Malatya'nın ilk Belediye Başkanı Hasan Derinkök, Malatya'nın şehir olmasıyla birlikte kalkınması için büyük hizmetler verdiği bilinmektedir. Ancak Emre Derinkök'ün paylaşımından da görüyoruz ki Hasan Beyin ailesi Osmanlı Döneminde de oldukça etkiliymiş ve bu nedenle de Malatya'da istediği kadar toprak alması için ferman verilmiştir.
İşte Torun Emre Derinkök'ün anlatımıyla Hasan Bey:
"Kendisi Hasanbey kayısısını, ıslah ederek aşılayan, Malatya’nın ilk Belediye Başkanıdır. Hasan Bey, Osmanlı İmparatorluğu döneminin son Malatya Beyi’ dir. Cumhuriyet döneminde ilk Malatya Belediye Başkanı olan Hasan Bey, 1924-1928 yılları arasında hizmet vermiştir. Eski başkanların fotoğraflarının asılı bulunduğu Belediye Meclis salonunda Hasan Bey’in fotoğrafı, ilk sırayı almaktadır.
Hasan Bey, Malatyalı köklü bir aileden gelir. Osmanlı İmparatorluğu yüzyıllar önce “Bey”liği, Hasan Sıtkı Bey’ in atalarına vermiştir. Hasan Bey’ in atalarından Osman Paşa, Cezzar Ahmet Paşa ile birlikte, Napolyon Orduları’na karşı Suriye’deki Akka Kalesi’ni savunmuştur. Burada gösterdiği yararlılıklar sonucu Osman Paşa’nın ünü imparatorluk içinde yayılmıştır. İstanbul Hükümeti’nce kendisine, “sulayabildiğin, işleyebildiğin kadar Malatya toprağı senindir” fermanı verilmiştir.
Hasan Bey' in sülalesi, “Hacıabdioğulları” olarak anılmıştır ki şu an Hasanbey Caddesi' nin bulunduğu mahalle de yine Hasan Bey' in aile adını taşıyan Hacıabdi Mahallesidir. Caddeye Hasanbey adının konmasının sebebi; Hasan Bey' in Konağının bu cadde üzerinde bulunmasıdır.
Soyadı Kanunu çıkınca da Hasan Sıtkı Bey, “Derinkök” soyadını seçmiştir. Şu anki Hükümet konağı, eski belediye binası vs. yerlerini hibe etmiştir. Kendileri dedelerimizdendir. "
Hasan Beyi rahmetle bir kez daha anıyoruz.
İNLEYEN KONAK
Hasanbey Caddesi üzerinde bulunan Hasan Bey Konağı da yıkılarak yerine apartman yapıldı, Adına da Hasan Bey Apartmanı diye yazmışlar. Hasan Bey Konağı özel bir mimariyle yapılmış tarihi bir konaktı. Hasan Beyin Konağını Sülbiye Kutlu şiirle anlatıyor:
Resim: Nurten Derinkök