ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

Arapgir Taşköprü Yüzyıllardır Ayakta

Yapılış tarihi bilinmiyor ama Roma dönemine ait olduğu tahmin ediliyor. Depremlerden etkilenmiyor, doğa şartlarına direniyor. Yapıldığından bu yana da el daha değmemiş. Arapgir'in Suceyin köyünde bulunan Taş Köprü yüzyıllara meydan okumaya devam ediyor. Köprüden hala hayvanlar karşıya geçebiliyor, yayalar yol alabiliyor. Ama bu tarihi değeri korumak gerekiyor. 

23 Kasım 2020 18:04
Arapgir Taşköprü Yüzyıllardır Ayakta

Gazeteci Alişan Hayırlı Suceyin köyüne giderek resimlediğ Taş köprüyü bir kez daha hatırladık. Yetkililerinde bu tarihi şaheseri korumak ve restore etmek için artık görevlerini yapmaları gerekiyor. Bu köprü söylendiği gibi Roma dönemine ait bir eser ise demekki yüzyıllardır ayakta. Depremlerden etkilenmemiş, doğal şartlara rağmen aayakta duruyor. Yapıldığından bu güne kadar da Taşköprüye el atan olmamış. Sadece bir tescil işlemi yapılmış o kadar. Taşköprüye el atılarak önce restore edilmeli sonra da korumaya alınmalıdır. Daha üzerinden hayvan sürüleri geçiyor, yayalar resim çektiriyor. Gelin bu eseri koruyalım.

TAŞKÖPRÜ HAKKINDA BİLGİLER

Malatya-Arapgir-Suceyin Köyü sınırlarına dahil Taş Köprü Adıyla bilinen tarihi köprü kitabesi mevcut olmadığından kime ait ve yapılış tarihi hakkında kesin bilgi yoktur. Köprünün bulunduğu mekân dağ eteği ve kayalık bir yer teşkil eder. Kervan yolu üzerinde yer alan köprü ortaçağdaki Malatya- Giresun, Gümüşhane kuzey geçişini sağlamaktadır. Köprüye yakın civarda Kantarcı Han’ının olması köprünün Kemaliye üzeri kuzeye ilerlediğini gösterir. 

Köprü çayın dar doğu batı istikametinde kuruludur. Tek kemerli gözü olan harpuşta köprüdür. Abanık tipli kemer özelliği taşır. Doğu ve batı kemer ayakları kaya üzerine oturtulmuştur. Doğu yönünde kemer sonrası 10 metre civarında taş duvar görülmektedir bu yöndeki kemer taş duvara yaslandırılmıştır.

Malzeme olarak köprünün civarında bol bulunan taş parçaları işlenerek değişik ebatlarda kesme taşlar kullanılmıştır. Horasan harç moloz taşlarda yapı malzemesi olarak göze çarpar. Doğu duvarında açılmış önemli sayılabilecek yıkık, köprüye ciddi zarar verebilecek hal sergiler. Köprünü batı kemer sonu da tahrip olmuştur.

Doğu kemer ayaklığı batı kemer ayaklığına göre daha aşağıdadır. Batı ayaklığındaki kaya doğuya göre yüksekte kalmaktadır. Kemer açıklığı 16 metre yüksekliği ise 13 metredir.  Köprünün orta kısmı diğer taraflara göre daha sağlam gözükür.

Harpuşta köprü Arapgir'de ki diğer tarihi köprülerden mimari yönden farklılık gösterir.  Bu köprünün ihtimal dahilinde Türklerin buraya gelmezden evvelki Roma uygarlığına aittir. Köprünün gerçekten kendine ait bir mistik cazibesi görünür bu da bulunduğu çevreden dolayıdır. Doğa güzelliği mimarisi ile renk katmaktadır. Bu köprünün en kısa sürede restore edilmesi ve korumaya alınması gerekmektedir.

Fotoğraf: Alişan Hayırlı

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.