Yeşilyurt Muhtarlar Derneğinin yeni kongresini yaparak göreve geldiklerini ve Malatya Gazeteciler Cemiyeti yönetimine hayırlı olsun ziyaretinde bulunduklarını kaydeden Salman Şahbaz, “Muhtarlar derneğimiz yeni kongre yaptı ve yeni seçildik. Cemiyette yeni kongresini yaptı. Hayırlı olmasını ve sizlere başarılar diliyoruz. Malatya Gazeteciler Cemiyeti köklü bir kuruluşumuz, önemli hizmetler verdiniz, sizleri yakından takip ediyoruz. İçişleri Bakanlığımız bir çalışma yapıyor, İktidar partisinde de çalışmalar var. Muhalefet de önerilerde bulunuyor. Tüm bu çalışmaları takdirle karşılıyoruz. Muhtarların her yıl 2 defa ödenek alması konusundaki açıklama bizleri mutlu etmiştir. Ancak bu yeterli değildir, Muhtarların en azından kendi mahalleleriyle ilgili meclis toplantılarına katılmaları sağlanmalıdır. Mahallemizde bir imar planı hazırlanıyor bizim haberimiz yok. İmar değişikliği oluyor Muhtar haberdar değil. Bir mahallede ne gibi karar alınacaksa o mahalle muhtarının bilgilendirilmesi ve yetkili kılınmasını istiyoruz. Muhtarın katılmadığı bir meclis toplantısı olmamalıdır. Hem iktidarın hem de muhalefetin muhtarlarla ilgili açıklamalarını dikkatle takip ediyoruz” dedi.
MUHTARLARA YETKİ İSTİYORUZ
Yeşilyurt Muhtarlar Deneği Başkanı ve Atatürk Mahallesi Muhtarı Salman Şahbaz, Başkan Yardımcısı ve Seyran Mahallesi Muhtarı Zihni Dönemez, Genel Sekreter Ali Demir ve Yönetim Kurulu üyeleri ziyaretinde Muhtarlarla ilgili yapılacak yasal düzenlemeleri de değerlendirdi. Muhtar Şahbaz, Her muhtarın kendi mahallesin de en etkin kişi olduğunu ifade ederek “Derneğimize de sadece Muhtarlar üye oluyor ve aidat almıyoruz. Seçimden sonra bazı arkadaşlarımız derneğimizden ayrıldılar, yolları açık olsun. Bizim amacımız şehrimize hizmet etmek. Her muhtar kendi mahallesine hizmet ederse şehrin bütününe hizmet edilmiş anlamına gelir. Ancak Muhtarların görevlerinin artırılması gerekiyor. Muhtarların Elektrik, doğalgaz, su faturaları gibi giderleri biz karşılıyoruz. Bunu iyileştirmek için İçişleri Bakanlığının bir açıklaması oldu. Muhtarlara her yıl 2 maaş kadar bir ödenek verilmesini ve muhtarların Belediye Meclisine katılarak tıpkı üyeler gibi söz sahibi olmaları yönünde kararlar alınacak. Muhalefetinde önerileri var. Her muhtar cebinden harcama yapıyor, biz maaş değil ödenek alıyoruz. En önemlisi belediye meclislerine katılıp orada karar mekanizmasında görev almak istiyoruz. Yakında yaşadık Yeşiltepe ile ilgili imar planı hazırlanmış, askıya çıkarılmış muhtarlar olarak son günde tesadüfen öğrendik. Muhtarın bilgisi dışında mahalle halkının bilgisi dışında nasıl imar planı hazırlanır. O nedenle bunu yasal hale getirmek lazım” diye konuştu.
MUHTARLIK KURUMU GÜÇLENDİRİLMELİDİR
Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner, Muhtarların seçimle seçilen tek kişi ve kurum olduğunu belirterek “Seçimlerde hiçbir yere başvurmadan aday olan kişi Muhtarlarımızdır. O nedenle muhtarlık kurumu güçlendirilmelidir. Bir mahallede imar planı hazırlanıyorsa, imar değişikliği yapılacaksa önce o mahallede oturan Muhtar ve İhtiyar heyetine sormak zorunlu hale getirilmelidir. Muhtarlar Meclis toplantılarına bir üye gibi yetkilendirilip çağrılmalıdır. İmar değişikliği orada muhtara da sorulmalıdır. Muhtarlıklara personel görevlendirmesi de yapılmalıdır. Biz muhtarlarımız hep yanımızda gördük, onların sorunları bizim sorunumuzdur. Ziyaretiniz için teşekkür ediyoruz” diye belirtti.
HABER: Kayhan İnceoğlu-Yeni Malatya Gazetesi