli Eğitim Müdürlüğü binasının yerinde Malatya Lisesi eğitim ve öğretim görmektedir.1931 yılında,Cumhuriyet öncesi medrese olan bir yapının üzerine kurulan Malatya Lisesi,ortaokul olarak eğitim ve öğretime başlar.Bünyesinde Milli Eğitim Müdürlüğü görev yapmaktadır.
Aslen Malatyalı olmasa da bir çoğu çeşitli görevlerde bulunmuş şair ve yazar olarak edebiyat,kültür ve sanatla ilgilenen bu isimlerden başlıcaları;
Vasfi Mahir Kocatürk,Necip Fazıl Kısakürek, Kemal Tahir,Aziz Nesin,Rıfat Ilgaz,Fikret Otyam,Nurullah Genç,İskender Pala,Oktay Sinanoğlu...
Yukarıda adlarını sıralamaya çalıştığım bu bilim adamı ve yazarların ilimizde kültür, sanat ve edebiyatın gelişmesinde önemli bir payı olmuştur.
Son zamanlarda Malatya’da yetişmiş,bazıları daha sonra ülkemizde geniş ölçüde tanınan başlıca Malatyalı şairler ve yazarlar şunlardır.
Hayrettin Abacı,Tahir Abacı,Necati Güngör, Şemsi Belli,Necati Dikmen,Kenan Işık,Ata Erdoğan,Ömer Erdoğan,Arife Kalender,Abdullah Cevdet Karlıdağ,Bedirhan Toprak,Celal Yalvaç,Halil Yazgan...
1960 lı yıllarda Malatya ‘da çok güçlü bir sanat ve edebiyat ortamı vardı, Malatyalı gençler,aydınlar,okumaya,şiire,edebiyata oldukça düşkünlerdi.
Bizler o hava içinde yetiştik,o değerli hocalardan dersler aldık,kendilerine minnettarız...

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.