ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

TÜM KÖY SEN KAYISIYA ACİL DESTEK İSTEDİ

Malatya’da Mart ayı sonlarında ve 8-9 Mayıs tarihlerinde yaşanan don ve fırtına olaylarından dolayı Kayısıda yaşanan ürün kayıpları tartışılırken Tüm Üretici Köylüler Sendikası ( TÜM KÖY-SEN ) Malatya Şube Başkanı Ali Gürel, don olayı ve fırtınanın kayısıya büyük zarar verdiğini belirterek, kayısı üreticilerine acil destek verilmesini istedi. 

11 Mayıs 2021 10:02
TÜM KÖY SEN KAYISIYA ACİL DESTEK İSTEDİ

Tüm Üretici Köylüler Sendikası (TÜM KÖY-SEN) Malatya Şube Başkanı Ali Gürel, Malatya genelinde tarım üreticilerinin tek geçim kaynağı durumunda olan Kayısı ürününün yaşanan doğa olayları nedeniyle birçok bölgede ciddi zarara uğradığını belirterek “Daha önce sıfırın altında 6-7 derecelerin yaşandığı günlerde çiçekleri açmış olan bölgelerde ciddi ürün kayıpları yaşanmıştı. Şimdi ise zaman zaman saatte 90 Kilometreyi bulan rüzgârın etkisiyle özellikle kuzey batı ilçelerimiz Hekimhan, Darende, Kuluncak ve Akçadağ’ın yüksek kesimlerinde ciddi don etkisiyle köylünün deyimiyle “yemeye dahi” kayısı kalmamıştır. Yakın geçmişte ilimizde üreticiler yalnız Kayısıya bağımlı değillerdi. Pancar, Tütün başta olmak üzere hububat ve yem bitkilerinin tamamını üretiyorlardı. Ülkemizde Ulusal bir tarım politikasının olmamasından dolayı zamanla Kayısı dışındaki birçok ürünün üretiminin yasaklanması, geri kalan ürünlerinin de gerek girdilerdeki fahiş artışlar, gerekse pazarlamada Hükümetlerin tarımsal ithalat uygulamalarına karşı direnememesi karşılığında üretemez duruma gelmiş ve yalnızca Kayısıya bağımlı hale gelmişlerdir” dedi.

KAYISI OLMAZSA HAYAT DURUYOR

Malatya’da Üreticilerin tek geçim kaynağının Kayısı olduğuna dikkat çeken Gürel şöyle devam etti.

 “Malatya genelinde yaşanan don ve rüzgâr felaketi ile Kayısıda ciddi rekolte kaybı yaşanmıştır. Bu da üretici için daha fazla borç, daha fazla yoksulluk, daha fazla batak, daha fazla çaresizlik anlamına gelmektedir. Bir başka deyimle üreticinin umutları yine başka bahara kalmıştır. Şunu unutmamak gerekir ki, Kayısının dalında ürün olmasa bile, masrafları devam etmektedir. Yine ilaçlaması yapılacak, yine gübresini atacak, yine bahçe bakımını yapılacaktır. Yani üretebilmek için hiçbir masrafı göz ardı etme şansı yoktur. Bu da borç üzerine borç, icra üzerine icra, batak üzerine batak anlamına gelmektedir. Kayısıdan başka geliri olmayan üreticilerin içerisine düştüğü durum içler acısıdır ve gelecekle ilgili umutları gittikçe tükenmektedir. Malatya’ya ve ülke ekonomisine milyon dolarlarla ciddi girdi sağlayan Kayısı üreticilerinin içinde bulunduğu durum bu güne kadar görmezden gelinmiş, göz ardı edilerek üretici kendi kaderiyle baş başa bırakılmıştır. Üreticilerin ürün kaybından dolayı yaşadığı zararlar devlet tarafından karşılanmalı, bankalara, birliklere, Kooperatiflere olan borçları faizsiz olarak yeniden yapılandırılmalıdır. Ürün kaybı yaşanan bölgeler acilen afet kapsamına alınmalıdır.” 

  

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.